11 червня 2020 р.

День Гельсінкі


Гельсінкі – столиця Фінляндії, однієї із самих північних країн нашого величезного світу.
У цьому місті панує своя, особлива атмосфера, зіткана з величних церков, маленьких фінських музейчиків, клубів і картинних галерей.
В середині червня столиця Фінляндії запрошує гостей з усього світу на свій день народження. День міста в Гельсінкі відзначається щорічно 12 червня. Початок у свята дуже незвичайний — старт Дню міста дає мер, який для цього повинен випити чашку кави у внутрішньому дворі міської адміністрації. З цього моменту День Гельсінкі вважається офіційно відкритим. В цей день в місті проходить велика кількість святкових заходів, концертів, виставок, змагань. Основні заходи зосереджені на головній площі столиці, але кожен департамент міста готує і свої урочистості.
Історія міста Гельсінкі
Місто Гельсінкі засноване в 1550 році за наказом шведського короля Густава Вази в гирлі річки Вантаа. У 1643 році його перенесли південніше — на сучасне місце, що було пов'язано тим, що гавань виявилась надто мілкою. У ході Великої Північної війни, у травні та липні 1713 року, а також 24 серпня 1742 року, в ході російсько-шведської війни 1741–1743 років, місто захоплювали війська Російської імперії. Середмістя Гельсінкі у 1820 році, тобто перед великою реконструкцією.
У 1748 році на островах поблизу Гельсінкі шведами було розпочато будівництво фортеці Свеаборг, покликаної захистити місто з моря. У результаті почалося зростання міста, з'явилися перші міські кам'яниці. Проте столицею шведської Фінляндії залишалось Турку (Або)18 лютого 1808 року, в ході нової російсько-шведської війни, місто знову було захоплено російськими військами і остаточно закріпилося за росіянами у 1809 році за Фредріксгамнським договором.
У 1812 році, через 3 роки після приєднання Фінляндії до Російської імперії, Гельсінкі було проголошено столицею Великого князівства Фінляндського. Гельсінкі стає значним культурним центром, 1873 року в місті заснували оперний театр, а 1882 році — Інститут музикиПочинаючи від 1917 року, Гельсінкі — столиця незалежної Фінляндії.
У роки Другої світової війни місто зазнало 50 бомбардувальних нальотів радянської авіації, але завдяки дієвості столичної протиповітряної оборони і заходам з дезорієнтації літаків противника на місто впало лише 5 % бомб, враховуючи і ті, що розірвалися в нежитлових паркових зонах. Це дало змогу пережити рекордну кількість бомбардувань із мінімальними втратами. Після Другої світової війни місто стрімко розвивається. 1952 року Гельсінкі приймали Літні Олімпійські ігри 1952, у 1971 та 1994 роках — чемпіонати Європи з легкої атлетики.
Святкування міста Гельсінка
День міста — найважливіше свято в житті будь-якого населеного пункту. А якщо мова йде про день столиці — то й поготів. Такі свята відзначаються широко, з розмахом, так, щоб запам'яталося до наступного року. Особливо урочисто і на широку ногу відзначається День міста Гельсінкі.
Зазвичай стримані і скромні фіни щорічно влаштовують справжній святковий марафон на честь головного міста своєї країни. Центр Гельсінкі наповнюється веселим людським потоком, яскравими фарбами і музикою. У цей день у фінській столиці проходять десятки найцікавіших заходів, які роблять День Гельсінкі святом міжнародного рівня.
За традицією у місті буде супроводжуватися святковими салютами, виставками та екскурсіями, що розповідають про історію міста, безліччю урочистих заходів.
Свято починається з урочистої церемонії на Сенатській площі, яку веде мер Гельсінкі. Одне з найпопулярніших подій Дня Гельсінкі носить говорить назва «Обід під відкритим небом». На вулиці Пох'ёсеспланаді в історичному центрі міста накривається величезний стіл, за яким трапезують 1000 чоловік. У музичній програмі Дня міста Гельсінкі домінують вуличні концерти. Найвідоміші відкриті сцени для них зазвичай розміщуються в кращих парках фінської столиці - Еспланада і Кайвопуісто. Важливу роль у святі грають і культурні установи Гельсінкі. 12 червня всі музеї столиці відкривають двері для безкоштовного відвідування, а для гостей міста проводяться спеціальні екскурсії, розповідають про його минуле та сьогодення.

Цікаві факти міста Гельсінка:

  • Гельсінкі – столиця і найбільше місто Фінляндії.
  • Столиця Фінляндії тягнеться вздовж північного берега Фінської затоки. 
  • Столиця Фінляндії тягнеться вздовж північного берега Фінської затоки. Складається вона з 300 островів, пов’язаних між собою безліччю мостів.
  • Гельсінкі є центром освіти, науки, культури, бізнесу та державного управління.
  • Унікальною особливістю міста є те, що в невеликому центральному районі розташувалося 8 висококласних університетів і 6 технопарків. 
  • Гельсінкі займає досить велику площу в 686 км2. Майже 500 км2 займає море, а суша всього 186 км2.
  • Гельсінкі є найхолодшим містом у світі! Середньорічна температура не перевищує 0 градусів за Цельсієм, а 51 день у році сонце тут майже не світить!
  •  За рік у столиці Фінляндії нараховують близько 120 дощових днів. У столиці річна норма опадів становить 709 мм
  • Гельсінкі – єдине місто у Фінляндії, де є трамваї і метро! 
  • Фінляндія – єдина країна в світі, де транслюють новини латинською мовою.
  • Містами-побратимами Гельсінкі є столиця України – Київ і Сіракузи (США).
  • Водопровідна вода в Гельсінкі настільки якісна, що її експортують в інші країни світу, наприклад до Саудівської Аравії, яка вже багато років купує воду у фінів. 
  • Учені вже багато разів визнавали водопровідну воду столиці Фінляндії найчистішою в світі!
  • У місті діє низка правил, які потрібно виконувати всім водіям. Одним із найнезвичайніших вважається обов’язкове «ближнє світло». Це правило повинно виконуватися при будь-якій погоді, як удень, так і вночі.
  • Символом столиці є архітектурний ансамбль, розташований на Сенатській площі. 
  • Гельсінкі було засновано в 1550 році шведським королем Густавом. Перша назва міста була «Гельсінгфорс» і вона досі використовується в офіційній документації.
  •  Символами міста вважаються клен і білка.
  • Гельсінкі розташований за 400 км на схід від Стокгольма (столиці Швеції), 300 км від Санкт-Петербурга і на 80 км на схід Талліна (Естонія).
  • Місто забезпечується водою через найдовший у світі тунель, який проходить через гори!
  • Майже 92% населення Гельсінкі розмовляють фінською мовою. Близько 6% шведською, а решта 2% – тільки англійською, яка користується величезною популярністю, проте не є офіційною, як фінська і шведська.
Інтернет ресурси:
https://travelyourway.com.ua/ua/meropriyatiya/den-helsinki-v-finljandii/
https://airlife.ua/uk/spravochnik-stran/evropa/finlyandiya/gelsinki/
http://travelcalendar.ru/den-goroda-v-helsinki
http://myplanet.com.ua/?p=6622

Немає коментарів:

Дописати коментар