17 лютого 2020 р.

Символ волі. Історія українського герба


Тризуб як державний символ України був обраний недаремно, адже він пов’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією. З найдавніших часів тризуб використовувався як своєрідний оберіг. Існує близько трьох десятків теорій походження і значення тризуба.
Історія створення
Український тризуб вже давно значить більше для українців, аніж тільки герб. Він став символом віри, сили та незалежності. З ним йшли у бій князі Київської Русі, затверджував документи Генеральний Секретаріат, він був знаком боротьби за свободу ХХ столітті та врешті став Малим Державним гербом незалежної України.
Найдавніше зображення тризуба науковці датують Х століття. У Русі це був символ Рюриковичів. Тогочасні князі зображували свій герб на монетах, зброї, одязі, печатках, прикрасах, стягах тощо. Кожне покоління змінювало свій герб, додаючи чи віднімаючи певні елементи. Найбільша кількість знайдених речей з тризубом належали Володимиру Святославовичу. В українському діловодстві тризуб уперше можна побачити на печатці Генерального Секретаріату. У листопаді 1917 року було проголошено створення УНР, тому з'явилась необхідність створення герба.
http://doslova.com/herb-ukrainy-sakralnyi-symvol-ariiv/
Комісію, яка мала розробити символ, очолив Михайло Грушевський. Він хотів зобразити золотий плуг на синьому тлі, а навколо мали розташовуватись історичні герби українських земель. 
Від малого – до великого
Затверджене 19 лютого 1992 року постановою Верховної Ради України зображення герба мусило «розміщуватися на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ». Документ мав додаток, в якому містилися кольорове, чорно-біле та схематичне зображення герба із зазначеними пропорціями щита і тризуба.
Постанова визначала Тризуб «малим гербом України», з огляду, що мав бути і «великий». Міністерство культури в 2007-2008 роках проводило конкурс проектів Великого герба, за підсумками якого 15 липня 2009 року Кабмін затвердив проект Великого Державного Герба України, який включав зображення трьох історичних гербів України Малого Герба (Тризуба) в центрі, обабіч — фігури лева і запорожця, а зверху — княжа корона.
http://cossackland.org.ua/wp-content/uploads/2012/08/ukrayi1.jpg

Походження українського герба
Щодо походження і значення українського герба Тризуба існують різні теорії, жодна з них не є загальновизнаною. Відомо до 40 тлумачень знаку - тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю. Є гіпотеза, що це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.
Утім, є спостережливе сучасне трактування. Зображення тризуба археологи знаходять повсюдно на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. Посли Київського князя Ігоря при укладанні договору з візантійцями мали свої печатки з тризубами. Київський князь Володимир Святославович  карбував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого — тризуб. Для Володимира власна монета була символом влади, символом держави, підкресленням його авторитету. На срібляниках і златнику Володимира пізніше з’являється його родовий герб тризуб.

«Оздоба питоменна, не запозичена»
http://www.primetour.ua/uk/company/articles/-Gerb-Ukrainyi-.html
Традиція використання тризуба як гербу веде свій початок від герба Української Народної Республіки, від ухвал 12 лютого 1918 року Малої ради у Коростені та 22 березня того ж року Української Центральної Ради в Києві. З 22 січня 1919 року, згідно із законом про Злуку, Тризуб став використовуватися і як герб Західно-Української Народної Республіки.
Автор гербу Василь Григорович Кричевський за участю української влади його обрали першим ректором Державної Академії Мистецтва в Києві.
Сама назва «тризуб» з’явилася та прижилася вже після того, як його затверджено державним гербом УНР. Тризуб використовував Уряд УНР у еміграції та різні політичні організації. В тому числі на емблемі Організації українських націоналістів був тризуб із мечем на місці середнього «зуба».
Цікаві факти Герба України
1. Герб охороняється законодавством, наруга над ним тягне за собою юридичну відповідальність.
2. Секрет тризуба полягає саме у магічному числі «три». Трійця невпинно переслідує людину ще з часів зародження цивілізацій. Віра, надія, любов; вогонь, вода, життя; Інь, Янь, Ци – всі явища завжди ходять трійцею. Це завжди три рівноправні сили, що походять від притаманного кожній культурі Абсолюту.
     Навіть якщо розглядати систему вірувань усіх древніх народів, завжди було три основні сили: індуїзм – Брахма, Шива і Вішну; греки – Зевс, Аід, Посейдон; Єгипет – Осіріс, Гор, Ісіда; християнство: Бог Отець, Бог Син, Бог Дух Святий; віра, надія, любов тощо.
     Однак не будемо забувати, що тризуб – язичницький символ. Рідновіри розповідають, що малий герб (Тризуб, Триглав, Трійця) – символ Божественного світу. Тому князі брали його за ознаку влади, проголошуючи себе намісником Бога на землі.
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=726

     Згідно язичницьких вірувань тризуб є відображенням Триглава або Роду: праворуч розміщується Дажбог – чоловіче начало, ліворуч – Макош – жіноче начало, посередині – Перун, народження і смерть. Цікаво, що ця схема лежить в основі побудови календарів і православних церков: вхід розташовується в західній частині, яка символізує осінь, смерть, зародок; люди входять лицем до східної частини – весна, народження, дитина; південна частина – літо, чоловік, Білобог; північна – зима, жінка, Чорнобог.
3. Український тризуб присутній на гербах італійської армії. Їх підрозділам дозволено додавати до своїх гербів символи територій, де була отримана медаль за військову доблесть. Під час Другої світової війни 8-ма армія Італії була направлена в Радянський союз, на територію України. Хоча тут її практично знищили, дехто таки повернувся додому. Було сформоване нове військо, якому дозволили додати український тризуб на свої герби.
4. На території країн СНД є ще одне поняття – «тризубець». Цей термін вигадав порівняно недавно російський історик Микола Карамзін. Різниця полягає в тому, що тризубцем українці споконвіку називали вила, а тризуб був чимось більш символічним, вищим. Тому не плутайте ці поняття. Просто М. Карамзін не знав ні української мови, ні українського життя, тому переклав дане поняття невірно.
5. Найбільший в Україні тризуб розташовується в Івано-Франківській області. Він був викладений з білого каменю в 1992 р. на схилі гори. Під гербом викладено рік і слово «воля». Автором цього витвору став колишній вояк УПА Анастасій Козак, який таким чином вирішив вшанувати своїх побратимів. Місце він обрав не випадково – саме тут відбувались жорстокі бої між повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками. Анастасію довелось добре попрацювати: герб достатньо великий, на нього пішло дві вантажівки каменю (гірського білого мергелю), який він переносив вручну в двох сумках (а на той час йому було вже 70 років). 



Інтернет посилання:




Немає коментарів:

Дописати коментар