30 травня 2018 р.

Життя у стилі ЛЮКСембург

   Настає літо, найкращий час для подорожей та відпочинку. 

Збираючись у мандрівку, ми детально плануємо багато речей, серед яких маршрут, зупинки, відвідування історичних та культурних об’єктів, гастрономічну складову й бюджет подорожі. У пригоді стане  добірка цікавої інформації про країну, якою збираємось подорожувати.Ось, наприклад, якщо ви вирішили, що відвідини маленької країни  будуть вам по кишені, то без знань про цю країну вас може спіткати розчарування.  
     Люксембург, або, якщо повністю — Велике герцогство Люксембург — карликова держава, затиснута між Бельгією, Францією і Німеччиною. Це маленький-маленький шматочок Європи, який зумів за багато років зберегти свою автентичність і незалежність і може похвалитися багатою історією, що сприяє залученню великого потоку туристів. Можна сміливо сказати, що варто відвідати Люксембург, якщо буде така можливість — там можна побачити багато цікавого.
Велике герцогство Люксембург - дуже компактна країна, тому можна запросто дістатися до іншого кінця країни всього лише за годину на комфортабельному поїзді чи автобусі.

Це країна з найвищим рівнем життя в Євросоюзі, найбезпечніша та всебічно розвинена держава світу. У Люксембурзі мещкає всього півмільйона людей, але завдяки офшорній зоні, у столиці Герцогства розміщено понад 1000 інвестиційних фондів і понад 200 банків - це більше, ніж в будь-якому іншому місті світу. Люксембург називають "податковим оазисом". Країна займає 4 місце за рівнем доходу в світі, і подорожуючи по ній, розумієш, що Герцогство ідеально абсолютно у всьому.
Люксембург - одна з найдорожчих країн в Європі. 
                                    Треба розуміти це ще до подорожі.
                  Якщо  ви все ж зважились подорожувати Люксембургом, то поїхали!

  ·  Назва «Люксембург» походить від слова верхньонімецького діалекту, складається з двох слів лутіла (маленький) і бург (замок) - що означає «маленький замок».
· Люксембург — одна з найменших країн Європи (S=2 586,4 км²).
·         Населення Люксембургу не перевищує 562 тис. чоловік (на 2015)
·  Главою Люксембургу є Герцог.
·  Через те, що населеня Люксембургу невелике, існує такий афоризм, що перед тим, як видати указ, герцог Люксембургу запитує особисто кожного.
·   Національними мовами Люксембургу є німецька, французька та люксембурзька. Остання же являє собою суміш німецької, голландської та французької. Люксембурзька раніше була тільки діалектом, але на сьогоднішній день (з 1984р) має статус офіційної мови. Широко поширена англійська.
·    Незважаючи на те, що на тисячу люксембуржців припадає понад 500 автомобілів, пробки в цій країні — явище надзвичайно рідкісне.
·   Мінімальна зарплата в Люксембурзі становить 1650 євро.
·  Місто Люксембург входить в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО завдяки величезній кількості пам’яток.
  •  Щоб отримати громадянство Люксембургу потрібно прожити в країні без перерв сім років. Крім того потрібно здати екзамен на знання люксембурзької мови і прослухати курс з історії та устрою країни. Якщо все добре, то за півроку буде новий паспорт.
  •  Навчання у школах триває 13 років. Учні вивчають 5-6 мов.
  • У парламенті працюють 60 депутатів. Їх обирають терміном на п’ять років.
  •  Цікавим фактом про Люксембург можна назвати те, що тут вкрай рідкісні злочини. Жителі міста буквально знають один одного в обличчя, і зробити, а тим більше приховати правопорушення неможливо.
  • Природні пейзажі країни заворожують, особливо північ, де сильніше виявляється гірський рельєф і перепади погоди.
  • Виноградники в Люксембурзі - місцева знаменитість. Розташовані вони в Мозельської долині. Мозельські вина відомі у всьому світі. За технологією шампанського тут
    готуються дивовижні шипучі вина. Не менш відомо вино з чорної смородини з замку Бофор.
  • Люксембург - країна з культурною спадщиною. В чарівному Люксембурзі ви знайдете історичні міста, красиві середньовічні замки, старовинні собори - й усе це на тлі мальовничих ландшафтів та виноградників.
  • Приїхавши сюди турист обов'язково повинен відвідати палац Великого Герцога (XVI століття), готичний собор Нотр-Дам (XVII ст.), замок Еш-Сюр-Альзет (XIX століття). Дуже славиться національний музей Люксембургу. Не залишить байдужим і також місто середньовічної епохи Ротенбург-об-дер-Тауберг.
  •   "Міст Адольфа" - знаменитий віадук, що з'єднує Люксембург в єдине ціле. Дійсно, цей міст покликаний з'єднати Верхній місто і Нижнє місто.
  • Любителі історії зможуть побувати в історичному селі Шенген, де власне 1995 року й була підписана славнозвісна Шенгенська угода між Люксембургом, Францією та Німеччиною. Згодом до угоди приєдналися й інші країни.
  •  Люксембург, який має розвинуту супутникову індустрію, хоче бути лідером у видобутку природних ресурсів з астероїдів.
  • Веселий фестиваль незвичайних корів в Люксембурзі. Є весела традиція: щороку влітку столицю цього невеликої європейської держави заповнюють десятки корів, виконані з
    дерева, металу, бетону та інших матеріалів. Корови стають справжнісінькими полотнами для художників.
  • Досить пікантним є той факт, що у таких маленьких держав, як, наприклад, Люксембург, є своя власна національна кухня. Історично вбираючи аромати рецептів своїх сусідів - Бельгії, Франції і Німеччини - формувалися певні смакові пристрасті на даній місцевості. Але сьогодні можна з упевненістю сказати, що кухня Люксембургу відособлена завдяки старовинними рецептами, які збереглися і продовжують використовуватися і в наші дні. І це свого роду є не тільки особливістю, але і пам'яткою привабливої ​​країни Люксембург.
  •  Їжа у фастфуді (бутерброд, картопля, напій) обійдеться в 7 €. Кава в центрі міста коштує, в середньому, 3-4 € за чашку. У ресторанах дорого, дуже.
  •  Туристи, які зібралися відвідати Люксембург, повинні пам'ятати незмінне правило герцогства - ввічливість і повагу до корінного населення. Осуду і критики піддатються любителі галасливого і розкутої поведінки, що спізнюються на заплановані заходи.
  • Однією з особливостей Люксембургу також є збереження і примноження національних традицій. Для цього створено культурний союз, у веденні якого багатовікова історія держави і все, що з нею пов'язано.
  • Люксембуржці відрізняються надзвичайною любов'ю до музики, тому в місті дуже багато різних оркестрів. А ще урядом засновані премії в галузі мистецтва і літератури, що щорічно допомагає знаходити талановитих людей і розкривати їх можливості.
  • У центрі міста можна часто зустріти бездомних і музикантів, які збирають гроші. Це
    дивно, враховуючи факт, що це найбагатша держава Європи. Але пояснення просте - вуличний музикант - це робота, за яку її співробітники платять податок: 10 € в день. Музикант працює з міського дозволу й у певних місцях. Серед музикантів, які працюють на вулицях Люксембурга, є навіть зірки своїх країн.
    Люксембург - невелике європейська графство, характерними рисами якого є високий рівень життя, цивілізованість місцевого населення.  Приїжджі часто звертають увагу на стриманість і відстороненість люксембуржців, які звикли до тихого життя у вузькому колі родичів і нечисленних друзів. Але при цьому жителі Люксембурга залишаються доброзичливими і ввічливими по відношенню як до приїжджих, так і просто незнайомих  їм людей.
                                       Про цю маленьку та унікальну державу говорять:
«Люксембург - одне з небагатьох місць на Землі, де рай затримався на мить, щоб залишити про себе нагадування». – А. Лаврухін

Більше про Люксембург можна дізнатися з НАШИХ  ВИДАНЬ

2 коментарі: