2 листопада 2019 р.

День культури в Японії (日本の文化の日)

День «Святкування Мейдзі», встановлений в 1927 році і відзначається щорічно 3 листопада, символізує святкування дня народження імператора Мейдзі. У 1948 році день під такою назвою був скасований, і «Законом про національні свята» був заснований «День культури». Ідейний зміст нового свята було визначено тим же законом: «Любити свободу і мир, сприяти розвитку культури».
Таким чином, ім'я імператора Мейдзі зникло з назви свята, але, безсумнівно, що саме в період Мейдзі в Японії відбулася «культурна революція».
День культури - це і всенародний вихідний день, що дозволяє японцям провести час з користю для розуму і душі. Стародавні столиці Японії Кіото і Нара, морські та гірські курорти, національні парки і гарячі джерела, які не відчувають нестачі туристів і в інші дні, в День культури готові до паломництва відпочиваючих японців та іноземців. Музеї, виставкові зали та картинні галереї надають відвідувачам можливість безкоштовно насолодитися культурними цінностями.
Традиційно в День культури вручаються нагороди та премії за заслуги в літературі, поезії, живопису. Особливо відзначаються заслуги молодих письменників, таким чином сприяючи розвитку та популяризації літератури серед молоді.
День культури сьогодні неможливий без фестивалів культури, що проводяться в університетах по всій Японії. Прекрасна культурна традиція!
Студенти готуються до «культурного тижня» дуже серйозно: запрошують відомих і модних серед молоді музикантів, письменників, дизайнерів; самодіяльні університетські оркестри та студентські рок-групи репетирують показові програми; в студентських містечках встановлюють тенти, в яких продаватимуться їжа, напої, сувеніри, університетська символіка.
Сам «культурний тиждень» проходить дуже жваво, в ці дні майже не буває занять, а студентське містечко відкрите для місцевих жителів, дітей, батьків і друзів. Студенти старших курсів розповідають гостям про університетське життя і свою майбутню професію. Запрошені знаменитості розповідають про творчість, підігріваючи аудиторію деякими подробицями закулісного життя, відповідають на запитання. В розставлених тентах продають їжу, яка поглинається тут же на найближчій лавочці.
Цікаво, що й іноземні студенти неодмінно беруть участь у фестивалі, представляючи культуру своєї країни, її національну кухню, одяг, музику. Святкові веселощі розгораються до вечора під звуки студентського оркестру або аматорської рок-чи джаз-групи.
І, звичайно, в День культури на вулицях, в парках, історичних місцях Японії можна поспішаючи помилуватися жінками та дівчатами в національному одязі - кімоно. Жінка в кімоно - це багатовікова культурна традиція Японії, на яку не впливає ні час, ні мінливість сучасного світу.



Немає коментарів:

Дописати коментар