19 січня 2019 р.

Життя в стилі хюґе або мистецтво бути щасливим


Жителі Данії впродовж багатьох років посідають перші місця у всіляких рейтингах щастя та благополуччя, а ось наші співвітчизники все ще тупцюються середнячкми, або геть злітають у кінець до аутсайдерів. Факт цей несправедливий і образливий, але цілком очікуваний. Щоб відчувати себе вельми нещасним і розбитим українцю багато розуму не треба - достатньо з ранку почитати стрічку новин, а ось бути щасливим - це наука, титанічна праця і ціла філософія, якою володіють лічені одиниці. Пора це виправляти! Тим більше що самі данці своїми правилами щасливого життя діляться направо і наліво ...
«Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи» Майка Вікінга, засновника і керівника данського Інституту дослідження щастя, стала світовим бестселером і нарешті дісталася й до України.
Хюґе - вірний засіб проти холодної зими, дощових днів і всепоглинаючої пітьми - переконує вчений.
     Гортати посібник про данське щастя приємно - на обкладинці милі ілюстрації, а всередині чудові фотографії, тексту не так вже й багато. Пояснити, що таке хюґе, не розгубивши важливих складових поняття, цілком не можливо. Та як описати щастя, комфорт, затишок, гармогію, спокій та насолоду в одному флаконі? Це потрібно тільки відчути!
Хюґе - чудне данське слово, яке означає здатність цінувати звичайні задоволення життя і насолоджуватися миттєвостями. Чому воно стало таким популярним і як впустити хюґе у своє життя?
Що означає слово «хюґе»?
Вперше слово hygge з'явилося у письмовій данській мові на початку XIX століття. А походить воно від норвезького «благополуччя, добробут». Це поняття, що означає особливу атмосферу і відчуття, пов'язані зі щастям. У данській мові слово «хюґе» може бути як дієсловом, так і прикметником. Данці кажуть: «Як hyggeligt буде зібратися разом», «Яка hyggelig вечірка!», «Було так hyggeligt тебе зустріти!», «Хочу провести з тобою час hyggelig».
Також хюґе можна додати практично до будь-якого данського слова. Наприклад, вечір п'ятниці - час для familiehygge, а затишні вовняні шкарпетки - hyggesokker. Таким чином, хюґе - це слово, яке «не пишеться, а відчувається».
Чому щастя досліджують саме данці?
 Данія лідирує у списку найбільш благополучних країн світу. Численні соцопитування і дослідження показали, що данці можуть вважатися найщасливішими людьми в Європі. Крім того, вони регулярно зустрічаються з друзями і рідними і частіше за інших відчувають спокій і гармонію життя.
    Та приводів радіти у данців менше, ніж у інших європейців. Клімат в Данії не райський, темніє рано, ціни високі, податки астрономічні, працювати доводиться багато. Однак у данців є те, чого немає у жителів інших країн: життєва філософія під назвою «хюґе», яка складається з кількох простих правил.
Цікавість до нього у всьому світі зростає, а журналісти подорожують Данією у пошуках хюґе одному з коледжів Великобританії викладають курс данського хюґе, у всьому світі з'являються затишні магазини і кафе в стилі хюґе. Але як же створити його? Секретів не так вже й багато. А тому бажаючих розгадати феномен хюґе стає все більше.
Як саме відчути хюґе?
Хюґе полягає не стільки у речах, скільки у атмосфері і відчуттях - почутті будинку, близькості улюблених людей, спокої та безтурботності, коли ми відчуваємо себе захищеними і можемо розслабитися. Хюґе - це здатність цінувати звичайні задоволення життя і насолоджуватися навіть миттєвостями. При цьому ваш бюджет може і навіть повинен бути дуже скромним. Залежність тут зворотна: чим більше блиску і розкоші, тим менше хюґе.
Шампанське і устриці можуть висловлювати багато, але безумовно не хюґе
Майк Вікінг
   У Данії популярна пісня Бенні Андерссона, учасника знаменитої шведської групи ABBA, «Щасливий день Сванте». У ній якраз і описується вміння насолоджуватися простими речами:



Ти подивися, що за ранок!
Сонце червоне і кругле.
Під душем Ніна голосно співає,
Я з сиром їм бутерброд.
Життя діамантами крапель блищить.
А! Ось і чайник свистить! 


І все ж, як стати щасливим?


Створіть затишне місце
Зробіть будинок або офіс затишним. Данський дизайн вважається мінімалістичним. В інтер'єрі данці полюбляють переважно світлі відтінки: білий, сірий, пильно-блакитний. При цьому вони багато уваги приділяють м'якому освітленню, часто використовують свічки навіть вдень, і обожнюють прикрашати будинки милими деталями. Свічки, абажури, м'які подушки і пледи, картини на стінах, полиці з улюбленими книгами, керамічний посуд - такі дрібниці створюють затишок і комфорт. При цьому елементи декору не повинні бути вигадливими або розкішними. Скоріше вони повинні милувати око, залишаючись непомітними. Важливі і тактильні відчуття. Данці віддають перевагу натуральним матеріалам, до яких приємно доторкнутися - дерево, вовна, льон, глина... Спробуйте за допомогою звичайних прийомів зробити будинок чи офіс місцями, куди хочеться приходити, і ви відразу відчуєте себе щасливіше. На це дійсно варто витратити час і сили.
Hyggekrog — затишне місце кухні або вітальні, де можна приємно проводити час, є у більшості данців. Деякі ріелтори навіть вказують це як переваги, коли продають квартиру.
Для створення такого місця ідеально підходить широке підвіконня, куди можна покласти багато м'яких подушок і пледів. Тут можна чаювати вечорами, спостерігати за падаючими сніжинками, читати книжку
Запаліть свічки та вимкніть світло
Найважливіша складова всіх рецептів хюґе - запалені свічки. Недарма в перекладі з данської людина, що псує все задоволення, - це «той, хто задуває свічки». На думку данців, найпростіший спосіб швидко створити хюґе - запалити декілька «живих вогнів».
Ще один спосіб - створити приємне освітлення. Майже півроку в Данії дощить. І щоб створити відчуття затишку та тепла, жителі країни облаштовують у будинках острівці світла. Ідеально, коли лампи випромінють тепле бурштинове світло.
Купіть плед, порцелянову кружку або старий стілець
 Семеро з десяти датчан вважають, що хюґе найчастіше виникає вдома. Але для цього потрібно створити затишок. Окрім приємного куточка хюґе створює камін, дерев'яні та вінтажні предмети, книги, пледи і подушки, хутряні ковдри, будь-які приємні на дотик речі, кераміка і фарфор.
Добре було б зібрати набір для «швидкої хюґе -допомоги», який допоможе розслабитися та відновити душевну рівновагу. Це свічки, трохи смачного якісного шоколаду, улюблений чай чи кава, книга, фільм або серіал, джем, пара теплих вовняних шкарпеток, светр, красивий блокнот, м’якенький плед, музика, фотоальбом, який ви любите гортати…
Зустріньтеся з друзями або запросіть гостей
Спілкування з друзями та рідними у соціальних мережах ніколи не замінить реального. Майк Вікінг знайшов цьому просте пояснення: «Хтось кладе руку вам на плече, цілує вас або гладить по щоці, і вас одразу окутує спокійна радість. Дотик викликає у нас почуття щастя і зменшує відчуття стресу, страху і тривоги ».
  Тому хюґе повною мірою можна відчути тільки у колі близьких людей, з якими можна розслабитися і побути собою. Зустрічатися з ними краще вдома, а не в кафе або ресторані. Чим не привід завести традицію збиратися всією сім'єю повечеряти у неділю або запрошувати друзів суботнім вечором пограти у настільні ігри? Телефони та інші гаджети на цей час краще відключати.  Рецепт данського щастя досить простий: потрібно намагатися підтримувати здорову рівновагу між роботою та особистим життям.    
Час, проведений з іншими людьми, - важлива частина хюґе. Це один з найважливіших інгредієнтів щастя вцілому.      
Майк Вікінг
Більшічть данців хоча б раз на тиждень зустрічаються з друзями, родиною чи колегами поза роботою. Вони вважають, що найкраща компанія для хюґе - три-чотири людини.
Зустрічі з друзями наповнені взаємної турботою і спокоєм. Це царство рівноправності: ніхто не перетягує на себе увагу, не намагається стати головним. Гості допомагають господареві приготувати їжу, подати до столу, а потім прибрати. У такій невимушеній атмосфері можна повністю розслабитися і бути собою. Це велика зона комфорту, де добре всім.
Для того щоб стати ближче, можна створювати спільні спогади і традиції, які згуртують компанію. Наприклад, збиратися кожної першої неділі місяця щоб пограти у настільні ігри, а першого літнього дня обов'язково вирушати на пікнік або на пляж.
Посмакуйте із задоволенням
Затишні домашні посиденьки це ще й смачне частування. І це не розморожена піца і не суші на замовлення. Щоб відчути хюґе, потрібно навчитися пекти смачні пампушки, рогалики та смаколики з корицею, готувати рагу, пряний глінтвейн та гарячий шоколад.
«Високий рівень споживання м'яса, кондитерських виробів і кави в Данії безпосередньо пов'язаний з хюґе, - пише Майк Вікінг. - Одна з обов'язкових його умов - бути добрим до себе, тішити себе і дозволяти собі та іншим можливість трохи відступити від принципів здорового способу життя. Солодощі - це хюгге. Випічка - це хюгге. Кава і гарячий шоколад теж. А ось морквяні палички - вже не дуже ».
Крім того, готувати їжу по-данськи - це значить насолоджуватися неквапливістю і всіма стадіями процесу. Вибрати рецепт з книги, сходити на ринок і купити найкращі інгредієнти, залучити до готування інших членів сім'ї, а потім усім разом насолоджуватися приголомшливим ароматом від пічки…
  Хюґе прославляє прості задоволення. Але це не означає, що не треба себе обмежувати. 10 солодких булочок з корицею - це вже не хюґе, а харчовий розлад. Адже навіть після п'ятої відчуття задоволення втрачається, об'їстися до тяжкості в животі - це вже не хюґе. Тому данці виділяють певний час, щоб посмакувати тим, що їм подобається. Наприклад, у вихідний день.
 Хюґе і суворі дієти несумісні. Потрібно себе балувати, а для цього іноді доведеться відступати від принципів здорового способу життя. Солодощі, кава, гарячий шоколад, густе какао з зефіром, ароматна свіжа випічка з джемом - це хюґе. А ось капустяний салат - вже не дуже.  Вся суть - у смакуванні забороненого плоду. Але він не повинен бути дорогим і химерним. Попкорн і самостійно приготоване рагу - більше хюґе, ніж фуа-гра або вечеря у дорогому ресторані.
Щастя не можна купити, але можна купити тістечко, а це майже те ж саме. Принаймні, так вважає наш мозок.  Майк Вікінг
Приготування хюґе -страви - це насолода неквапливістю процесу. Те, що зроблене своїми руками, особливо цінується. Банка з домашнім полуничним джемом поверне вас у літню пору, коли ви варили зібрані ягоди і куштували гарячу пінку.
При бажанні можна поєднати дві складові хюґе і організувати для друзів кулінарний клуб. Ви разом вибираєте рецепт і розподіляєте, хто що приносить. А потім, за дружніми розмовами та жартами, разом готуєте та смакуєте страви.
Ставайте активнішими
Данці люблять посмакувати, але на ожиріння страждає лише малий відсоток населення.
Секрет полягає в активному способі життя. І це не виснажливі тренування у фітнес-клубі. Це рух, який приносить задоволення, переважно на свіжому повітрі. Сімейні прогулянки горами, скандинавська ходьба, велосипедні походи..А на роботу більшість датчан воліє добиратися на велосипеді. Клімат у країні, як і у нас, не дуже цьому сприяє. Але затори на дорогах і штовханина у громадському транспорті - це стрес, а велосипед - це хюґе. А все інше - питання правильної екіпіровки. 
Одягайтеся невимушено
У данців є талант одягатися стильно і невимушено. І це теж хюґе. На щастя, модні дизайнери, можливо, самі того не підозрюючи, ще кілька сезонів тому взяли хюгге на озброєння. Кросівки і лофери замість туфель на підборах, затишні пальто-oversize замість коротких курток, ху́ді і, звичайно ж, теплі светри, м'які шарфи, довгі кардигани, широкі штани і т.д.
Все, звичайно ж, з натуральних, приємних на дотик тканин. «Данська мода лаконічна, елегантна і не вимагає великих зусиль. Вона поєднує в собі кращі якості хюґе і
мінімалістського функціонального дизайну», - намагається пояснити суть Вікінг.
    Як цього досягти? Купіть великий шарф - він актуальний для всіх і у будь-який час року, підберіть об'ємний верх - светр або кардиган ручного товстого в'язання, зробіть просту, вільну зачіску, практикуйте багатошаровість - у Данії це актуально, тому що погода може змінюватися за день кілька разів.  
Немає поганої погоди, є невідповідна одяг.  Популярна в Європі приказка
Насолоджуйтесь простими радощами
Найкращі речі в житті нам дістаються задарма. Краса навколишнього світу, сміх дітей, посмішки близьких, спокійний вечір вдома з коханою людиною або з гарною книгою - саме ці моменти складають щастя життя. Цінуймо їх, а не матеріальні блага.
«Простота і скромність - головні складові хюґе. Просторікувати про свої досягнення і виблискувати «Ролексом» - це ознака не тільки поганого смаку, але це ще й псує хюґе», - пише автор і продовжує:« У чешечці чаю більше хюґе, ніж у келиху шампанського, в настільних іграх - ніж у комп'ютерних, у приготовленій їжі – ніж у купленій. Можливо, хюґе не вигідне для капіталізму, зате корисне для особистого щастя ».
Заведіть хобі
Життя не може обмежуватися тільки роботою та сімейними клопотами. Дуже важливо, щоб було творче заняття, яке приносить задоволення, - орігамі, в'язання, гончарство, малювання акварельними фарбами, складання квіткових композицій. Бонус: поки руки зайняті, можна побути наодинці зі своїми думками.
Чим можна зайнятися, щоб відчути хюґе?
·         Пограти в настільні ігри.
·         Запросити друзів і разом заповнтит комору смачненьких припасів. Нехай кожен принесе якісь домашні страви: варення або соління. Потім смакуйте їх під час спільних посиденьок.
·         Подивитися улюблений серіал або фільм вдома.
·         Влаштувати посиденьки біля багаття.
·         Подивитися фільм у кінотеатрі під відкритим небом.
·         Влаштувати вечірку з обміном, коли друзі приносять речі, якими вони давно не користуються.
·         Покататися з гірки.
·         Прокататися на велосипеді.
·         Вирушити на пікнік у мальовниче місце і взяти з собою домашній лимонад, випічку, фрукти, хліб і сир.
·         Зварит варення…
Які ще ознаки хюґе?
Смак хюґе - знайомий, приємний, заспокійливий. Якщо чай, то з медом, якщо печиво, то зі смачною глазур'ю, якщо рагу, то з додаванням вина або якиїсь улюбленої приправи.
Звук хюґе - потріскування палаючих дров, які потріскують маленькими іскорками. Звуки, чутні лише у тиші: стукіт крапель дощу по шибках та підвіконню, подихи вітру за вікном, шелестіння дерев, поскрипування дерев'яних мостин. Це будь-які звуки, навіть гуркіт грому, але якщо ви вдома, в затишку і безпеці.
Запах хюґе - той, який переносить у минуле, туди, де вам було дуже добре, затишно і безпечно. Аромат бузку, ванільної випічки, дерев'яних меблів, новорічної ялинки, кави, ягід, маминих парфумів…
Дотики хюґе - приємні відчуття, які виникають, коли проводиш пальцями по хутрі, зігріваєш руки керамічною кружкою, торкаєшся поверхні старого дерев'яного столу…
Бачити хюґе - дивитися на темні природні кольори, спостерігати за повільними природними явищами, наприклад танцюючими язиками полум’я, снігом, що падає, краплями дощу, що неквапливо сповзають по вікнах

 Головний секрет - не поспішати і частіше дякувати людям.
Масова зацікавленість феноменом «хюґе» та бажання опинитися у комфортному середовищі - природна реакція на неспокійну буденність та світові негаразди. Вирішувати глобальні проблеми не легко. Але в перервах між порятунком світу можна отримувати задоволення від досконалості у дрібницях.



  Запрошуємо всіх охочих у нашу бібліотеку. Тут дуже легко створити хюґе та познайомитися з книгою М. Вікінга «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи».





Інформація підготовлена за матеріалами видання М. Вікінга «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи» та інтернет-видань.

Немає коментарів:

Дописати коментар