2 серпня 2020 р.

Всесвітній день кішок

Кішка – це найближча до людини тварина. Наука, яка займається вивченням цього виду тварин – фелінологія, твердить, що коти є надзвичайно розумними створіннями, багато в чому перевершують собак. Перші кошачі з'явилися на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Всесвітній день кішок, який відзначається всіма любителями цієї прекрасної тварини з 2002 року визнано 8 серпня за ініціативою Міжнародного фонду захисту тварин «Animal Welfare», не тільки з метою вшанування пухнастих домосідів, але залучення уваги до проблеми безпритульних котів і кішок. Так, сьогодні свято об'єднує мільйони власників цих тварин по всьому світу.
https://ukr.media/animals/381460/

Кішка у Стародавньому Єгипті
Кішка була однією з багатьох тварин, яким поклонялися в Стародавньому Єгипті. Вона була символом родючості. До кішок, які жили у палацах фараонів, ставилися з найбільшою пошаною, а в день, коли вони вмирали, оголошувався семидесятиденний траур і сам фараон, згідно загальноприйнятій традиції, в данину поваги обрізав собі брови. Більш того, археологи, проводячи розкопки древніх пірамід, разом з різними скарбами, що оточували труну царя, знаходили і муміфікованих кішок, які вважалися добрими провідниками великих правителів у царство мертвих.
Але звідки у Єгиптян була така любов до кішок? Чому їх вважали настільки святими, що в честь них будували храми, організовували культи і навіть зображували їх на гробах фараонів.
На сьогоднішній день в світі налічується близько 600 мільйонів домашніх котів. Спочатку дикі кішки були одомашнені людьми з Близького Сходу приблизно 9500 років тому, а в Єгипті ці витончені тварини з'явилися в 2000-1900 роки до нашої ери.
https://ukr.media/animals/381460/
Єгиптяни захоплювалися граціозністю, м'якістю і безтурботністю цих тварин, але перш за все цінували їх за охорону комор від дрібних гризунів, де зберігалася пшениця. Ще більшої поваги серед місцевого населення кішки домоглися завдяки полюванню на щурів, які були переносниками смертельної чуми, а вбиваючи змій, кішки робили прилеглі території більш безпечними для проживання людей.
Жителі настільки полюбили кішок, що, за розповідями грецького історика Діодора Сицилійського, коли римський повозчик, випадково переїхав настільки шановану в народі тварину, то був одразу ж убитий єгипетським солдатом. Вбивство кішок в Єгипті вважалося страшним злочином і каралося стратою. Саме в Єгипті вперше в історії, кішок наділяли божественними і сакральними якостями. Відомі зображення, де єгипетського бога сонця Ра зображували у вигляді рудого кота, який щодня поглинає змія Апола, вважався уособленням зла, мороку і хаосу.
https://ukr.media/animals/381460/
Серйозного релігійного становлення культ кішок досяг на зорі становлення Нового Єгипетського царства - в 1550-1069 роках до нашої ери.
Володарка радості, веселощів і любові, жіночої краси, родючості та домашнього вогнища богиня Бастет традиційно зображувалася у вигляді жінки з обличчям кішки. С Фараон лівійського походження Шешонк I звів місто Бубастіс, яке стало головним місцем поклоніння богині Бастет Саме в її честь будувалися храми і влаштовувалися щорічні свята, а жерці приносили жертви богині Бастет, так і шанованим нею кішкам.
https://ukr.media/animals/381460/
З часом, коли кішок стали уособлювати з богинею Бастет, їх стали забальзамовувати і муміфікувати. Почесті, одержувані ними посмертно, відображали те, що вони втілювали протягом кожного дня свого життя. Існували випадки, коли єгиптяни кидалися в палаючі будинки, щоб переконатися, що всередині немає жодної кішки. Подібні героїчні вчинки ще раз доводять, з якою любов'ю і глибоким шануванням єгиптяни ставилися до цих тварин.
Проте в 390 році нашої ери культ Баст і культ кішок були офіційно заборонені імператорським указом. Таким чином, інтерес до кішок в Єгипті став поступово згасати, але любов до цих тварин як домашніх вихованців залишалася серед місцевого населення Єгипту і розповсюдилася по всьому світу.

Цікаві факти, які ви, можливо, не знали про своїх домашніх улюбленців:
  • Виявляється, до нашого мозку біологічно ближче мозок кота, ніж собаки. У нас з котами за емоції відповідають одні і ті ж ділянки мозку.
  •  Найбільший в наші дні кіт - це лигр. Він може вирости до 4 м, а вага може перевищувати 300 кг. Найбільший представник цього виду, який зараз живе на планеті - тигр Геркулес. Його вага 450 кг
  •  Найсучасніший дикий кіт - це чорноногих кіт. Самки досягають менше 50 см в довжину і можуть важити всього 1,2 кг
  • Британці і австралійці вважають зустріч з чорним котом великою удачею, тоді як в Європі і Північній Америці це, навпаки, вважається поганим знаком.
  • Найбільш популярна в світі порода - персидський кіт, потім йдуть мейн-куни і сіамці.
  • Є порода кішок, яка обожнює воду. Це турецький ван. Її представники люблять купатися завдяки своєму водонепроникному хутрі
  • У посольстві Голландії в Москві співробітники помітили, що два сіамських кота часто приходили до будівлі і з незрозумілої причини починали дряпати стіни. Виявилося, що в стінах були приховані мікрофони російських шпигунів
  • Багато кішки здатні знайти шлях додому, незважаючи на відстані. На думку експертів, чи кішки визначають своє місце розташування по куту сонячного світла, або у них є намагнічені клітини в мозку, які діють як компас.
  • Найстаршій кішкою, занесеної до Книги рекордів Гіннесса, була Crème Puff з Остіна, штат Техас, яка жила з 1967 по 6 серпня 2005 року і померла через три дні після свого 38-го дня народження
  • Котов можна розрізнити, як людей за відбитками пальців, тільки у котячих це відображення носа
  • У котів немає потових залоз по всьому тілу, як у людей. Вони потіють тільки через лапи
  • Кішки дуже чутливі до вібрацій. Вони можуть відчути поштовхи землетрусу на 10-15 хвилин раніше людей
  • Кішки зазвичай правші, а ось коти - лівші.
  • У власників кішок на 30% знижується ймовірність інфаркту або інсульту
  • Вважалося, що перші приручені коти з'явилися в Єгипті, але знахідка 1936 спростувала цей факт. На Кіпрі, в 9500-річної могилі, була знайдена мумія кошеня: його умертвили, щоб поховати разом з господинею. Це випереджає згадки про кішку в єгипетському мистецтві більш ніж на 4000 років
  • Згідно іудейської легендою, Ной молився Богу, просячи захистити їжу на ковчезі від щурів. У відповідь на це Бог змусив лева чхнути, і з нього вискочив кіт.
Інтернет ресурси:
 https://www.unian.ua/lite/holidays/10642392-den-kishok-istoriya-svyata-i-korist-vid-naynizhnishih-tvarin.html
https://ukr.media/animals/381460/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=33
https://www.unian.ua/lite/holidays/10642392-den-kishok-istoriya-svyata-i-korist-vid-naynizhnishih-tvarin.html

Немає коментарів:

Дописати коментар