6 вересня 2020 р.

Фестиваль «Біла ніч» в Римі

 «Біла ніч» у Римі — це відомий фестиваль, який щорічно проходить в італійській столиці у другі вихідні вересня. Це свого роду «ніч музеїв», під час якої багато пам’яток міста відкриті для вільного відвідування від заходу сонця і до самого світанку. Традиційно свято починається у вечері в суботу і завершується з ранку в неділю. Крім того, тільки в цей день будуть відкриті двері для деяких приватних резиденцій, галерей і палаців, зазвичай закритих для широкої публіки, що тільки підігріває інтерес до цього свята. На додаток до культурно-історичного просвітництва фестиваль передбачає проведення по всьому місту сотень різних музичних і видовищних заходів. Під час фестивалю вулиці і площі в історичному центрі Рима перетворюються на пішохідну зону з яскравою ілюмінацією. 

Цей фестиваль іменують «Білими ночами», хоча насправді справжніх білих ночей в Італії не буває. Але називається він так тому, що цілу ніч туристи і римляни гуляють по італійській столиці, як вдень — розважаються і відпочивають, відвідуючи музеї, картинні галереї, стародавні пам'ятники, театри, кіно, ресторани, парки, церкви, палаци і спортивні заклади.  Вперше подібне свято влади Риму вирішили організувати в 2003 році, щоб дати ще одну можливість людям краще пізнати історію Вічного міста, його архітектурне і культурне надбання. Ця ініціатива була сприйнята місцевими жителями з ентузіазмом і запам'яталася їм як одна з найдивовижніших ночей. 
Цієї ночі можна вільно потрапити в будь-який музей Риму десятки театрів, музеїв, кінотеатрів, артгалерей, культурних інст итутів і зоопарк будуть відкриті до ранку. У цю ніч працюють навіть бібліотеки і дитячі ігрові майданчики, не кажучи вже про магазини і розважальних закладах. Крім того, тільки в цей час будуть відкриті двері деяких приватних резиденцій, галерей і палаців, зазвичай закритих для широкої публіки, що тільки підігріває інтерес до цього свята. Крім культурно-історичного просвітництва всіх бажаючих, на час фестивалю також заплановані сотні різних видовищних та музичних заходів, які проходять по всьому місту. Площі та вулиці історичного центру Риму перетворюються на пішохідну зону з яскравою ілюмінацією. Тут же проходять численні концерти — грають джаз-банди, виступають музиканти, акробати та клоуни.  
Все місто занурюється в свято: ресторани і кафе повні відвідувачів, на площах звучить жива музика, всюди з пересувних лотків продають морозиво, солодощі, горіхи, фрукти та напої, повітря просочується ароматом смажених каштанів, які готують на вугіллі, а вся атмосфера наповнюється веселощами і піснями. Для ефекту справжності білих ночей римське небо освітлюється за допомогою феєрверків і світлових шоу. 
В рамках фестивалю проходять і різні благодійні акції. Більша частина коштів, виручена на них і від інших святкових заходів, йде на розвиток міста, догляд за пам'ятниками і на допомогу бідним верствам населення італійської столиці.

Інтернет ресурси:

https://comfort.travel/la-notte-bianca/

http://calendate.com.ua/holiday/1389


Немає коментарів:

Дописати коментар