6 травня 2020 р.

День народження Будди

Весак — щорічний буддистський фестиваль, що проводиться на день народження, просвітлення і смерті Будди. Це свято належить до Тхеравади, згiдно з Тхеравадою всі ці події відбувались одночасно — у той же самий день року. Фестиваль називають Будда-Джаянті — «День народження Будди». Весак святкується у повню другого місяця індуїстського календаря, від назви цього місяця сингальською мовою свято й отримало свою назву. У центрі уваги свята — просвітлення Ґаутами Будди, виняткова подія для людства з точки зору буддистів, що знаменує собою переломний момент у пізнанні істини. Свято Весак відзначається всіма «трьома колісницями» буддизму: Хинаяной, Махаяной і Ваджраяною. Цікавим є той факт, що Весак - це не тільки день народження Будди, але також день, коли він досяг Пробудження, і день, коли він покинув цей світ, пішовши в Махапарінірвану.
Історія свята
Дві з половиною тисячі років тому,  в 623 році  мільярдам живих істот в нашому світі проявилася неймовірно благая карма, і в родині царя Шуддходани з роду Шакья народився хлопчик, якого назвали Сіддхартха. 
Двадцять років цар Шуддходана чекав спадкоємця, але його дружина Махамайяніяк не могла завагітніти. І ось, немов з благословення згори, одного разу їй приснився дивний сон, ніби білий слон входить в її живіт. Прокинувшись, вона відразу зрозуміла, що це був знак і що вона вагітна. Радості царя Шуддходани не було меж. Незабаром, не заподіявши ніякого болю своїй матері, у Махамайя народився хлопчик, якого назвали Сіддхартха. З нагоди такої великої радості цар Шуддходана запросив до свого палацу дуже шанованого мудреця-відлюдника Асита.  Глянувши на хлопчика, заплакав. Махараджа занепокоївся, подумавши, що мудрець побачив якийсь недобрий знак і хлопчика спіткає якась страшна доля. Однак на питання Махараджи Асита відповів, що хлопчикові судилося стати Буддою, великим учителем людства, а плаче він тому, що вже занадто старий і не зможе побачити, як хлопчик стане Буддою,і не почує його проповідей.
Принц Сіддхартха народився в повний місяць весняного місяця вайшакха. Через сім днів після народження принца Сиддхартхи його мати Махамайя покинула цей світ, і є версія, що вона миттєво втілилася на Небесах Тушита в силу своєї неймовірно благої карми - адже вона стала матір'ю Будди. 
Коли його батько дізнався про те, що спадкоємець трону може стати відлюдником-аскетом, він відгородив сина від всяких страждань і навіть вислав з міста всіх хворих, людей похилого віку і жебраків, щоб син ніколи не дізнався про те, що існують в цьому світі старість, хворобу і смерть. У царському саду слуги навіть ночами зрізали зів'ялі троянди, щоб царевич не бачив ніякого в'янення життя. Але одного разу принц Сіддхартха зустрів старого, хворого, похоронну процесію і мандрівного аскета. Він був шокований тим, що в світі існує страждання, а також здивований спокоєм і незворушністю аскета. 
Принц покинув палац і близько семи років присвятив практиці йоги і медитації, після чого під деревом Бодхі досяг Просвітлення. Це сталося на 35-му році його життя, рівно в ніч його народження, в повний місяць весняного місяця вайшакха.
Майже сорок років Будда присвятив проповідям, тричі повернувши «Колесо Дхарми». Ці три повороти і стали згодом трьома напрямками в буддизмі: Хинаяной, Махаяной і Ваджраяною. Будда зовсім не хотів, щоб його Вчення ділили на якісь течії. Він лише проповідував, так би мовити, для різних рівнів розвитку. І кожен зміг зрозуміти істину саме в тій версії, яка доступна на даний момент його рівню розвитку. Так і сталося розділення Вчення Будди на «три колісниці».
Після сорока років проповідей, розв'язавши всі кармічні вузли і давши нетлінну Дхарму всім своїм кармічні учням, Будда, виконавши своє призначення в цьому світі, пішов у Махапарінірвану - нірвану без залишку. Це також сталося в повний місяць весняного місяця вайшакха. 
Таким чином, в цей день відзначаються відразу три важливі дати в житті кожного буддиста. 
День святкування
Весак дуже символічний не тільки для буддистів, але і для всіх, хто хоч трохи знайомий з історією Будди Шак'ямуні. Це свято перемоги добра над злом, мудрості над невіглаством, співчуття над гнівом. Він символізує те, що кожен з нас може досягти стану Будди, адже природа Будди проявлена ​​і присутній у всіх живих істот, подібно до того, як в кожній краплі морської води є сіль. 
Догляд Будди в Махапарінірвану також був прийомом. Справа в тому, що коли Татхагата перебуває в цьому світі, у живих істот дуже слабка мотивація до саморозвитку. Це відбувається з тієї причини, що коли поруч є абсолютно просвітлений Учитель, то немає мотивації розвиватися самому, адже Учитель завжди допоможе і підкаже. Саме тому є припущення, що Будда лише створив ілюзію того, що він покинув цей світ, щоб люди (його учні) самі почали духовно розвиватися. А насправді Будда Шак'ямуні до сих пір присутній на горі Грідхракута і читає проповіді, це дія загадковим чином приховано від очей непосвячених.
Примітно, що день народження, Пробудження і відходу Будди в Махапарінірвану відзначений повним місяцем в ніч весняного місяця вайшакха. Саме тому свято Весак відзначається за місячним календарем і з цієї причини фіксованої дати він не має. Свято Весак може припадати як на початок квітня, так і на кінець травня. 
На засіданні ООН, яке відбулося 13 грудня 1999 року в Нью-Йорку, представники 34 країн звернулися з проханням святкувати Весак на міжнародному рівні. І засідання ООН цю ідею підтримало. Починаючи з 2000-го року, свято Весак отримав міжнародне визнання у всіх центральних установах ООН.
Буддисти усього світу відзначають його пишними і вражаючими заходами. У день Весак монахи і миряни прикрашають храми. А з настанням ночі розкладаються ліхтарики, які символізують Пробудження від сну невідання. Навколо всесвітньо відомого дерева Бодхі, де Будда досяг Просвітлення і переміг Мару з його воїнством, розставляють масляні лампи. Також лампи розставляють навколо ступ.
Ченці і миряни в ніч Пробудження Будди весь час присвячують медитацій, а також читання і слухання сутр. Також є традиція в цей день тричі обійти монастир, в честь «трьох коштовностей»: Будди, Дхарми і Сангхи. 
У цей день послідовники Навчання особливо ревно ставляться до своїх дій, стежачи за тим, щоб своїми вчинками - навмисно або ненавмисно - не заподіяти шкоди живим істотам. З цією метою навіть припиняється сільськогосподарська діяльність. Також в цей день рекомендується практикувати жертва як одну з головних практик боротьби з егоїзмом і плекання в собі почуття співчуття до живих істот. Давання є однією з «шести параміт» в практиці Шляхи бодхісаттви. І є думка, що вони розташовані за ступенем важливості і кожна попередня є фундаментом для подальшої. Виходячи з цієї логіки, саме практика давання є фундаментом для подальшого духовного розвитку. І, зрозуміло, практикувати щедрість потрібно не тільки з нагоди свята Весак, а й у повсякденному житті.
Факти про буддизм: 
  • Буддисти йдуть в храм не в спеціальний час або день, а тоді коли вони можуть; 
  • Будда відомий як учитель, а не Бог; 
  • Буддійський монах не повинен готувати їжу, він може тільки попросити їжу в якості милостині;
  • Буддійський храм називається Vihara і є місцем для освіти, в храмі ви знайдете вівтарну кімнату з великою статуєю Будди, реліквії і рукописи, існує також лекційний зал, кімната для медитації та бібліотека; 
  • Взуття знімають перед входом в храм у знак поваги до Будди.
Головні положення буддизму: 
  • Життя неминуче пов’язане зі стражданнями; 
  • Причиною страждання є жага буття і чуттєвих насолод; 
  • Щоб уникнути страждань, слід звільнитися від цієї жаги буття і досягти повного заспокоєння — нірвани; 
  • Існує шлях до припинення жаги буття, а отже, страждань.
Інтернет ресурси:
 https://novyny.online.ua/798145/den-vesak-2018-istoriya-ta-osoblivosti-buddiyskogo-svyata/https://www.un.org/ru/observances/vesak-day

https://www.oum.ru/literature/buddizm/gautama-budda/

Немає коментарів:

Дописати коментар