18 вересня 2019 р.

Свято Санта-Текла | Барвиста феєрія

Щороку у вересні протягом 10 днів в іспанському місті Таррагона проходить масштабне релігійне свято - Santa Tecla. Подивитися на це грандіозну подію з'їжджається велика кількість туристів. Фестиваль Санта-Текла поєднує в собі багатогранність каталонських традиції, більше 500 різних заходів заплановано у ці святкові дні.
Санта Текла або свято Святої Теклі (Фекли) або День Вірменського подарунка - найбільш шановане свято в Каталонії. 
Його історія бере витоки від древньої легенди про покровительку міста - Святу Теклу.
Хто ж вона, Свята Текла?
Текла була проповідником християнства в Іспанії, зокрема, в Таррагоні. Противники Текли багато разів піддавали її тортурам, однак, незважаючи на всі страждання, вона не відріклася від релігії. Звістка про цю хоробру дівчину розповсюдилась по всій Каталонії і привернула безліч нових прихильників. Природно те, що противники нової релігії, а їх було не мало, не могли дозволити, щоб християнство поширювалося і ними було прийнято рішення «прибрати з дороги» Теклу. Одного разу, дівчина як зазвичай вирушила в печеру для усамітнення (молитися), на неї було скоєно напад. У легенді говориться, під час тортур Текла молила Господа про допомогу і печера обрушилася на неї і її мучителів. Всі були поховані під купою каменів, ніхто не вижив.
Все, що вдалося зберегти від дівчини - це була її рука, яку послідовники християнства відвезли в Кілікійську Вірменію. У 1321 році за наказом царя Левона V реліквія була віддана на батьківщину, в Таррагону. Там вона зберігається і сьогодні (в Кафедральному соборі). У 1370 році в Таррагоні був виданий статут свята Санта Текла - Ordinacions de Santa Tecla.
Спочатку святкування Санта Текла мало лише релігійний характер: в храмах йшли богослужіння, приносилися мощі Святої Текли. Але в 19 столітті святкування дещо змінило свій характер. В даний час свято є найважливішим для жителів Таррагони, триває більше тижня приваблює безліч туристів. Головний день свята - 23 вересня, а й протягом усіх 10 днів в місті відбувається стільки всього цікавого, що це складно охопити. По місту проходять різні ходи: парад Чортів, парад ростових ляльок, будуються вежі Кастельс, проходять вечірки, творчі вечори, виступають музиканти. Всі гуляють, насолоджуються гарною погодою, спілкуються і просто веселяться. Іспанці відзначають свято дуже шумно, обов'язково всією сім'єю. При цьому ніхто не забуває і про релігійну сторону, обов'язкові заходи в Кафедральному соборі, сторожили збираються і віддають почесті Святої Теклі. А завершується святкування грандіозним феєрверком.

Немає коментарів:

Дописати коментар