21 листопада 2013 р.

Івано-Франківськ бібліотечний: ділимося враженнями



         Якщо ми бажаємо розвиватися та змінюватися, підвищувати статус бібліотеки в своєму районі  та позитивно впливати на життя громади, то повинні вчитися, вивчати досвід своїх колег, започатковувати нові послуги для ще кращого обслуговування користувачів бібліотеки. Мабуть, так думали всі бібліотекарі, які вирішили прийняти участь у поїздці по обміну досвідом з бібліотекарями Івано-Франківської області.
         Коли  гостюєш в іншій родині, в іншому місті, чи навіть іншій країні, то намагаєшся зрозуміти  той дух, що змушує людей навколо жити і працювати  так, а не інакше.  Я, перебуваючи з делегацією бібліотекарів з усіх областей України в Івано-Франківську,  відчула той дух патріотизму, великої любові до свого краю, своєї сім’ї, віри в Бога, гостинності, щедрості та щирості.
         Скрізь нас зустрічали короваєм та українською піснею. Ми були приємно здивовані відношенням влади до бібліотек свого краю. І в Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка, і  в Центральних районних бібліотеках Долини, Рожнятина, Надвірни, і в бібліотеках-філіях села  Тисменичани та села Фітьків – скрізь ми поряд з бібліотечними працівниками бачили представників влади, які  переймалися проблемами та здобутками бібліотек , були вдячні представникам програми «Бібліоміст» за можливість зберегти і розвивати бібліотеки,  бажали всім нам збагатитися новими ідеями, започаткувати нові партнерства та співпрацю.   
 

Кожна із відвіданих нами бібліотек була теплою і затишною, мала нове або відремонтоване приміщення,  нові  сучасні меблі,  інформаційні комп’ютерні  центри  та  наповнені книжкові фонди.



Ми мали нагоду познайомитися з кращим бібліотечним досвідом, побачити багато проектів. Це були і знайомі проекти, такі як «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування», «Бібліотека під зеленими кронами», «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», «Співпраця з притулком для неповнолітніх та робота з дітьми з навчально-реабілітаційного центру», «Адвокаційна діяльність бібліотек» і зовсім нові проекти.  Наприклад,  соціальний проект «Ти не одна – бібліотека з тобою» Городенківської районної бібліотеки, який об’єднав навколо бібліотеки жінок, що самі виховують дітей, жінок, що потрапили в складну ситуацію   і  оснований на благодійності церкви і місцевої громади.
 До глибини душі прониклися  ми проектом «Інтернет для незрячих та людей з вадами зору» Долинської ЦРБ , який допоміг змінити життя людей з вадами зору та відкрити їм доступ до інформації, і познайомилися з роботою спеціального програмного забезпечення і обладнання ІРЦ «Світовид» та можливостями його використання.      
        

 З великим задоволенням  наша делегація ознайомилась з  молодіжним творчим об’єднанням  «Пропелер», діяльність якого започаткувала Центральна Рожнятівська бібліотека при бібліотечному відділі «Інтернет-центру». Учасники молодіжного клубу продемонстрували нам свої таланти, свій неординарний підхід до мистецтва, свої творчі здобутки.
  
    
 Надвірнянська ЦБС презентувала проект «Туристично-краєзнавчий клуб в бібліотеці: відкриваємо нові горизонти», який  уже вкотре переконав  нас  в тому, що любов до рідного краю – це те основне, що ми  побачили під час обміну досвідом. І не просто любов, а глибоке знання історії, знаменитих земляків, пам’яток природи і архітектури.   
Кожна бібліотека має краєзнавчі куточки або відділи, краєзнавчі  книжкові фонди та матеріали, зібрані і оформлені в альбоми, папки, буклети, кожна бібліотека прикрашена творчими  роботами майстрів  свого краю, кожен, з ким ми спілкувалися, міг взяти в руки мікрофон і почати цікаву розповідь, про ті місця, де ми знаходилися або проїжджали. Це вражає, викликає повагу і залишає приємні емоції.
         Ми дуже вдячні організаторам програми «Бібліоміст» і колегам Івано-Франківщини за отримані враження, досвід, натхнення, співпрацю, гостинність та щирість. Обов’язково віддячимо новими проектами, новими ідеями, новим партнерством.

Автор: Людмила Просяник

Немає коментарів:

Дописати коментар