13 травня 2019 р.

Цікаво про науку

18 травня День науки в Україні

У наш час наука виходить із закритої спільноти учених, з університетських старовинних стін у зовнішній світ, до людей, які хочуть орієнтуватися у тому, як влаштований світ, знайомитися із сучасними дослідженнями, не заглиблюючись у хащі наукової термінології. Одним із перших, хто зробив такий крок до масової аудиторії і почав розповідати про складні речі цікавими і простими словами був Стівен Гокінг. Та незабаром його справу підхопили колеги  з інших галузей.

Наука цікава, наука таємнича, наука може дивувати і захоплювати, пояснювати і заплутувати ще більше. І нехай ви не прагнете виростити з вашої дитини нового Ейнштейна або Коперника, але навчитися вчитися - одна з основних задач для сучасних дітей. Адже здатність і бажання до саморозвитку можна прищепити. Головне підібрати правильні інструменти і мотивацію.
Деякі батьки кажуть дитині: «Ти – світло мого життя». Але чи знаєте ви, що якби ви були світлом, то облетіли б навколо всієї земної кулі 7,5 разів за секунду! Якби ви стали звуком, то змогли б облетіти навколо Землі за 4 години! Якби ми жили на Юпітері, наша доба складалася б усього з 9 годин. Добре, що на Землі доба триває 24 години, адже нам потрібно стільки всього встигнути протягом дня! Це всього лише кілька цікавих наукових фактів, які можуть зацікавити як допитливу дитину, так і дорослу людину.
Деякі діти виростають «гуманітаріями» тільки тому, що дорослі не змогли цікаво розповісти їм про науку. Або, принаймні, запропонувати їм цікаві пізнавальні книжки.

До вашої уваги добірка розумних книжок для дітей та підлітків.
Але цікаво буде і дорослим

100 фактів про космос / Д. Мартін, Е.Джеймс, А.Фріт, перекл. О. Любарської .– Видавництво “Книголав”, 2018.– 128 с.—(Серія “Дитяча полиця”).
Весела, дотепна та дуже змістовна – ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища.
Барфілд Майк. Позбався цієї книги заради математики / Майк
Барфілд; пер. з англ. - Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного
дозвілля", 2019. - 56 с.
Виготовити власного матемага чи кільце вогню, розгадати прокляття
мумії давньоєгипетського царя Тутанхамона, створити фігуру —
«перевертня» та не втрапити у математичну пастку, — усе це та ще
багато іншого чекає на тебе в цій книжці. Головокрутки, математичні
рівняння та заплутані завдання, розв’язання яких — справжня розвага.


Веґара Марія Ісабель Санчес. Марія Кюрі / М.І.С. Вегара., перекл. М.Пухлій.—Видавництво КМ-БУКС, 2018.-28 с.- (Серія
“Маленьким про великих”).
Маленькі читачі відкриють для себе, ким були та чого досягли найвидатніші жінки сучасної
історії. Дизайнерки, художниці, шукачки пригод, науковиці… Унікальні та дивовижні жінки, в
яких слід учитися та з яких варто брати приклад. Жінки, що, як і Марія Кюрі, перетворили
маленьку мрію на велику історію. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Гокінґ Люсі. Джордж і таємний ключ до Всесвіту: роман / Л. Гокінґ, С. Гокінґ; пер. з англ. Г.
Лелів. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. - 344с.
     Гокінґ Люсі. Джордж і Великий вибух: роман / Л.Гокінґ, С. Гокінґ; пер. з англ. Г. Лелів. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. - 336 с.
   Цього разу друзі мандрують на Місяць, шукають планети, схожі на Землю, блукають у глибинах адронного колайдера, намагаються викрити антинаукову організацію ТУПАКів, вибратися з таємничої пастки і навіть... урятувати людство від колосального вибуху! Отож ти поринеш у таку неймовірну круговерть, що не встигнеш дочитати цю
    історію до кінця, як знову чекатимеш на наступні космічні пригоди!Гокінґ Люсі. Джордж і скарби космосу: роман / Л. Гокінґ, С. Гокінґ; пер. з англ. Г. Лелів. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. - 344 с

Дінгл Едріан. Як створити всесвіт із 92 хімічних
елементів / Е. Дінгл .- КМ-Букс, 2016 .- 96 с. іл. — (Серія
«Хочу все знати» (КМ).
Із книжки можна дізнатись багато цікавого про мінерали, живу
природу, їжу і ще цілу низку речей. Розглянуто склад мила,
бензину, сірників, металевих монет; розповідається,
наприклад, що таке телевізор з хімічної точки зору, чому
феєрверк виходить кольоровим, чому ртуть рідка. У деяких
розділах пропонується зробити дослід. Можна самотужки
виготовити електромагніт, гоночну машину, настільний вулкан.

Кузько Кузякін. #щотакематематика? / К. Кузякін;
іллюстрації Кузько Кузякін. — Харків: Юнісофт, 2018. — 120 с.: іл. — (Серія «Найкращий подарунок»).

Опанасенко Ольга. Блез Паскаль / О. Опанасенко. - Київ: Агенція "ІРІО", 2017. - 112 с.(Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).
Опанасенко Ольга. Нікола Тесла / О. Опанасенко. - Київ: Агенція "ІРІО", 2017. - 112 с. - (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей).
Потерянко Юлія. Альберт Ейнштейн / Ю. Потерянко. - Київ: Агенція "ІРІО", 2017. - 104 с. - («Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей»).
Промахов Олег. Ігор Сікорський / О. Промахов.- Агенство «IPIO», 2018.– 128 с.: іл.-(Серія “Видатні українці. Люди, які творили історію”)

Росоловська Алла. Леонардо да Вінчі / А. Росоловська.- Агенство «IPIO», 2018.– 128 с.: іл.-(“Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей”)
Дізнатися про життя і творчість найвидатнішого художника епохи Відродження ви зможете в книжці «Леонардо да Вінчі» із серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей».

Сердюк Марія. Стів Джобс / М.Сердюк. - Київ: Агенція "ІРІО", 2018. - 144 с. - («Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей»).

Смаль Юля. Цікава хімія. Життєпис речовин / Ю. Смаль. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. - 112 с.
Найдрібніші атоми, кольори, таємничі реакції, вибухи, смішні та цікаві
історії — усе, що я могла б тобі розповісти про хімію — все тут. Читай,
навчайся та дізнавайся. Нехай ця книжка стане тобі добрим другом.
Відкриття та винаходи: Енциклопедія / Укл. В.В. Мірошнікова. -Харків: Пегас, 2006. - 112 с.
Все о науке и космосе / пер. с англ. Н. Деревянко. - Харьков; Белгород:
Книжный клуб "Клуб семейного досуга", 2013. - 64 с. -(Иллюстрированная энциклопедия знаний).
   Дитяча енциклопедія. Видатні наукові відкриття: для дітей серед. шк. віку / упоряд. В.М. Скляренко,  Т.В. Іовлева,  О.Ю. Очкурова, худ. Л.Д. Киркач-Осипова. - Харків: Фоліо, 2007. - 319 с. - (Дитяча енциклопедія).
    Багато відкриттів стали для людства доленосними. Як і коли були зроблені найвагоміші відкриття в історії цивілізації, хто були їхні автори та ще про безліч маловідомих, але дуже цікавих подробиць «наукової кухні» ви і дізнаєтеся з енциклопедії «Видатні наукові відкриття».
Українці, що удосконалили світ / Укл. В.П. Товстий. - Харків: Промінь, 2006. - 80 с.

Отож, розумники та розумниці, а також їхні друзі та батьки! Завітайте до бібліотек, де можна познайомитися з новими книгами, знайти багато цікавого, а читання подарує приємні миті, наснагу до пізнання  та радість спілкування.

Немає коментарів:

Дописати коментар