6 квітня 2020 р.

Великоднє яйце

Автор Ірина Склярова

Традиція фарбувати яйця на Великдень  в Україні — одна з найдавніших та найприємніших. Адже зробити своїми руками таку красу як писанки і крашанки — це просто не може не подобатись. Для українців писанки та крашанки завжди посідали особливе місце в святкових ритуалах, адже наші предки вкладали в це мистецтво всю душу. Традиційні орнаменти-візерунки та краса писанок відомі на весь світ! Ось, наприклад, така краса, як вже звичні гігантські писанки-мальованки, які щороку передодні свята, виставляються на Софіївській площі, – це вже витвір мистецтва. 






















Звісно, не факт, що ви схочете перетворити великодній кошик на витвір мистецтва, але додати святу краси завжди приємно.  До того ж, до цієї цікавої справи можна залучити всю родину і весело провести час. Яйця пофарбовані в один колір, – це крашенки.  Для цього потрібно відварити яйця, знежирити їх оцтом, і, якщо фарбуєте харчовими барвниками, просто на 15-20 хвилин занурте яйце у розведену фарбу. Доречи, ми змалечку фарбували яйця у цибулинні. Колір може вийти від коричневого до насиченого червоного. Чим більше для фарбування використовується цибулиння, тим більш соковитим і яскравим вийде колір яєць. Отже, в каструлю покласти цибулиння, залити водою, і зварити у цій вже кольоровій воді яйця. А ще, якщо перед варкою на яйце покапати воском зі свічки, то вийде  крапанка — найпростіший різновид писанок. Щоб писанку розписати, то вже треба придбати спеціальне знаряддя – писачок, і тому ми зупинилися на простішому,  де теж можна проявляти свою фантазію та вміння.
А наприкінці, ось вам коротенький словничок, щоб не плутатися у 
термінології  Великодніх  яєць. 


Крашанка — пофарбоване яйце. Основний колір крашанок — червоний та усі його відтінки. Але до традиційних також можна зарахувати і крашанки жовтого, блакитного, зеленого та коричневого відтінків.



Писанка — традиційно український вид великодніх яєць, розмальованих вручну. Виготовляють писанки за допомогою спеціального інструменту — писачка — та розплавленого свічного воску. В писанкарстві існує безліч традицій, символічних орнаментів та загальноприйнятих кольорів.


Дряпанка — вид крашанки, на якій візерунок видряпують тонким лезом чи голочкою уже після фарбування в один колір. За допомогою такої техніки можна створювати витончені ажурні орнаменти, однак робота над дряпанкою вимагає вправності, аби не пошкодити яйце в процесі — в такій художній практиці виправити помилки у візерунку буває дуже складно.

Шкрябанка — дуже схожа на дряпанку, різниця тільки у площі малюнку. Якщо дряпанка складається переважно з тонких ліній, які утворюють візерунок, то у шкрябанці орнамент може займати значну площу — до половини першопочатково нанесеної на крашанку фарби може бути знято в процесі. Виготовлення шкрябанок у майстрів може займати до кількох днів.

Крапанка — найпростіший різновид писанок. Для виготовлення такого великоднього яйця воскову свічку просто нахиляли над шкаралупою і у довільному порядку ставили крапки. Після цього яйце занурювали у барвники — почергово, від найсвітлішого до найтемнішого, і з готового відтирали віск — на готовій крапанці утворювалися неповторні візерунки.


Веселих свят!


Немає коментарів:

Дописати коментар