4 листопада 2019 р.

День народження Європейського союзу (Дата заснування ЄС)


Європейський союз - це об’єднання європейських країн, що поєднало європейські народи в єдину родину заради спільного стабільного розвитку. ЄС -  сучасне економіко-геополітичне об’єднання - представлене більш ніж пів мільярдом її жителів .
Першочерговим завданням утворення, заснованого після Другої світової війни,було зближення держав і народів Європи. Усвідомлення того факту, що в єдності, за столом переговорів, а не через збройні сутички, легше вирішувати спори й долати спільні проблеми, заклало основи об’єднання, що згодом отримало назву Європейський Союз.
     Він утворився на основі підписаного 7-го лютого 1992-го року Маастрихтського договору, який набув чинності 1-го листопада 1993- го року. Цьому передувала величезна робота.

    Відомо, що протягом ХХ сторіччя саме на Європейському континенті розпочалися дві світові війни. А війни ведуться через території і владу над ними. Друга світова війна завершилася у 1945 році Європа була дуже спустошеною. І розумні голови, передовсім з давніх «запеклих ворогів» Німеччини та Франції, почали думати про те, як у майбутньому можна запобігти війні. Спочатку була ідея – ідея щодо відбудови Європи й забезпечення її стабільного розвитку без воєн і руйнівних конфліктів. Таку ідею запропонував француз Жан Моне, вона полягала в тому, щоб Франція й Німеччина, а можливо й решта європейських країн, об’єднали свої зусилля в сфері розвитку вуглевидобувної та сталеливарної галузей промисловості.

   І друг Моне, міністр французького уряду Робер Шуман, визнавши цю пропозицію блискучою, виголосив її в промові 9 травня 1950 року.  Ця дата щорічно святкується як День Європи.
Через шість років після закінчення війни вони створили Європейське об’єднання вугілля і сталі. До цього об’єднання увійшли також Італія, Бельгія, Нідерланди та Люксембург. Ці шість держав заклали 1951 року перший камінь до фундаменту нинішнього ЄС — Європейське об’єднання вугілля і сталі.
І працювати разом виявилося цікаво, успіх був відчутним. Тому лідери цих шести країн вирішили об’єднати зусилля в управлінні рештою сфер економік їх країн. Об’єднали зусилля у сферах грошей, працевлаштування, торгівлі, бізнесу. Так у 1957 р. було утворено Європейське економічне співтовариство (ЄЕС).


У такому і економічному об’єднанні важливо було прибрати всі можливі перешкоди для вільного пересування товарів, грошей та людей з тим,щоб прискорити та полегшити торгівлю між країнами-учасницями. У такий спосіб всі операції з торгівлі здійснювалися між країнами, ніби в межах однієї країни. Так створювався спільний ринок.
Жити краще і працювати разом над процвітанням забажали сусідні європейські країни. Це було можливим через виконання певних умов, що поставили країни-учасниці ЄЕС перед бажаючими вступити до нього. Головна умова – приєднання до європейської родини не повинно перешкоджати стабільному зростанню самого об’єднання. Тому країни-кандидати наполегливо працювали над тим, щоб відповідати критеріям і вимогам європейського об’єднання. 
Новими членами об’єднаної родини стали Великобританія, Данія та Ірландія у 1973 р., Греція у 1981році, Португалія та Іспанія у 1986 р., Австрія, Фінляндія та Швеція у 1995 р., Естонія, Кіпр, Латвія,Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина,  Чехія з 1 травня 2004 р., Румунія і Болгарія з 1 січня 2007 р. 1 липня 2013 року відбулося приєднання Хорватії . Так зростала родина народів, що висловлювали своє бажання спільно примножувати добробут.

14 червня 1985 року Німеччина, Франція, Бельгія, Нідерланди та Люксембург підписали так

   Ця угода є новою системою прикордонного контролю. Раніше на кордоні потрібно було зупинятися та показувати паспорт, тепер у Шенгенській зоні можна просто переїздити з однієїкраїни до іншої, немов немає ніякого кордону. Пізніше до неї приєдналися інші держави: Данія, Фінляндія, Греція, Ісландія, Італія, Норвегія, Австрія, Португалія, Іспанія та Швеція.
  Європейський союз - це унікальне утворення націлене насамперед на ефективну регіональну інтеграцію. Загальні стандарти і основні цінності, якість і повага до прав людини, єдина, монолітна, але гнучка політика, питання колективної безпеки, роблять єврозону найбільш надійним партнером як для найближчих сусідів, так і для всіх інших країн світу.

Станом на 2014-й рік Європейський союз представлений 28-ма державами, серед яких: Австрія, Бельгія, Болгарія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія. 
Ратифікувавши Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, Україна отримала інструмент та дороговказ для внутрішніх перетворень, а виконання вимог цієї Угоди дає можливість Україні в подальшому стати повноцінним членом ЄС.



       Для надання широкого доступу до інформаційних ресурсів з питань європейської інтеграції та поширення знань про відносини між Україною та ЄС у нашій бібліотеці був створений Пункт європейської інформації. 
Він став майданчиком для поширення інформації про Європейський Союз.

В цей День ми приєднуємося до привітань і поздоровлень на адресу всіх представників ЄС і бажаємо їм стійкості, зростання суспільного, економічного і політичного добробуту, яскравих перемог і мирного неба!  

З днем народження Європейського союзу!



Немає коментарів:

Дописати коментар