7 квітня 2020 р.

Єврейське свято Песах


Свято Песах або єврейська Пасха - одне з найважливіших подій в іудейської культури. Свято присвячене найголовнішої події біблійної історії - Виходу євреїв з Єгипту, яке вважається початком історії єврейського народу.
Історія свята пов’язана з біблейськими подіями. Свято Песаха присвячено подіям, які в кінцевому підсумку привели до становлення єврейського народу. Назва свята походить від івритського слова «пасах», що можна перевести як «минув, пройшов повз».


https://regnum.ru/news/2261169.html
Іудейська Пасха є більш давньою, ніж християнська, і має зовсім інше значення. Євреї відзначали цей день задовго до народження Христа - з XIII століття до нашої ери, коли Мойсей вивів єврейський народ з Єгипту.
Історія почалася з часів Якова, який разом з сім'єю переселився до Єгипту. Спочатку вони жили заможно, але йшли роки, покоління змінювалися, єгипетські фараони почали пригнічувати і гнобити чужинців. Поступово з гостей євреї перетворилися в рабів єгиптян.
Господь, бажаючи врятувати іудеїв, послав Мойсея і явив ряд чудес, які зробили можливим результат іудеїв з єгипетського полону. Незважаючи на кари Божі, фараон не погоджувався звільнити рабів. За це Бог покарав фараона і весь Єгипет 10-ю страшними карами, в тому числі загибель худоби і врожаю, єгипетська тьма, жахливі хвороби.
http://prostotak.net/narodnye-prazdniki/pesakh.html
Але найстрашнішим з них була 10-я страту - в одну ніч були вбиті всі первістки єгипетського народу. Щоб захистити свій народ, Господь велів Мойсеєві, щоб кожна єврейська родина, ввечері перед стратою, зарізала ягняти, а його кров'ю позначила вхідні двері, тоді мор омине їхньої домівки стороною.
І в ніч на 14 нісана Всевишній обминув був доми з позначками. "Песах" в перекладі з івриту означає "пройти повз". Після цього, Мойсей зміг відвести євреїв з єгипетського землі.
З тих пір Великдень святкується ізраїльтянами як день визволення - Виходу з єгипетського рабства і порятунку від смерті всіх єврейських первістків.
http://prostotak.net/narodnye-prazdniki/pesakh.html
Приготування до свята Песах
До Песаху євреї починають готуватися за декілька тижнів. В усіх будинках проводиться генеральне прибирання, спалюється або продається не єврею уся «некошерна» їжа, тобто хамец. Основна особливістю цього свята – це заборона на пиво, дріжджовий хліб, макарони й усі продукти, які пройшли процес бродіння. Вони також мають особливу назву – хамец. Перший та останній дні єврейської Пасхи є вихідними, оскільки Песах в Ізраїлі відзначається на державному рівні. У період святкування усі юдеї читають молитви та співають псалми.
https://www.freepng.ru/png-tyola4/
Седер - пасхальний вечір, один із найголовніших подій Песаха. Стіл накривають після заходу сонця, коли повертаються з синагоги. На цей вечір запрошують родичів, бідних євреїв і тих, хто залишився наодинці на час свята. Святкову вечерю обов’язково подають у красивому посуді але якщо її немає, можна використати повсякденну, гарненько вимивши її окропом. Особливим атрибутом седера також є миски з солоною водою. Таким символічним чином євреї шанують пам’ять жінок, які пролили сльози, дізнавшись про наказ фараона убити усіх  первістків.
https://regnum.ru/news/2261169.html
Під час трапези кожен дорослий єврей повинен випити чотири чаші вина, діти та хворі п’ють виноградний сік і обов'язково з'їсти хоч би шматочок маци, щоб виконати заповідь тори. Річ у тому, що, йдучи з Єгипту, євреї не мали часу пекти традиційний хліб, тому вони встигли припасти у дорогу перепічки з тіста, яке ще не зійшло. У зв’язку з цим у період свята можна їсти лише прісний хліб, який має свою назву – маца.
Головні атрибути - маца, гірка зелень як нагадування про прикрощі рабства, а також вино - знак благословення. Мацу їдять на згадку про те, що під час результату ізраїльтяни пекли прісні перепічки, оскільки не могли чекати, поки тісто заграє. Обов'язковим є і вживання харосета - суміш тертих яблук, горіхів, фініків і вина, яка за кольором нагадує глину, з якої євреї робили цеглу в рабстві, куштувати гірку зелень - марор, яка символізує гіркоту рабства.  Її прийнято умочувати в солону воду, яка символізує сльози, пролиті ізраїльтянами в Єгипті, і море, пересічене під час результату.
https://regnum.ru/news/2261169.html
Також учасник Седера повинен прочитати Агаду і прочитати або проспівати хвалебні псалми. Їжу розкладають на спеціальному блюді - кеаре. Кладуть ще три символічні блюда, які не їдять: просмажений шматок баранини з кісточкою (зроа) - нагадування про пасхального агнця, не при ношуваного в жертву з часів руйнування Єрусалимського Храму, круте яйце (бейца) - символ народження нового життя народу, що вийшов з рабства, і весняний овоч (карпас). Обов'язково треба налити п'яту чашу вина і залишити її на столі для пророка Элияха. По звичаю під час Седера ховають шматочок маци, щоб діти захопилися його пошуком. Трапезу закінчують фразою: " Наступного року - в Єрусалимі"!. У цей період за столом збираються усі члени сім’ї, трапезують, говорять про історію свого народу і згадують найбільш знакові події. Важливо, щоб це свято відсвяткував кожен єврей, незалежно від фінансових можливостей і становища в суспільстві. Песах об’єднує увесь народ.
Цікаві факти свята Песах:
1) Песах - це найдавніший безлічі єврейських свят. Протягом 7 днів святкують найголовніша подія в єврейській історії - звільнення євреїв від єгипетського рабства близько 3300 років тому. Святкується цілий ланцюжок подій, в результаті якої євреї стали народом. Це був перший свято, яке євреї відзначали взагалі.
За традицією всіх ізраїльських свят, як і шаббат щотижня, починаються з вечора. У першій половині цього ж дня всі працюють, але після обіду починають закриватися установи та магазини, а ізраїльтяни раніше повертаються додому. Песах - не виняток.
2) Слово Песах відбувається з біблійної історії про 10 стратах, які Бог послав єгиптянам за те, що вони не бажали звільняти євреїв з рабства. (Історія Песаха записана в Біблії, 12-я глава книги Виходу.) Мойсей попросив фараона звільнити ізраїльтян, щоб вони вирушили в Землю обітовану, але той відмовився. Тоді фараона попередили, що Єгипет осягнуть жахливі біди. Так і сталося, але ці страшні події минули євреїв (звідси слово "песах" - "минути", "обійти стороною"). Фараона довелося поступитися, і євреї під проводом Мойсея вийшли з Єгипту.
3) У свята 4 назви: Песах, Хаг а-Херут (свято свободи), Хаг а-Мацот (євреї харчувалися мацою в роки рабства), Хаг а-Авів (свято весни).
4) На Песах євреям заборонено їсти хліб і зернові. Тому хлібні полиці в магазинах порожніють на час свята. Замість хліба їдять бездріжджові прісні коржі, зроблені з борошна і води. Вони називаються "маца", а на смак схожі на звичайні хлібці.
5) Пасхальна Агада - книга, в якій описана історія про те, як Бог врятував євреїв з Єгипту. Містить збірник молитов і пісень, пов'язаних з темою Виходу і ритуалом свята. За традицією в першу ніч свята розповідають про вихід з Єгипту, тому читання Великодньої Агади - обов'язкова частина седера.
6) Седер Песах - ритуальна сімейна трапеза, яка проходить в перший вечір святкування Песаха. Сам ритуал склався ще в середні століття. Трапеза проходить під читання Великодньої Агади, в якій описані всі кроки ритуалу празнования. Так учасники трапези слухають розповідь, пробують представлену на столі традиційну їжу в особливому порядку і випивають по 4 келиха вина (теж в певний момент читання). Діти п'ють виноградний сік.
7) Список страв на свято включає: 3 пластини маци в центрі столу, круте яйце, куряче крило, марор (гірку траву), зелень (маку в підсолену воду), харосет (суміш натертих яблук, горіхів, вина). Також ховають в серветку шматочок маци (афікоман), щоб діти його знайшли і отримали подарунок. На цьому седер закінчується.
8) За єврейським календарем Песах починається на 15-й день місяця Нісан, який за григоріанським календарем припадає на березень або квітень. Тому щороку Песах, як і інші ізраїльські свята, відзначається в різний час.
Одна з найважливіших ідей седера - то, що кожен учасник отримує особисте розуміння свята і історії Виходу.
Інтернет ресурси:
https://www.stb.ua/ua/2020/03/23/evrejskaya-pasha-2020-kakogo-chisla-obychai-i-traditsii/
http://prostotak.net/narodnye-prazdniki/pesakh.html
https://medium.com/@faq.africa.asia.team/что-такое-песах-как-иудеи-празднуют-пасху-3bac49b651f0 
https://ukranews.com/news/626690-19-aprelya-evrei-nachnut-prazdnovat-pesah-2019-traditsii-i-istoriya
 https://www.unian.ua/society/10521984-pesah-2019-yak-i-koli-v-ukrajini-vidznachayetsya-yevreyska-pasha.html

1 коментар: