8 серпня 2018 р.

Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні


 Культурна спадщина складає значну частину нашого життя. Вона оточує нас в будівлях наших міст і виражається через природні ландшафти та місця археологічних розкопок. Це не тільки література, мистецтво та предмети, але і ремесла, які ми вивчаємо, історії, які ми розповідаємо, їжа, яку ми їмо і фільми, що ми дивимося.
    Отож у квітні минулого року Європейський парламент прийняв рішення відзначити 2018 рік як рік Культурної Спадщини в Європі. 

Він офіційно розпочався 7 грудня в Мілані під гаслом «Наша спадщина: де минуле зустрічається з майбутнім». Метою Європейського року культурної спадщини є заохочення більшості людей до відкриття та взаємодії з культурною спадщиною Європи та посилення почуття приналежності до спільного європейського простору.
Європейський рік культурної спадщини передбачає події і заходи, організовані по всій Європі.  У проекті Креативна Європа на 2018 рік передбачено окремий напрямок фінансування Культурної Спадщини та оголошено про старт відбору проектів вже цього літа. Тож сміливо гпропонуйте свої проекти у напрямку Культурної Спадщини.
   Наші можновладці підтримли проект указу Президента України про оголошення 2018 року Роком охорони культурної спадщини. Перейнявши Європейські тенденції Міністерство культури України ініціювало проект «Малі міста – великі враження», що передбачає впровадження пілотних культурних стартапів. Влада на міському та державному рівні зобов’язана розгорнути широку акцію, що включатиме медійну активність, контроль вимог законодавства, проведення реставраційних робіт, метою якої буде покращення існуючої ситуації у сфері охорони пам’яток.

Спадщина України в ЮНЕСКО: 7 пишемо, 16 в голові

 В Україні, як виявилося, міжнародно визнаних пам'яток не так вже й багато. Всі чули про таку організацію, як ЮНЕСКО - підрозділ ООН, який займається проблемами збереження культури і природного середовища.1975 року вступила в дію Конвенція із охорони всесвітньої спадщини, відповідно до якої був створений Список об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Потрапити до цього списку означає отримати додаткові гарантії збереження і цілісності, підвищення престижу території та установ, які нею керують, а також пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки пам'ятки природи і культури.Україну часто називають культурним центром і житницею Європи. Але статистика - річ об'єктивна і уперта. Давайте подивимося, скільки українських пам'яток культури і природи у списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Зараз таких об'єктів усього сім. Всього у 44 країнах Європи розташована 451 пам'ятка зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО, в середньому виходить трохи більше ніж по 10 пам'яток. Тобто або ми недостатньо інтегровані у світову систему охорони пам'яток, або масштаби нашої культурної спадщини не дотягують навіть до середньоєвропейських. Щоправда, в України хороша компанія - по 7 пам'яток у списку мають також значно менші за територією Норвегія, Фінляндія, Румунія та Хорватія. Лідером у Європі, та й взагалі у світі за кількістю пам'яток, які потрапили під опіку міжнародної організації, є Італія із 50 пунктами у списку ЮНЕСКО. Друге місце серед країн у списку посідає ще одна колиска цивілізації - Китай із 47-ма пам'ятками.
                                                        Але своє - найрідніше. 
Погляньмо на український список ЮНЕСКО, тут є кілька несподіваних пунктів.

       1. СОФІЙСЬКИЙ СОБОР, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА, ЦЕРКВА СПАСА НА БЕРЕСТОВІ.
Саме так - списком - ці три пам'ятки були внесені до світової спадщини ЮНЕСКО 1990 року.



2. ІСТОРИЧНИЙ ЦЕНТР ЛЬВОВА



3. РЕЗИДЕНЦІЯ МИТРОПОЛИТІВ БУКОВИНИ І ДАЛМАЦІЇ




4. ДУГА СТРУВЕ


5. БУКОВІ ПРАЛІСИ КАРПАТ





6. ДЕРЕВ'ЯНІ ЦЕРКВИ КАРПАТ


7.
ХЕРСОНЕС ТАВРІЙСЬКИЙ


Маємо 7 чудес України, уже включених до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.



5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Для того, щоб зрозуміти, який із об'єктів культури і природного середовища може потрапити під опіку міжнародної організації найближчим часом, існує ще один список - об'єктів, що пропонуються включити до Списку всесвітньої спадщини. Наразі він нараховує 16 споруд і заповідників:

1.Комплекс Борисоглібського і Спасо-Преображенського собору в Чернігові
2. Могила Тараса Шевченка та державний історичний та природний музей-заповідник у Каневі
3. Національний степовий біосферний заповідник «Асканія-Нова» у Херсонській області
4. Культурний ландшафт Кам'янця-Подільського
5. Дендрологічний парк «Софіївка»
6. Кам'яна Могила у Запорізькій області
7. Комплекс давніх астрономічних обсерваторій, розташованих у Києві, Одесі, Миколаєві та Криму
8. Окремо Миколаївська астрономічна обсерваторія
9. Історичний центр і порт Одеси
10. Комплекс Кирилівської та Андріївської церкви у Києві

11. Пости та укріплення на торгових шляхах генуезців від Середземного до Чорного морів
12. Скельні міста Мангуп-Кале і Ескі-Кермен, розташовані у Бахчисарайському районі Криму.
13.Комплекс пам'яток Судацької фортеці
14. Бахчисарайський палац кримських ханів
15. Місто-фортеця Чуфут-Кале разом із тим же Бахчисарайським палацом кримських ханів.
16. Держпром (Будинок Державної промисловості) Харків .


Як бачимо, передостанні п'ять пам'яток розташовані у Криму, тому навряд чи найближчим часом можуть бути передані під охорону ЮНЕСКО через санкції на адресу країни, яка окупувала півострів. Загалом список невеликий, порівняно з іншими європейськими країнами. Але всі 16 пам'яток із "лави запасних" достатньою мірою обгрунтовані для включення їх до списку ЮНЕСКО. Тому варто чекати "поповнення" українського списку. Наступне засідання Комітету всесвітньої спадщини, уповноваженого поповнювати Список, відбудеться у червні - липні цього року в Німеччині, тому лишилося недовго чекати. 
У нас в Україні з багатющою культурою, культурною спадщиною та історією лежить величезний пласт роботи з аналізу систематизації та інвентаризації нематеріальних активів України.
Врятувати, не можна забути!

Список об'єктів України, які потребують термінового захисту:

·         Культурний простір Трипілля
·         Кам’яна могила найдавнішій храм планети
·         Мегаліти Криму
·         Межові камені
·         Мергелева гряда
·         Скельські менгірі
·         Таврські кам'яні ящики .... є ще Дивні карпатські скелі, такі як Скеля Довбуша
·         Писання Камінь .. дивна каменюка в Підкамені
·         Кам'яне Село
·         Богиня Лада
·         Народна музика: жоден народ Європи не має такої кількості (300 000) народних пісень. Є у нас і язичницькі пісні про створення світу ...... епос, співи, традиційні пісне-співи;
·         Український «Гопак»!
·         Культура кобзарів
·         Український музичний інструмент бандура і гра на ньому
·         Українські казки
·         Українська вишивка
·         Народний промисел дерев'яних українських іграшок
·         Села з рідкісними оригінальними традиціями та святами
·         Бузький та Актовський каньони
·         Ритуал спільної рибного лову в Бузькому Гарді
·         Традиції характерників
·         Гончарство
·         Лозоплетіння
·         Колодязі – журавлі
·         Український борщ якому більше 350 років!
·         Мистецтво випічки
·         Килимове ткацтво
·         Традиція розведення волів і використання запряжених ними возів в Україні
·         Пізнання в обробці каменю, катки грановані, круглі
·         Вхідні кам'яні ворота
·         Жорна, лотки
·         Колодязі, кам'яні хрести
·         Українські традиції, Івана купала, сватання
·         Лексичний фонд санскриту и української
·         Колодязі, кам'яні хрести
·         Українські традиції, Івана купала, сватання
·         Лексичний фонд санскриту і української
та ще багато чого…

Маємо надію зберегти наші культурні цінності і розповісти про них світові за участі міжнародної організації ЮНЕСКО. 


     Наша Батьківщина має надзвичайно багату культурно-історичну спадщину. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, що, можливо, докорінно змінила життя держави, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток країни. Багато пам’яток, які нагадують нам про минуле нашої країни, збереглося на українських землях. Багато з них зникло, залишивши свій слід в історії та культурі українського народу. Збереження і примноження культурних цінностей є зобов’язанням нашої держави перед світовою спільнотою. Український народ дбайливо зберігає витоки своєї культури, залучаючись до неї, щоб осягнути її глибину й отримати незабутні враження. Сьогодні, як ніколи раніше, важливо забезпечити справжній культ духовності, об’єктивності власної історії, знань, піднесення суспільного престижу та авторитету інтелекту, освіченості.
Пізнати свій рідний край, його історію та культуру нам допоможуть книги.

Запрошуємо до бібліотек, де ви отримаєте можливість познайомитися з книгами про культурні та історичні пам’ятки України, Європи, світу.



Інформація підготовлена за матеріалами  інтернет-видань





Немає коментарів:

Дописати коментар