17 травня 2020 р.

Міжнародний день музеїв

День музеїв відзначає майже кожне місто. Ці «вогнища культури» є навіть в селах і в селищах міського типу. Міжнародний день музеїв - це не просто захід, коли можна познайомитися з унікальними експонатами і відвідати цікаві виставки. Це час, коли у всьому світі згадують про важливість збереження культурного та мистецького доробку. 
Цей всіма улюблене свято святкується щороку в один і той же час - 18 травня. У цей день у всьому світі проходять захоплюючі екскурсії по музейних експозицій, розраховані на широку аудиторію. З ініціативи французьких музейників в цей день у багатьох країнах також проходить «Музейна ніч»: заклади культури не зачиняються до пізнього вечора.

Засновником нового міжнародного свята став Міжнародний Комітет Музеїв в 1977 році. Щорічно більш ніж у 150 країнах  з 1978 року  18 травня  святкують Міжнародний день музеїв.
Цей день є приводом для підвищення обізнаності про те наскільки музеї є важливими у розвитку суспільства. 
За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій». Заведено вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу. 
Зазвичай до урочистої дати заздалегідь готують: барвисті буклети та путівники; набори листівок з фотографіями найцікавіших експонатів; незвичайні сувеніри; дитячу літературу, присвячену основним музейних цінностей. 
Кожен готовий дивувати, створюючі нові тенденції та мистецькі тренди. Адже конкуренція — величезна, а придумати щось надзвичайне в 21 столітті не так вже й легко.
Але коли виходить знайти щось нове і цікаве його і представити потрібно народу кращим чином, а як це ще можна зробити як не на виставках або в музеях. На сьогодні представлена величезна кількість музеїв. І чимало з них такі, що дивують і вражають.
Незвичайні музеї світу:
Напевно, найбільше у світі музеїв, присвячених їжі. У Берліні існує музей ковбасок карі, які просто обожнюють німці. Ці ковбаски, схожі на сосиски, підсмажують і поливають соусом з томатною пастою, змішаною з карі. 

Не дивно, що в сусідньому Дюссельдорфі відкрито музей гірчиці. Знаходиться він у магазині «Левензенф» - популярної марки виробника гірчиці. У ньому можна подивитися фільм про процес приготування продукту, побачити складові і, звичайно, спробувати різні екзотичні види гірчиці з додаванням пива або фруктів. А от у Японії діє незвичайний музей локшини швидкого приготування.
Ласунам теж є що відвідати. Один з найпопулярніших і дивовижних закладів Німеччини — музей шоколаду в Кельні. Гуляючи величезною будівлею у формі корабля, можна дізнатися все про історію шоколаду без традиційної прив'язки до конкретної кондитерської фабрики.
В Угорщині можна відвідати музей марципанів Карою Сабо. Знаменитий кондитер створює з солодощів замки, карети, знаменитостей. Тут можна побачити портрети королів і Моцарта, марципанову статую Майкла Джексона у вітрині, щоб шанувальники попзірка не спокусилися на солодкого ідола.
У Каліфорнії любителям цукерок обов'язково потрібно відвідати музей льодяників. У ньому виставлені традиційні цукерки, автомати для льодяників і найбільший у світі льодяник.
Тих, кого їжею не проймеш, в Нідерландах обіцяють здивувати людським тілом. Величезна фігура людини, всередині якої можна бродити по нутрощах, — це музей людського тіла Corpus.
В Індії існує Міжнародний музей туалету. Тут можна ознайомитися з найбільш дивовижними пристосуваннями, які були винайдені для справляння природних потреб. Родзинка програми — спеціальна очисна технологія, завдяки якій вміст унітазу перетворюється на питну воду. Тут же її можна спробувати, щоб переконатися в ступені очищення.
Під гончарним магазином в Авансі (Туреччина) розташовується ще один з дивовижних музеїв світу, присвячений волоссю. Його стіни обвішані локонами різних жінок, які побували тут і залишили своєрідну пам'ять про себе. Примірників понад 16000, з прикріпленими до них даними про власниць.
У Монтані (США) є музей волосся Лейли. У ньому виставлені не просто локони, а різні шедеври, від картин до футлярів для годинників і віників з волосся початку XIX століття.
Любителям потойбічного слід відвідати музей магів у Чехії або музей чаклунства в Англії. В останньому зберігається найбільша колекція предметів для чаклунства і магічних артефактів. 
Кожен, хто вирушає в музей покійних душ в Італії, з великою ймовірністю хоче переконатися в існуванні потойбічного світу. Тут розповідають легенди і історії про привидів, показують фотографії та інші докази їх існування. Мурахи по шкірі пробігають вже на самому початку - виявляється, перед відвідуванням музею кожен повинен отримати благословення місцевого священика.
У музеї Coca-Cola який знаходиться у США  тут можна зазирнути за лаштунки історії найвідомішої марки напоїв у світі. У лобі музею представлені артефакти Coca-Cola від минулих років до сьогодення. Гостям пропонують переглянути шестихвилинний фільм, що розповідає про деякі з найзначніших моментів життя, які переживають люди різного віку та культури по всьому світу. Відвідувачі можуть також наблизитися до утаємниченої формули Coca-Cola, відвідавши спеціальне сховище. Можна побачити і сам процес виробництва і розливу.
Національний музей карет є важливою колекцією розкішних транспортних засобів сімнадцятого, вісімнадцятого й дев'ятнадцятого століття.
Музей розташований у старій школі верхової їзди і був відкритий 23 травня 1905 року. Сьогодні це один з найпопулярніших музеїв у Лісабоні. Також тут представлені деякі художні твори та інші об’єкти того ж періоду.
Музей підводних скульптур (Мексика)
У 2009 році у водах, що оточують Канкун, утворився монументальний підводний сучасний музей мистецтв MUSA.  Цей проект був заснований Роберто Діазом Авраамом, колишнім президентом морської асоціації Канкуна, і Хайме Гонсалесом Кано, директором Національного морського парку. Щоб заснувати унікальний музей, вони найняли англійського скульптора Джейсона де Кейреса Тейлора. Сьогодні MUSA складається з понад 500 постійних і монументальних скульптур у натуральну величину і є однією з найбільших і наймасштабніших підводних пам'яток штучного мистецтва у світі.
Музей має на меті продемонструвати взаємодію між мистецтвом і природознавством і скласти частину складної рифової структури для морського життя для колонізації і заселення.
Музей можна роздивитися під час прогулянки на човні з прозорим дном, на швидкісному човні, занурившись з аквалангом або під час снорклінгу.

Інтернет ресурси:
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=105
http://tursvit.info/nezvychajni-muzeyi-svitu/
http://www.calendarium.com.ua/ua/den_muzeiv

Немає коментарів:

Дописати коментар