15 серпня 2018 р.

Мрія книголюбів - Хей-он-Уай - книжкове місто в Англії


Англійський письменник Семюел Батлер точно підмітив: «Найстаріша книга - животрепетна новинка для того, хто її не читав».

«Книжкове місто» Хей-он-Уай - улюблене місце букіністів, адже тут можна відшукати незліченну кількість пошарпаних фоліантів, читати які - суцільне задоволення.




 Хей-он-Уай - невелике ринкове містечко, розташоване на східному березі річки Уай в Уельсі. Книголюби з усієї Великобританії з'їжджаються сюди, щоб насолодитися неповторною атмосферою, адже у вузьких вуличках можна відшукати більш 40 затишних книжкових магазинів.
 Крім того, тут щорічно проходить літературний фестиваль «Hay», що спонсорується газетою The Guardian, на який з'їжджається близько 80 тисяч письменників, видавців і просто любителів літератури з різних куточків світу.
Почалася книжкова історія міста у 1861 році, коли Річард Бут відкрив перший літературний «секонд-хенд» у будівлі пожежної станції.
 Підприємець найняв двох місцевих чоловіків і відправився з ними до Америки, де масово закривалися бібліотеки, і фоліанти просто викидали. Переправивши паперові скарби через океан, він почав продавати книги за символічну плату. 
Незабаром книжкові полиці заполонили все містечко, і до 1970-х років Хей-он-Уай став Меккою для читачів з усіх околиць. Сьогодні, до речі, місто відвідує близько 500 тисяч туристів на рік.
Особливість торгівлі книгами в тому, що за товар виставлений на загальний огляд, читачі повинні опустити в спеціальні скриньки 50 пені за книгу в м'якій обкладинці і £ 1 - за видання в твердій палітурці.
 Головна архітектурна пам'ятка міста - кам'яний замок, побудований в 12 столітті. Сьогодні у середині старовинної будівлі також знаходиться букіністична крамниця, а оборонні стіни навколо нього перетворені в стелажі з книгами.


Фестиваль «Hay» вперше був проведений в 1988 році, і з тих пір став візитною карткою міста.
В Хей-он-Уай зі своїми творами приїжджали такі визнані майстри слова, як Девід Саймон, Стівен Фрай, Салман Рушді, Саймон Сінгх і інші. Сьогодні, крім літератури, програма фестивалю включає музичні виступи та кінопоказ.

До речі, спритні англійці зуміли перетворити на імпровізовані бібліотеки легендарні лондонські телефонні будки!

У цьому книжковому місті знайдуться книги для будь-якого читача.



Інформація підготовлена за матеріалами  інтернет-видань

Немає коментарів:

Дописати коментар