5 листопада 2015 р.

Невідомі факти про відомі книги


Коли книги улюбленого письменника прочитані від початку до кінця і хочеться продовження захоплюючих історій, читачі починають вишукувати оригінальні  подробиці з історії створення твору та життя автора. Читати про книги так само цікаво, як і читати самі книги.  
Іноді одна маленька деталь  може змінити сприйняття оригінального тексту. Ми вирішили поділитися з вами найцікавішими фактами, про які ви, можливо, навіть й не здогадувалися.



«Аліса в країні чудес»  Льюїса Керрола була заборонено в Китаї через наявність у книзі звірів, які розмовляють.

Дж. Р. Р. Толкін друкував всю трилогію «Володаря перснів» двома пальцями.

У «Казках 1000 і 1 ночі» Аладдін спочатку був китайцем.

Книга Джастіна Бібера входить до списку бестселерів за версією New York Times (так-так, він теж вміє писати).

Бібліотека Гарвардського університету зберігає 4 юридичні книги, написані на людській шкірі.

Книга «Подорожі Гуллівера» Д. Свифта описала розмір і швидкість обертання місяців – супутників Марса за 100 років до того, як це зробили астрономи.

Книги про Гаррі Поттера – найбільш заборонені в Америці через «пропаганду окультизму, язичництва і заперечення християнських цінностей».

У романі американського письменника Натаніеля Веста «День сарани» (1939) є персонаж на ім'я Гомер Сімпсон.

Володимир Набоков писав «Лоліту» в блокноті під час поїздок по Америці для колекціонування метеликів. Дружина письменника Віра завадила йому спалити начерки роману.

Найбільш продавана у Великобританії книга всіх часів — «50 відтінків сірого» Е. Л. Джеймс.

«Вінні-Пух» був спочатку заборонений в Америці, Туреччини та Великобританії. Тут зіграло роль не тільки наявність розмовляючих тваринок, але і той факт, що малюк П'ятачок викликав негативну реакцію у мусульманській частині читачів.



«Робінзон Крузо» Д. Дефо  вважається першим англійським романом. Він  має продовження, в якому герой терпить аварію корабля біля берегів Південно-Східної Азії і змушений добиратися до Європи через всю Росію. Зокрема, він протягом 8 місяців перечікує зиму у Тобольську.

Найпопулярнішим письменником всіх часів і народів є Агата Крісті. Її детективи друкуються на 44 мовах світу. «Десять негренят» письменниця вважала своїм найкращим твором. Він дуже мало де видається під своєю оригінальною назвою. В основному роман називають «І нікого не стало». Зачинателями цієї традиції стали американці - вони не змогли опублікувати роман під назвою «Десять негренят» з міркувань політкоректності , а назва «Десять афроамериканців » якось не звучала. Негренят по всьому тексту замінили на маленьких індіанців.

Александр Дюма наймав романіста Огюста Маке, щоб той допоміг іменитому автору написати «Трьох мушкетерів» і «Графа Монте-Крісто», «Чорного тюльпана» , «Намиста королеви». Пізніше Макі подав до суду і зажадав визнання 18 романів , написаних ним у співавторстві з Дюма.

Чарльз Діккенс писав «Різдвяну історію» протягом шести тижнів.


У найпершому коміксі «Супермен» головний герой був лисим і страждав манією величі.

Найбільше творів написав іспанський драматург Лопе де Вега. Його перу належить 1800 п'єс.

Першим романом в історії вважається японська «Повість про Ґендзі» (близько 1007 року), авторство якої приписується Мурасакі Сікібу, дамі при дворі імператриці Сьосі.

Перша рукописна Біблія (з моменту винаходу друкарського верстата) була написана за 12 років і коштує зараз 8 млн доларів




В'язнями Бастилії були не тільки люди. Одного разу до в'язниці була ув'язнена знаменита Французька енциклопедія, складена Дідро і Д'Аламбером. Книгу звинувачували у тому, що вона завдає шкоди релігії та суспільній моралі.






Франц Кафка перед смертю просив свого друга Макса Брода спалити всі його роботи. «Замок», «Процес» і «Америка» були опубліковані проти волі письменника.





Творчість одного з популярних сучасних авторів – Паоло Коельо – повністю заборонена в Ірані. А чому, місцева влада так і не спромоглася пояснити.

В 1938 році в штаті Нью - Джерсі транслювалася радіопостановка за романом Герберта Уеллса «Війна світів», у вигляді пародії на радіорепортаж з місця подій. З шести мільйонів чоловік , що слухали трансляцію , один мільйон повірив у реальність того, що відбувається . Виникла масова паніка , дороги були забиті біженцями. Згодом владі було потрібно шість тижнів на те, щоб переконати населення в тому, що нападу не відбувалося.



Дізнаватися про книги  щось нове  та цікаве – завжди прємно та захоплююче. 
                                            
Давайте робити це  разом!

Немає коментарів:

Дописати коментар