24 червня 2019 р.

Святкова Шотландія

Шотландія – країна кілтів і запаморочливої, незабутньої природи, доблесних середньовічних героїв і колоритних, привітних горців, мініатюрних європейських вуличок і тисячолітніх фортець, що й донині приваблюють туристів своєю загадковою красою.
Шотландська нація таїть в собі чимало секретів. Наприклад, мало хто знає, що саме шотландці, представники однієї з найбільш північних європейських національностей, довгий час цілком заслужено вважалися найвищою нацією Європи.
24 червня  Шотландія відзначає День незалежності.

Пропонуємо Вам ознайомитись з найбільш цікавими святами Шотландії:

Шотландці до того пишаються і люблять свого національного поета Роберта Бернза, який жив у другій половині XVIII століття, що оголосили день його народження - 25 січня - національним святом своєї країни! Яким же чином прийнято святкувати настільки незвичайну подію? Зазвичай передбачається сімейна вечеря (Burns Supper), в меню включаються страви шотландської кухні: хаггис, ріпа, картопля, краніхен, віскі. Нерідко в цей день проводяться театралізовані вистави, шотландці одягають свої національні 
костюми і розігрують невеликі сценки. 
Не менш цікаве національне свято відноситься до епохи вікінгів, які нерідко робили набіги на острівні області Шотландії. Яскраве і видовищне свято, що носить назву Апхеліо, проводиться зазвичай в кінці січня на Шотландських островах в місті Лервік, являє собою театралізоване дійство, в якому беруть участь сорок чоловік, переодягнених вікінгами, а також спеціально побудована тура вікінгів, яку символічно спалюють на завершенні!
У самісінькому кінці квітня, 30-го числа, святкується одне з головних кельтських свят - Вальпургієва ніч: за традицією це свято є не тільки традиційний день зустрічі всіх відьом, а й свято настання літа.
Одне зі свят Шотландії є в певній мірі історичним парадоксом: при тому, що Шотландія входить до складу Сполученого Королівства Великобританії, щорічно тут святкується День незалежності Шотландії. Від англійців, зауважимо! Це свято Шотландії відзначається 24 червня, в день, коли в 1314 році в знаменитій битві при Баннокберне шотландський король Роберт розбив короля Англії Едуарда II, повернувши Шотландії загублену незалежність.
Святий Андрій - національний символ Шотландії, а також найулюбленіший святий і покровитель цієї країни. Тож не дивно, що для його вшанування є окреме свято, яке відзначають 30 листопада.
Шотландці відзначають Новий Рік з набагато більшим розмахом, ніж англійці. В Англії та Уельсі Новий Рік є скоріше продовженням Різдва, а в Шотландії його люблять і відзначають як в Європі. Новорічне свято в Шотландії називається Хогманай (Hogmanay).
Це далеко не всі цікаві і незвичайні свята Шотландії - повірте, ця країна піднесе Вам ще багато несподіванок, якщо Ви станете її відданим шанувальником!
Привітна Шотландія, але, водночас, таємнича, завжди рада спраглим до нових вражень гостям з усього світу. 
Подорожуйте разом з нашим Пунктом Європейської інформації.



1 коментар: