21 серпня 2018 р.

Дивовижна Харківщина у проекті цифрового перевтілення


Харківщина – чудовий та мальовничий  край! Треба тільки вміти побачити незвичайне у звичному, розгледіти красу в кожному куточку природи, будівлі чи місцевості. Піщана пустеля, солоне озеро, дендропарки та вікові ліси, садиби видатних митців та промисловців, музей з  оригіналами робіт Пікассо, Малевича і Рембрандта
Наш край багатий культурними та історичними пам’ятками, а 2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Україна  не залишилася осторонь від процесів і  2017 року був ініційований проект «Малі міста - великі враження», що сприяє подальшому культурно-економічному розвитку територій. На Харківщині ухвалено програму збереження культурної спадщини та вже виділено відповідне фінансування... Крім того, щоб популяризувати та зберігати пам’ятки, залучено міжнародні програми, іноземні інвестиції для реконструкції історичних об’єктів. А ще наші місцеві можновладці підтримали пропозицію Google щодо реалізації інформаційного проекту цифрового перевтілення області.
 У Харківській облдержадміністрації презентували сайт з інформацією про туристичні визначні пам'ятки області в 3D-форматі. Сайт «Дискавер» - один з проектів кампанії по цифровому
перетворенню Харківської області, яку реалізують Google-Україна і обладміністрація. Кампанія передбачає проведення освітніх семінарів, підвищення присутності на карті Google, розроблення веб-сайтів та функціональних карт, створення візуальних 3D-турів, покращення місцевої екосистеми завдяки розробленню платформи зі зручним онлайн-сервісом для повідомлення державним органам про екологічні проблеми тощо.
      Маємо надію зберегти наші культурні та природні цінності а також розповісти про них світові.   Ви тільки погляньте, які чудові місця є поряд з нами, на нашій землі, у нашому краї.
                                                         Починаємо подорож! Поїхали!

 Садиба Наталівка
Садибу на березі річки Мерчик заснував відомий промисловець і меценат І. Харитоненко, назвавши її на честь своєї молодшої внучки Наталії. Будівництво продовжив його син Павло. Серед вікової діброви був споруджений садибний будинок, флігелі, господарські будівлі, манеж. Парк оточувала вишукана огорожа з парадними воротами у вигляді широкої арки зі стрілчастим дахом.Окрасою парку є Спасо-Преображенська церква (1913 р), побудована академіком архітектури А. Щусєвим, який проектував Мавзолей Леніна. Стіни прикрашені орнаментом і рельєфними медальйонами
роботи скульптора А. Матвєєва, біля південної стіни розташована скульптура С. Коненкова «Розп’яття». За легендою, точна копія Преображенської церкви знаходиться в Ніцці, але насправді Щусєв спроектував схожий храм у італійському Барі. У роки Другої Світової війни головний корпус садиби був зруйнований. У флігелях розмістився туберкульозний санаторій «Володимирівський», а зараз одна з будівель садиби знаходиться у розпорядженні Національного природного парку «Слобожанський», йдуть ремонтні роботи, планується створення візит-центру і музею екологічної та природоохоронної спрямованості.
Адреса: Харківська область, с. Володимирівка
Історико-художній музей в Пархомівці
Пархомівський історико-художній музей ім. А. Луньова – унікальна картинна галерея, названа «сільським Ермітажем». Галерея створена в 1955 р сільським учителем А. Луньовим як відділення шкільного музею. Основу експозиції склали картини, придбані Луньовим на післявоєнній харківській барахолці, а також подаровані йому харківськими художниками. Згодом колекцію поповнили полотна, передані сільській галереї багатьма музеями СРСР. За наполяганням Луньова унікальну експозицію розмістили в колишньому палаці графа І. М. Подгорічані, в якому до того розташовувався цукрозавод. Сьогодні колекція Пархомівського музею налічує близько 6 тис. експонатів: картини Рембрандта, Гогена, Ван Дейка, Бенуа, Мане, Брюллова, Шишкіна, Айвазовського, Левітана, Рєпіна, Васнєцова, Реріха, Малевича, малюнки Шевченка, плакати Маяковського та ін. Перлина колекції – 4 роботи П. Пікассо, подаровані музею І. Еренбургом, в т.ч. знаменитий малюнок «Голуб миру», що став емблемою антивоєнного руху.
Адреса: Харківська область, с. Пархомівка
Палац Кеніга
Палац Кеніга у Шарівці – один з прекрасних палацово-паркових комплексів Слобожанщини, пам’ятник культури національного значення. Садибу на березі річки Мерчик почав зводити поміщик П. Ольховський в 1836 р, спорудивши палац і заклавши на схилі двокілометрової балки великий парк. Пізніше палац у Шарівці перейшов до братів Гебенштрейнів, які збагатили парк безліччю екзотичних рослин, побудували храм і школу. В кінці XIX ст. новий власник Л. Кеніг капітально реконструював Шарівський палац, надавши йому риси неоготики з елементами ренесансу. Парк реконструював відомий паркобудівельник Г. Куфальдт, прикрасивши його терасами, сходами, басейном, фонтанами і кам’яним містком. Головним елементом парку стала широка липова алея. З 1925 р до останнього часу в садибі розміщувався туберкульозний санаторій, відвідування було заборонено.Останнім часом проведено окремі реставраційні та консерваційні роботи. Проект «Культурный хакатон»для села Шарівка  обрано серед проектів для впровадження пілотних культурних стартапів.
 Адреса: Харківська область, с. Шарівка
Гора Крем’янець
Геологічна пам’ятка природи гора Крем’янець – це найвища точка Харківської області (218 м над рівнем моря). На схилі гори встановлені зібрані в околицях кам’яні статуї. Згідно з давньою легендою, жили в степу племена поклонялися богу-сонцю, але прогнівили його і були перетворені в камінь. На височині зберігся вал і рів Ізюмської фортеці, побудованої  1681 р. для відбиття набігів кримських татар. Інші пам’ятники нагадують про події XX ст. У 1985 р споруджено величний меморіальний комплекс. Виставлена бойова техніка періоду Другої світової війни: «Катюша», танки Т-34 і КВ, самохідні артустановки і ін. Щорічно 9-го травня тут проходить хода зі смолоскипами.
Адреса: Харківська область, місто Ізюм
Співочі тераси
«Співочі тераси» називають незвичайний по плануванню фруктовий сад у вигляді
величезного амфітеатру, який в XIX ст. заклав на березі р. Мерла відомий цукрозаводчик І. Харитоненко. Місцеві кліматичні умови не дозволяли вирощувати тут екзотичні сорти дерев, проте був знайдений оригінальний вихід. На схилі балки було побудовано 6 звернених на південь терас, які протягом цілого дня висвітлювалися сонцем. Тепло акумулювала і сама кам’яна кладка, що дозволило вирощувати тут південні плодові дерева. Сад-амфітеатр в Городньому має ще одну особливість – унікальну акустику. Навіть самі тихі звуки можна почути на відстані до 60 м. За легендою, тут давав концерт знаменитий бас Ф. Шаляпін. У вітряну погоду створюється враження, що і самі тераси видають мелодійні звуки, за що їх і прозвали «Співочі тераси».
Адреса: Харківська область, с. Городнє
Музей Григорія Сковороди
Літературно-меморіальний музей Г. Сковороди розташований в колишній садибі поміщиків Ковалевських, де великий український філософ помер в 1794 р. (за іншими даними – в будівлі колишньої церковно-парафіяльної школи). У будинку є меморіальна кімната – «спокійна келія», в якій Сковорода любив працювати і в якій завершив життя. У затишному, добре розпланованому і підтримуваному в ідеальному стані парку збереглися пам’ятні місця,  пов’язані з великим мислителем. Недалеко від садибного будинку в сквері знаходиться його могила . На стилізованому під придорожній камінь надгробку (1972 р, скульптори Д. Сова, Л. Жуковська) викарбувана лаконічна і дивно ємна, гідна видатного філософа авторська епітафія:«Світ ловив мене, та не впіймав»Біля входу в сквер встановлено скромний пам’ятник Г. Сковороді (1972 р, скульптор І. Кавалерідзе, архітектор В. Гнєздилов).
Адреса: Харківська область, с. Сковородинівка
Садиба Куликовських
Дворянську садибу роду Куликовських в Рокитному називають перлиною класицизму. Садибу з палацом і парком заклав у кін. XVIII ст. харківський полковник М. Куликовський, після того як одружився з вдовою колишнього господаря Рокитного липецького сотника Черняка. Пізніше палац перебудував його син – М. Куликовський, ватажок Валківського дворянства. Розкішний одноповерховий садибний будинок з лоджіями прикрашає колонада в доричному стилі. На території садиби були побудовані стайня, псарня, пташник, оранжерея і водяний млин. Навколо палацу був розбитий прекрасний сад з терасами і ставками. Після смерті господаря садиби, його дочки втратили маєток в Рокитному, і в 1880 р він перейов у казну. Флігель розібрали на будматеріали, але головний будинок зберігся – з часом у ньому відкрили садівничу школу. Зараз це Рокитнівський аграрний ліцей.
Адреса: Харківська область, с. Рокитне
Маловідомі природні пам’ятки Харківщини
Дворіччя
Хочете опинитися у безкрайньому степу посеред крейдяних гір, лугових квітів, рідкісних птахів, лисиць, ховрахів, косуль? За 135 км від Харкова на північному сході області є неймовірно красиве місце - Національний природний парк «Дворічанський». Візитна картка-пам'ятка парку - крейдяні гори на правому березі річки Оскол.
Адреса: Харківська обл, Дворічанський р-н. с. Новомлинськ.



Солоне озеро
У Кегичівсько
му районі знаходиться мало кому відоме солоне озеро рукотворного, вірніше, техногенного, походження. Зараз озеро потроху опріснюється, але все ще досить солоне, щоб не давати глибоко пірнати. Місцеві жителі кажуть, що солона вода з озера добре загоює рани. Існує легенда про гігантську глибину цього озера, хтось говорить про 75м, про 200 м, а хтось і 2 км. "Любопытныехарьковчане" виміряли глибину цього озера - вона виявилася  9,5 м у центрі.
Адреса: Харківська обл, Кегичівський р-н, с. Антонівка

Кицівська пустеля
Звичний пейзаж Харківщини це річки, озера, ліси, поля і степи. Виявляється, є в Харківській області і власна пустеля!
На правому березі Сіверського Дінця недалеко від села Кицівка є тихе місце, де вітер перераховує піщинки в дюнах. Кицівська піски або Кицівська пустеля - піщаний острівець серед соснових лісів і річкових плес.
Адреса: Харківська область, Печенізький р-н, с. Кицівка

Семиозір’я
Усього за 25 км від Харкова між селами Руська Лозова та Борщова знаходиться Семиозір’я - рай для рибалок та любителів лісових велопоходів і оффроад покатушок. Це дуже мальовничі місця: сім штучно створених каскадних ставків простягаються у лісовій гущавині вздовж Ольхової балки руслом невеликого струмка, що впадає у річку Харків. Ці ставки називають воєнвідомськими. Кажуть, вирили їх солдати за часів СРСР за наказом генералів, щоб було, де рибалити високим чинам.
Адреса: Харківська обл, смт Руська Лозова

Заповідний парк Гомільшанські ліси
За 50 км від Харкова у Зміївському напрямку у долині річок Сіверський Дінець і Гомільша
знаходиться заповідний парк Гомільшанські ліси. У дубових гаях водяться олені, дикі кабани, косулі, лисиці, зайці, в заплаві цвітуть луги, водяне плесо річок прикрашене ліліями.Тут багато баз відпочинку на будь-який смак і гаманець. Цей край зберігає таємниці часу - тут збереглися археологічні пам'ятники: стародавні городища Сухогомільшаньске або Великогомільшанське, кургани-могильники стародавніх скіфів IV століття до н. е., відгомін часів Запорізької Січі - руїни козацького Свято-Миколаївського монастиря, Козача гора і легендарне Біле озеро. Через парк проходить древній Муравський шлях, яким у 16-18 ст. плендралися торгаші, кочівники, посли, і робили набіги на Русь кримські татари.


Біле озеро
Легенда свідчить, що перед нападом на монастир козаки встигли закопати золото у долині, а срібло висипали в озеро, яке назвали Білим. Офіційна назва озера - Лиман.

Козача гора
Висока круча над Сіверським Дінцем на південній околиці села Коропове, з 60-метрової
висоти якої відкриваються чудові види на околиці прозвана Козачою горою, оскільки поруч розташовувався козацький Миколаївський монастир, руїни якого збереглися в селі. Коли імператриця Катерина II в 1788 р ліквідувала Запорізьку січ, був знищений і монастир, в якому ховалися багато втікачів козаків. За легендою, козаки в чернечих рясах проривалися через ряди оточеного монастиря російськими військами і кидалися з берегової кручі в річку, намагаючись врятуватися вплав. Зараз на горі встановлено пам’ятний хрест.
Адреса: Харківська обл, Зміївський р-н, с.Коропове
Краснокутський дендропарк
Краснокутський дендропарк – один з найстаріших в Україні, 200 років тому його заснував брат Василя Каразіна (ідеолога ХНУ) – біолог – Іван Каразін. Він об’їздив багато країн світу у пошуках різних видів рослин. Адже саме завдяки І.Каразіну тепер ми знаємо, що таке канадський клен, каштан або обліпиха. Відразу після заснування парку, його називали пам’ятником архітектури місцевого значення. Сьогодні, усвідомивши всю важливість для спадщини і науки тих видів рослин, які там ростуть, відомі українські дослідники намагаються перейменувати його у «Національний парк».     
  Адреса: Харківська область, Краснокутський р-н с. Основинці

До бабаків у Великобурлуцький степ
У мальовничому куточку Слобожанщини  на відстані 80 км від Харкова розташований
ландшафтний парк Великобурлуцький степ. Парк створений у 2000 році на площі 2000 г, щоб зберегти рідкісні та зникаючі види тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, Червоного списку Харківської області та Європейського Червоного списку.
На початку літа степ цвіте.
Тут можна побачити степових бабаків або байбаків (це одне й те ж) у природному середовищі існування і в розпліднику-біостанції Віктора Токарського, професора кафедри зоології Харківського університету ім. Каразіна.
Адреса: Харківська обл, Великобурлуцький р-н, села Катеринівка, Андріївка, Горяне, Плоске, Червона Хвиля, Шипувате.

Природний парк Слобожанський
Мальовниче місце для подорожі вихідними - ландшафтний парк Слобожанський - недалеко від Краснокутського дендропарку. Пам'ятки цього національного парку - болота. Екостежками довжиною 3 км за 2 години ви можете відвідати 3 торф'яні болота.
 Що цікавого можна побачити на болоті? Наприклад, хижу рослину росичку, що харчуються комахами, або бобрів, які будують тут греблі. Бобер - символ національного парку Слобожанський.
Адреса: Харківська обл, Краснокутський р-н, найближче місто Краснокутськ

    Збираючись у заміську поїздку Харківщиною, майте на увазі, що цього року Державною екологічною інспекцією України вперше введений «режим тиші» на період масового розмноження диких тварин і птахів. Взагалі то це навесні  з 1 квітня до 15 червня. Але й у подальшому це означає заборону та обмеження у проведенні галасливих заходів, стрілянину, рубку лісу, вибухові роботи та феєрверки, використовування човнів і проводити змагання на транспортних засобах.

Харківщина приваблює туристів новими маршрутами.
Долучайтеся та дізнавайтеся про свій край більше!

Пізнати свій рідний край, його історію та культуру вам допоможуть книги.
Запрошуємо до бібліотек, де ви отримаєте можливість познайомитися з книгами про культурні та історичні пам’ятки Харківщини, України, Європи, світу.

           Про "Сайт Дискавер" можно більше дізнатися за адресою  https://discover.kh.ua.



                             Інформація підготовлена за матеріалами  інтернет-видань




2 коментарі:

  1. Была в трех местах :) есть к чему стремится. Спасибо за интересную информацию

    ВідповістиВидалити
  2. Давай дременемо разом! Згодна, що багато цікаого поруч!

    ВідповістиВидалити