30 липня 2018 р.

Обережно, котики!


Одне з наймиліших і найдивовижніших свят відзначається 8 серпня – Всесвітній день кішок. Свята, присвячені цим пухнастим вихованцям, є у величезній кількості країн: Польща – 17 березня, США – 29 жовтня, Японія – 22 лютого. Ці дні з'явилися в різний час і на підставі різних подій (або без таких). А от на міжнародному рівні дане свято відзначається з 2002 року за ініціативою Міжнародного фонду захисту тварин «Animal Welfare», не тільки з метою вшанування пухнастих домосідів, але й для залучення уваги до проблеми безпритульних котів та кішок. Сьогодні свято об'єднує мільйони власників цих тварин по всьому світу. Адже мало знайдеться на планеті людей, які залишаються байдужими до цих рухливих,
муркотливих та розумних тварин.
Коти стали настільки популярними, що про них навіть є спеціальна наука – фелінологія. А якщо вірити статистиці, то коти – найпопулярніші домашні тварини в усьому світі. Понад 80 відсотків людей тримають у себе домашніх тварин, і половина з них віддає перевагу котам. Крім того, що ці тварини дуже милі та граційні, американські вчені ще довели, що вони лікують людей від деяких хвороб, і можуть попередити захворювання серця. Так за статистикою, власники котів, на 40% рідше мають проблеми з серцем.
Так що, зовсім не дивно, що в деяких країнах коти захищені на рівні
законодавства. Так, наприклад, в Австрії, коти, які охороняли склади з продовольством від гризунів, отримують пенсію у вигляді м'яса і молока. А в Японії є навіть Храм кішок, який звели на честь 7 котів, які служили японським воїнам.
Ну і звичайно ж, не секрет, що коти та книжки — досить популярний тандем. Навіть у найстаріших бібліотеках світу завжди мешкали коти. Звичайно, їхня присутність мала суто практичне значення, адже пухнасті мисливці захищали літературні скарби від мишей та щурів, втім, не виключено, що коли робота була виконана, а свідки відсутні, котиська і собі бралися до читанняJ .

Серед письменників, що не уявляли свого життя без муркітливих компаньойнів були Марк Твен, Едґар По, Ернест Гемінґвей, Террі Прачет і Вільям Берроуз. Нині цей перелік можна продовжувати безкінечно, а можна зробити ще ліпше — прочитати кілька захопливих книжок, де фігурують вусаті і хвостаті красені. Котики здавна привертають увагу митців та письменників й нерідко опиняються серед персонажів казок і оповідок для дітей. Красиві та вправні, розумні й кмітливі коти захоплюють малюків та їхніх батьків, а чарівники-автори не втомлюються вигадувати історії про пригоди пухнастиків.





У нашій бібліотеці достатньо книжок про хвостатих та вусатих. І всі вони улюблені, бо, по-перше, котиків ми дуже поважаємо, а, по-друге, не зважаючи на спільну тематику, всі ці твори ну дууууже  оригінальні та захопливі.

 «КОТЯЧА БАНДА» МЕТЦМАЄР КАТАРІНА
Захоплива історія про величезне місто, в якому живе справжня котяча банда. Вирушуючи на пошуки смаколиків, дорослі коти потрапляють до підступної пастки. Хто ж допоможе хвостатій компанії? Звичайно суперкошеня!


«36 І 6 КОТІВ» ВДОВИЧЕНКО ГАЛИНА
36 і 6 котів – саме стільки, не більше й не менше, хвостатих героїв Галини Вдовиченко – оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової попри її бажання. Але серце непоступливої господині до котів-безхатьків прихилила киця-сфінкс Баронеса. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їхнє маленьке помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів.
 

«ЩОДЕННИК КОТА-ВБИВЦІ» ФАЙН ЕНН           
Сюжет щоденника — це низка анекдотичних і курйозних ситуацій, які відбуваються у житті домашнього улюбленця Тафі протягом шести днів і перетворюють його з кота-звичайного на кота-вбивцю. “Ну добре, вiдшмагайте мене! Я принiс дохлу мишу у вашу дорогоцiнну оселю! Та я вас благаю, я ж КIТ! Цей кролик був таким товстим, що походив бiльше на порося! Тiльки уявiть собi, як менi було важко його тягти!”

«ПІРАТИ КОТЯЧОГО МОРЯ. СКРИНЯ ДЛЯ
ІМПЕРАТОРА» АМАСОВА АННА
"Розшукується капітан Дженіфир Котес!" - з першої шпальти "Вістей за одну монету" хитро мружиться чарівний капітан піратського судна, яке подолало Край Світу. Імператор Дієго збирається стратити її як небезпечного злочинця? Чи озолотити як героя???Вражені газетними заголовками, у порт Гавгадоса поспішають кораблі... Вони везуть давно забуті таємниці та історії минулих днів. Їхні капітани й пасажири шукають кохання та визнання, жадають помсти і правосуддя.
 
«КОТИ-ВОЯКИ. НА ВОЛЮ!» ГАНТЕР ЕРІН
У хащах незайманого лісу дикі племена котів відчайдушно змагаються за свою територію і за право вижити. Що станеться з рудим хатнім котиком, який опинився в самісінькому центрі цих котячих війн? Тут його точно ніхто не погладить по загривку і не нагодує смачною їжею. У нього є вибір: або повернутися назад і бути живою іграшкою, або випустити на волю свої дикі інстинкти і стати справжнім вояком Клану…

«КІГТИК КОВБАСКО»ГРИДІН СЕРГІЙ
П’ятикласникові Олегові життя власного кота Кігтика Ковбаска здається мало не щастям – їж, гуляй і вилежуйся, скільки влізе. Проте одного ранку хлопцеві доведеться прокинутися… котом. А Ковбаскові – піти до школи замість свого господаря. Якими пригодами обернулося це дивне перетворення – читайте у книзі Сергія Гридіна.

«ОСТЕРІГАЙТЕСЯ КОТІВ» ЛЕҐАРДІНЬЄ ЖІЛЬ
Мила, забавна, романтична історія з французьким шармом. Чи треба завжди чинити правильно? Чи, може, варто іноді вдаватися до відчайдушних і безглуздих учинків, особливо коли йдеться про прихильність незнайомця з кумедним прізвищем? Власне, так і утну ла Жулі Турнель, героїня цього твору. Чи досягла вона успіху, вдаючись до авантюр? Чи не завадили підступні коти? Це легкий роман із приємним французьким гумором — про дружбу, кохання, співчуття. Він розважний, зворушливий, подекуди сумний.

«КІТ ВІКЕНТІЙ І ОСТРІВ СКАРБІВ» СТЕЛМАЩУК КРИС
Раді запросити вас у захопливу подорож у компанії з незвичайним котом Вікентієм. На читачів чекають справжній шторм, пошуки, скарбів, зустріч із чарівним створінням і ще багато цікавого. Читайте з нами - буде весело.

«КІТ НА ІМ'Я СПЛЕТ» СКОТТОН РОБ
Кіт на ім’я Сплет уперше йде до школи і дуже хвилюється: раптом він там ні з ким не заприятелює? Тому, про всяк випадок, ховає у коробку з обідом своє хатнє мишенятко – Сеймура – і бере його з собою до школи. Учителька, пані Горошинка, знайомить Сплета з класом і розпочинає урок. Коли Сеймур вистрибує з коробки, кошенята роблять те, що й усі коти – вони ловлять мишеня! Бідолашний Сплет! Невже він втратить і свого давнього приятеля, і всіх нових?! Мудра пані Горошинка втручається саме вчасно, і її учні вивчають новий, дуже важливий урок… Виходить, у Котячій школі може бути дуже цікаво!
 
«КОРОЛІВСТВО» ПАГУТЯК ГАЛИНА
Мама саме була у відрядженні, коли почались усі ті дива. Спершу з’явився хлопець, який перекидався лисом, а був Принцом. Тоді наш кіт Фелікс заговорив. Зрештою відьми і все товариство Книголюбів намагались викрасти книжку, яка виявилась чарівною. А далі… далі з'ясувалось, що це тільки початок пригод і що від мене залежить доля Королівства.
  



Приємного читання про пухнастих і лисих, довгохвостих та висловухих, чорних, білих, смугастих і плямистих чотирилапих котиків.





Немає коментарів:

Дописати коментар