2 серпня 2020 р.

Незвичайні пам’ятки світу


У всьому світі, навіть у самому маленькому місті, можна знайти пам’ятники, скульптури і статуї, присвячені відомим діячам, важливим історичним подіям або певної філософської теми. Але в наш час архітектура і скульптура розвиваються під впливом нових культурних і дизайнерських рішень, тому в різних куточках світу з’являються дуже незвичайні пам’ятники та скульптури з таким глибоким змістом, що його не відразу можна вловити. Пропонуємо вам насолодитися підбіркою скульптур з усього світу, які вивели мистецтво на новий рівень
Девід МакКракен "Сходи в небо", Австралія
Скульптура “Diminish and Ascend” це арт-інсталяція художника Девіда Мак-Кракена, яка під правильним кутом виглядає, як нескінченна сходи “в небо”.
Скульптура являє собою алюмінієву драбину, що звужується до верху. Із-за кута нахилу сходів та видимого звуження створюється явна оптична ілюзія, що сходи йдуть вгору до неба. Саме тому назву скульптури було згодом інтерпретовано в більш просту «сходи до небес». Сходи, що ведуть до небес, з’явилися 2013 року в містечку Бонді, поблизу морського узбережжя, творець – Девід Мак-Кракен.
Пам'ятник морякам, Брайан Фелл

У Південному Уельсі скульптор Брайан Фелл створив меморіал, присвячений пам’яті матросів цивільних суден, які загинули під час військових дій.
Пам'ятник морякам торгового флоту знаходиться в Кардіффі, столиці Уельсу. З'явився він у 1994 році. Автор цього унікального пам'ятника - Брайан Фелл. Якщо підійти до скульптури, з одного боку можна побачити розсічений корпус торгового судна, а з іншого боку - особа людини. Моделлю для створення людської подоби стала дружина скульптора. Пам'ятник базується на круглій мозаїчної площі.
Les Voyageurs - «Мандрівники», Франція

Бруно Каталано прославила серія скульптур - Les Voyageurs - «Мандрівники». Прекрасна техніка виконання і оригінальна ідея принесли йому широке європейське визнання.
Можливо, ця порожнеча символізує те, що кожна людина під час подорожі «наповнює» себе. А може, це невеликий натяк на те, що сучасні люди в постійній поспіху втрачають себе і свій внутрішній будинок, який додає цілісність особистості. Але те, як крізь них можна побачити обрій, де море зливається з небом, фантастична задумка. 
Туфлі на набережній Дунаю, Будапешт, Угорщина
Цей меморіал жертвам Голокосту, мабуть, відомий всім. Але, безсумнівно, це один з найбільш незвичайних пам'яток і самий пронизливий, прониклива до глибини душі. У Будапешті розстрілювали євреїв, економлячи кулі: по 50-60 осіб прив'язували один до одного ланцюгами, стріляли в одного, він падав і тягнув за собою інших. Перед розстрілом їх привозили на берег Дунаю і змушували зняти взуття. Туфлі йшли на продаж або для особистого користування. Їх то і зобразив скульптор Дьюла Пауер.

Розкриття (Expansion), Нью-Йорк, США
Дивовижна скульптура під назвою «Розширення» - творіння рук і думки Пейдж Бредлі. Вона створила двометрову композицію з постаменту, який світиться, на якому в позі Лотоса сидить оголена жінка. Тіло скульптури розколоте, і через тріщини в ньому пробиваються промені світла. Композиція зараз вважається одним з видатних шедеврів сучасного мистецтва.Автор так коментує цю скульптуру: “З моменту нашого народження світ пропонує нам готову оболонку, в яку ми повинні вписатися: номер соціального страхування, стать, расу, професію. Я подумала: що ж ми є насправді - ця зовнішня оболонка, в якій ми живемо, або те, що під нею, всередині кожного з нас? Чи дізнаємося ми про себе, якщо вийдемо за межі нашого тіла?"
Невідомий службовець, Рейк’явік, Ісландія
Скульптура Магнуса Томассона символізує роботу урядовця, яка часто залишається непоміченою і недооціненою. Лаяти державних службовців зараз модно: лінощі, хабарництво, безграмотність. Однак багато хто забуває, що чиновник – дуже важка професія, пов’язана з важливою, але найчастіше рутинною роботою: несучи важкий бюрократичний тягар, службовці буквально непомітні для соціуму. Своїм дотепним творінням вищезазначене відобразив Магнус Томассон. Так із 1994-го одну з вулиць Рейк’явіка прикрашає чиновник з непідйомним валуном на плечах, що приховує обличчя.
Скульптура «Truth is Beauty» из серии «Bliss», Невада, США
Марко Кокрейн став автором одного з найпривабливіших творів мистецтва в США, яке з’явилося на фестивалі Burning Man. Це 16-метрова скульптура елегантно що позує жінки, яка носить назву “Truth is Beauty”
Чиновницька Феміда, Данія

Йенс Галшиот зобразив незвичну для нас Феміду: розповніла богиня правосуддя з закритими очима сидить на спині виснаженого африканця. Такий символ багатого індустріального світу, який живе за рахунок третіх країн. І так, очі без звичної пов'язки говорять про те, що справедливість вироджується в небажання бачити явну несправедливість. До речі, скульптура стоїть поряд з відомою Русалонькою, що символізує затишну і казкову Данію. Це теж своєрідний виклик: за благополучній життям не бачать багатьох проблем. 
Хедінгтонська акула, Оксфорд, Англії
Створена скульптором Джоном Баклі акула викликала багато суперечок, коли вперше з'явилася на публіці. Оксфордська міська рада спробувала зняти її з будівлі з міркувань безпеки, а потім на тій підставі, що вона не давала дозвілу на планувальні роботи для встановлення статуї акули. Було запропоновано перемістити її в місцевий басейн, але велика кількість місцевих жителів підтримала ідею залишити акулу на будівлі. До речі, сенс скульптури набагато глибше, ніж може здатися на перший погляд: вона була встановлена до 41-ї річниці падіння атомної бомби на Нагасакі. 
Символічний «Перехід», Польща
На жвавому перехресті Вроцлава розташована неординарна колекція скульптур. На перший погляд, це статуї звичайних людей в повсякденних турботах. Проте щось не так. З одного боку вулиці люди занурюються в тротуар, з іншого – піднімається вже інша група. Перехід, або Пам’ятник анонімним пішоходам – ​​спогад про репресії 1981-1983 рр. в комуністичній Польщі.
Перші 7 перехожих, що йдуть під землю, символізують зниклих безвісти поляків та охоплених страхом мирних жителів, інші 7 – вихід на світло після скасування воєнного стану 1983 р. Матеріал – бронза, автор Єжи Каліна.
Велетенська прищіпка, Бельгія
Популярна скульптура Льєжа присвячена питанню згубного впливу людини на природу. Знайти творіння Мехмета Алі Уйсала реально на території одного з міських парків, де прищіпка утримує «дерев’яними лапами» шматок галявини.
Гігантська скульптура розроблена турецьким художником Мехметом Алі Уйсалом, професором мистецтв Близькосхідного технічного університету. Прищіпка є лише одним із прикладів робіт Уйсала, заснованих на бездоганною ілюзії.
Інтернет ресурси:
https://mandromania.com.ua/uk/nezvychajni-skulptury-svitu/
https://clout.com.ua/sami-nezvy-chajni-pamyatky-svitu-ta-kreaty-vni-skul-ptury-zi-zmistom.html
https://travel.tochka.net/ua/9492-top-10-samykh-neobychnykh-skulptur-mira/
http://ogogo.if.ua/tsikavo/20-najbilsh-vrazhayuchyh-i-nezvychajnyh-skulptur-svitu-foto/




Немає коментарів:

Дописати коментар