5 листопада 2018 р.

Як мисливець створив книгу рекордів


9 листопада -  День книги рекордів Гіннеса

«Гіннес. Світові рекорди» - щорічний довідник, що розкриває інформацію про рекордні досягнення людей і тварин, унікальні природні явища, видатні досягнення шоу-бізнесу, ЗМІ та культури.
Історія виникнення цієї книги нині описана практично в усіх підручниках з реклами та маркетингу. 

У 1759 році Артур Гіннес відкрив в Дубліні біля воріт Сент-Джеймс пивоварню, яка спокійно і відносно успішно проіснувала до середини ХХ століття. У 1833 вона була вже найбільшої в Ірландії, а до 1930 року Гіннес вже володів у Великобританії двома пивними заводами, що виробляють фірмовий міцний портер.

  Однак стратегія розвитку торгової марки "Гіннес" не передбачала створення та утримання мережі пабів. Готовий продукт продавався в різних приватних закладах завдяки широкій рекламі, на яку компанія Гіннес не скупляться. Саме вдала реклама була тим необхідним доповненням, яке дозволило розвинути бізнес, тому компанія завжди приділяла рекламі особливу увагу.
   У листопаді 1951 року на вечірці, влаштованій компанією "Воксфорд" для місцевих мисливців, директор-розпорядник "Гіннеса" сер Х'ю Бівер посперечався з кимось із гостей, що золота сивка - найшвидший птах у Європі.
Трьома роками пізніше, знову ж в одному з пабів, у сера Х'ю  виник схожий спір, предметом якого, як не дивно, знову опинився птах - золота сивка.
      На цей раз суперечка йшла про те, хто літає швидше, золота сивка або шотландська куріпка. Саме тоді серу Біверу прийшла в голову думка про те, що подібні суперечки в подібних умовах єскоріше правилом, ніж винятком, і що всі вони не можуть бути негайно розв’язані, тому що сперечальники просто не мають авторитетного джерела, в якому б містилися всі необхідні дані. І було б дуже непогано, якби такий довідник видавався компанією "Гіннес", що неминуче асоціювало б його з відомою маркою пива.
 В результаті у серпні 1955 року перше 198-ми сторінкове видання побачило світ. Пізніше воно отримало відоме нині найменування "Книга рекордів Гіннеса".


    Вперше за всю історію друкарства бестселером став не детектив чи будь-якої роман, а справжнісінький енциклопедичний довідник.

    Сьогодні "Книга рекордів Гіннеса" англійською мовою видається в сорока країнах світу і перекладається ще на тридцять сім мов. 
 "Книга рекордів Гіннеса" є чи не повністю самостійною індустрією.
Так як факти, які в ній  публікуються досить швидко застарівають, то в різних країнах створені спеціально уповноважені комісії, зайняті оглядом нових рекордів і видачею спеціальних дипломів. 
Цей збірник нотаток про най-най послужить невичерпним джерелом інформації для укладення різних парі і для розваги гостей, а головне важливим стимулом для самовдосконалення, вивчення нових відкриттів, пізнань себе і навколишнього світу.




1 коментар: