5 серпня 2019 р.

Дари моря, або їжа аристократів

5 серпня святкують Всесвітній день устриць. Вперше з'явився як Національний день устриць в США. Ці серпневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер.
Устриці - це вид делікатесних морепродуктів. Вони відносяться до двостулкових молюсків і мешкають в тропічних морях, але так як занадто солону воду устриці не люблять, то іноді зустрічаються і в річках. Живуть вони колоніями на глибині від 1 до 70 м, де кріпляться до каменів, піщаному грунту або скелях. Тисячоліття тому люди оцінили смак устричного м'яса, і якщо спочатку воно вважалося їжею простий і ситної, то з часом перетворилося в страву для справжніх гурманів.
Устриці і їх склад цінуються за високі поживні властивості, вони багато в чому перевершують рибу. У них присутні жири, білки, вуглеводи, вітаміни A, D, C, PP і В, безліч мінеральних речовин (цинк, йод, фтор, фосфор і ін.). Устриці, користь яких визнана дієтологами і лікарями, відмінно вписуються в будь-який раціон.
Як виглядають устриці? Вони, як видно на фото, мають раковину асиметричної форми, внутрішня поверхня якої покрита перламутром, саме в цій раковині і живе їстівний молюск. Всього відомо близько 50 видів устриць, яких відрізняють розміри і вага (№0-№5). Найпоширенішими прийнято вважати устриць під №3 вагою 80-100 г., а у цінителів високої кухні напевно на слуху такі назви устриць, як «Марен Олерон», «бузіг», «Граветт» і «белон».
Устричне м'ясо відрізняється особливим смаком, який може варіюватися від солоноватого до динно-солодкого залежно від місця проживання молюсків. Також прийнято розрізняти устриць афіновані (облагороджених, вирощених штучно в спеціальних умовах) і тих, що все життя прожили в море.
Вирощуванням устриць в Європі зайнялися відносно недавно, в XIX столітті, коли вони були визнані зникаючим видом. При цьому, згідно з археологічними джерелами, в Китаї їх вміли штучно розводити ще в 4 тисячолітті до н.е.
Кращими устрицями і основним промисловим видом вважаються ті, що живуть в Середземному і Чорному морях. Власне, їстівні молюски мають безліч підвидів (скельні, чорноморські, адріатичні, португальські, пластинчасті, гігантські і японські).
Особливо популярні устриці у французькій і бельгійській кухні. У наших широтах устричне м'ясо - досить рідкісний делікатес, тому не всі знають, як їдять і як відкривають устриць. Зазвичай їх вживають в їжу в сирому вигляді. Відкривають устриць за допомогою спеціального устричного ножа, причому устриця повинна бути живою. Молюска поливають лимонним соком і випивають вміст раковини, заїдаючи найчастіше чорним хлібом. Кращими «супутниками» устриць вважаються біле вино і світле пиво.

Як правильно вибирати устриці?

Вибираючи устриці, зверніть увагу на те, щоб раковина була щільно закрита, а сам молюск був важким і при струшуванні не видавав дивних звуків. У ресторані вам повинні подати закриті охолоджені молюски або ж розкрити їх прямо при вас - це свідчить про свіжість устриць.

Як відкривати раковину?

Щоб відкрити устрицю, в ідеалі вам буде потрібно спеціальне пристосування. Рекомендується для цього мати кольчужну рукавичку, щоб не пошкодити нігті об гостру раковину. Однак можна обійтися і без неї. А ось короткий ніж з широким лезом вам обов'язково стане в нагоді.
Лівою рукою в рукавичці візьміть устрицю плоскою стулкою вгору. Лезом ножа поверніть в місці кріплення стулок до клацання. А потім акуратно заведіть ніж всередину раковини і підріжте м'яз молюска, який з'єднує її стулки. Не повертаючи, відкрийте стулки молюска. Можливі осколки ракушки видаліть ножем, але не мийте устрицю.

 Як їсти устриці?

Далі можна їсти устрицю. Для цього виделкою підчепіть м'ясо молюска, полийте його лимонним соком або ж умочіть в соус на вибір.
Як їсти устриці: жувати чи ні? Знаючі гурмани рекомендують ковтати молюск цілими, не пережовуючи. Які на смак устриці? Цей щільний шматочок м'яса, приємно пахне морем і йодом, має яскраво виражений смак морепродукту. А щоб ще краще відчути смак молюска, його рекомендується подавати під біле вино або більш міцні напої. До речі, їсти устриці можна не тільки в сирому вигляді, але також по-різному їх готувати і робити різноманітні страви: запікати, відварювати, смажити, тушкувати, маринувати і т.д.

Немає коментарів:

Дописати коментар