7 липня 2020 р.

Пам'ятники літературним героям

Більшість із нас звикла до того, що зазвичай пам’ятники встановлюються на вшанування якихось реальних  історичних діячів, королів, гетьманів. Інколи бронзові чи кам’яні постаменти зводять на честь письменників, художників або музикантів. А от пам’ятники вигаданим літературним  персонажам  – то рідкість.  Є літературні герої, яких люблять по всьому світу. Пам'ятників їм можна нарахувати сотнями. Так класика літератури стала класикою скульптури.   Тож давайте переглянемо на пам’ятники літературним героям з наших улюблених книг. 

Перший в історії пам’ятник літературним героям з’явився  на світ  у 1926 р. в у США, в містечку Ганнібал, штат Міссісіпі. Саме там своє дитинство провів письменник американської літератури Марк Твен. Він же і написав знамениту історії про двох божевільних малих бешкетників ,які своїми діяннями виносили мозок як вигаданим спів-персонажам  книги, так і всім, хто цей шедевр читав. У центрі міста на великому Кардіффському пагорбі височіє пам’ятник двом хлопчакам - Тому Сойєру та Гекльберрі Фінну, який несе на плечі мертву кішку.
Шерлок Холмс не носив мертвих котів на плечах. Зате він завдяки своєму дедуктивному методу знаходив людей, які робили інших людей мертвими, або ж нещасними.  Приватний детектив став настільки популярним, що фанати Холмса просто не могли стриматися, і понаставляли в його честь купу пам’ятників.  Тож сьогодні у  світі існує чимало пам’ятних знаків, пов’язаних з ім’ям літературного героя, детектива Шерлока Холмса. Пам’ятників Шерлоку Холмсу перша з’явилася в 1988 році в Мейрінгене(Швейцарія), наступну відкрили в Каруїдзава (Японія). У Лондоні пам’ятник Шерлоку Холмсу відкрито 24 вересня 1999 на станції метро Бейкер-стріт. Холмс вдумливо дивиться у далечінь Він одягнений у довгий плащ, капелюх з невеликими полями і тримає трубку в правій руці. Автором триметрового бронзового пам’ятника став англійський скульптор Джон Даблдей.
https://vsiknygy.net.ua/neformat/21170/
МігельСервантес  створив  іда́льго Дон Кіхота з Лама́нчі ,і тепер борця з вітряками  не тільки знають та обожнюють у всьому світі – на його честь встановлюють пам’ятники.
В знак пошани та любові цього героя увічнили у бронзі, металі, граніті та дереві. Де тільки немає пам’ятника цьому славетному лицарю! Дон Кіхоту та його зброєносцю встановлена рекордна кількість пам’ятників: Буенос-Айрес, Гавана, Брюссель, Мехіко, Хемніц та інші міста можуть похвалитися такими монументами. Але найперший пам’ятник герої спорудили встановлений  в Іспанському Мадриді.
https://vsiknygy.net.ua/neformat/21170/
Дуже популярний персонаж у камені – відомий мандрівник та вигадник барон Мюнхгаузен. Йому пам’ятники стоять по всьому світу. Діють і музеї на честь цього культового героя.  
Так у маленькому німецькому Боденвердері – рідному містечку історичної особистості барона Ієроніма Карла Фрідріха фон Мюнхгаузена
http://helpintourism.com/evropa/latviya/
1121-pamyatnik-bremenskim-muzykantam-v-rige.html
Бременські музиканти - автор Герхард Маркс, німецький скульптор. Пам'ятник був відкритий в Бремені(Німеччина) в 1951 році. Осел, собака, кіт, і півень - герої відомої казки братів Грімм про бродячих музикантів.  
Саме сюди прямували герої казки в надії стати справжніми музикантами. Символ міста у вигляді монумента був встановлений в 1951 році. Місце було вибрано дуже вдало – самий центр міста, біля західної стіни міської ратуші. Творець бронзової скульптури, Герхард Маркс, увічнив момент з казки, коли герої піднялися один на одного і дивилися в вікно розбійницького будиночка. Місцеві дуже люблять цю скульптуру і пишаються нею. 
https://incomartour.com.ua/countries/10/693
Русалочка - автор Едвард Еріксен, датський скульптор. Скульптура відкрито 23 серпня 1913 року в Копенгагені(Данія). Русалочка героїня казки Ганса Христіана Андерсена з однойменною назвою. 
Бронзова статуя авторства Едварда Еріксена, що зображує морську діву. Скульптура розташована на скелі на береговій лінії променади Лангелінье в КопенгагеніДанія. Вона має 1,25 м у висоту й важить 175 кг. 
https://guahoo-ru.livejournal.com/10006.html
Білий Бім Чорне Вухо - пам'ятник собаці - Биму з книги письменника Гавриїла Троепольского «Білий Бім Чорне Вухо» - був встановлений 1998 році в Воронежі біля входу в театр ляльок. 
Мумі-троль - скульптор Матті Калкамо. Відкриття пам'ятника в Тампере (Фінляндія) було приурочено до 60-річчя виходу першої книги письменниці Туве Янссон про Мумі-тролів в 1945 році.
Пітер Пен - скульптор Джордж Фремптон, пам'ятник був встановлений в Кенсингтонському саду Лондона (Великобританія) в 1912 р. 
Пітер Пен, герой книг шотландського письменника Джеймса Баррі, стоїть на п'єдесталі, в руках у хлопчика чарівний ріжок. П'єдестал є висічений з каменю стовбур дерева, навколо якого, щоб послухати чарівну музику, причаїлися казкові персонажі: ельфи, білки, кролики. 
Аліса в країні Чудес - скульптор Хосе де Кріфт. Пам'ятник був встановлений в Центральному парку Нью-Йорка (США) в 1959 р Скульптор дуже точно відтворив ілюстрації Джона Тенніел з першого видання книги Льюїса Керролла в 1865 р. Центральну частину скульптурної композиції займає сидить на грибі Аліса. Поряд з нею знаходяться дивиться на свій годинник кролик, чеширський кіт і Божевільний Капелюшник. Скульптура має висоту три метри і є єдиною в Центральному парку, де діти можуть грати і лазити, як їм буде завгодно. Тож не дивно, що скульптура Аліса в Країні чудес стала найпопулярнішою серед всіх розташованих в парку статуй. Можливість посидіти на гігантському грибі поруч з «тієї самої Алісою» не втрачають ні діти, ні дорослі.
Інтернет ресурси:
http://booknazy.blogspot.com/2013/09/blog-post.html
https://artefact.org.ua/literature/pam-yatniki-literaturnim-geroyam-ta-de-yih-shukati.html
http://bibliograflviv.blogspot.com/2014/12/blog-post_14.html

Немає коментарів:

Дописати коментар