30 січня 2019 р.

Книга, що перевертає свідомість


2 лютого 1922 р  - 97 років тому вперше опубліковано
 роман Джеймса Джойса «Улісс»

Ірландського письменника Джеймса Джойса вважають одним з найвпливовіших письменників двадцятого століття. Більшу частину дорослого життя прожив за межами батьківщини, проте  його твори просякнуті темою Ірландії: всі події відбуваються в Ірландії та більшість сюжетів пов'язані з нею. Центр світу, створеного Джойсом, знаходиться у Дубліні та відображає його сімейне життя, друзів і ворогів ще зі шкільних років. Отож Джеймс Джойс став одним із найкосмополітичніших і, водночас, найлокальніших модерністів, що писали англійською. Він здобув загальне визнання перш за все завдяки своєму монументальному роману «Улісс» .
Крім того, його перу належать такі книги як збірка оповідань «Дублінці», психолого-
автобіографічне есе «Джакомо Джойс», напівавтобіографічний роман «Портрет митця замолоду», а також найбільш загадковий та багатоплановий його твір — «Поминки за Фіннеганом».
 Джойс -  людина геніальна і амбітна, ставив перед собою завдання більші і важчі, ніж більшість його сучасників. Романом «Улісс» писався з 1914 по 1921 рік, коли Джойс жив в Трієсті і Цюріху і був вперше опублікований 2 лютого 1922 року. «Улісс» - варіант імені «Одіссей», і сама назва роману вказує на ідею Джойса. Свій роман обсягом майже в 700 сторінок Джойс будує, беручи за основу гомерівський міф про пригоди Одіссея. 
По суті, Джойс зробив рідкісну в сучасній літературі спробу створення епосу, подібного твору Гомера. Кожна глава роману співвідноситься з тим чи іншим епізодом мандрів Одіссея, і, хоча роман цілком зрозумілий, навіть якщо читач не знає про цей намір автора, сприйняття його тексту істотно збагачується, враховувауючи цю обставину. Задум Джойса в «Улісс» - «побачити все у всьому». Один звичайний день перетворюється в епічне оповідання про історію найдавнішої з європейських столиць - Дубліна, про дві раси, ірландську та іудейську, і одночасно в зображення всієї історії людства, в свого роду енциклопедію людського знання і в конспект історії англійської літератури.
 Роман «Улісс» вважається вершиною літератури модернізму і, незважаючи на свою сюжетну простоту, містить величезну кількість історичних, філософських, літературних і культурних аспектів.
Дублін постає в романі символом усього світу, Блум – суто чоловіком, його дружина втілює в собі образ всіх жінок, один літній день - всі часи на землі. Так ж відображення в романі знаходять  літературні стилі та жанри різних епох і стильові особливості письменників, яких Джойс пародіює або яким наслідує.
Великий і складний для читання шедевр Джеймса Джойса користується грізною репутацією. Його важко читати, він бентежить та збурює. Чому люди божеволіють від роману? 
Варто пам'ятати, що це твір-експеримент. Недосвідченому читачеві може здатися читання роману "Улісс" марною тратою часу. 
"Улісс" - це як тест на загальну освіченість: чим більше ти прочитав до цього, чим більше ти знаєш, чим більше ти ерудований, тим більше ти зрозумієш. Та мало який роман перетворюється на свято. "Уліссу" це вдалося.
 Ірландці відзначають 16 червня Bloomsday - день, коли Леопольд Блум блукав Дубліном, - друге за важливістю свято після Дня святого Патріка. Практично у всіх великих містах світу в цей день проходять пов'язані з "Уліссом" заходи, в основному читання роману. Навіть навколо "Гаррі Поттера" немає такої системи особливих заходів, як навколо роману Джойса. І це абсолютно заслужено.


·         «Поглянь на море. Що йому до всіх образ
·         «Етикет означає етикет. Він матір рідну вбив, але сірі штани ні за що не вдягне».
·         «Я сам зазнав нещастя, та тим, хто у нужді, навчивсь допомагати».
·         «Суцільне щастя наводить нудьгу».
·         «Буває, що насмішника не приймають всерйоз, як раз коли він цілком серйозний».
·         «Думка, що не ти платиш – краща приправа до обіду».
·         «Геній не робить помилок. Його блукання мають намір, вони – ворота до відкритів».

                                                                                                    Дж. Джойс  «Улісс»


1 коментар: