12 лютого 2021 р.

День закоханих

Достовірних даних про те, де саме зародилася традиція святкування — немає, одні вважають батьківщиною знаменного дня — Англію, інші — Францію. За переказами, День Святого Валентина вшановує великомученика Валентина — священика, який всупереч наказу імператора Клавдія ІІ, що забороняв молодим чоловікам мати сім'ю, таємно вінчав закоханих. Правитель вважав, що самотній чоловік, не обтяжений сімейним побутом, має шанси стати кращим воїном, оскільки його думки зайняті тільки майбутніми битвами. Незабаром дії священика були розсекречені, сам Валентин постав перед судом, піддався жорстоким тортурам і згодом був страчений. В ніч перед стратою він написав своїй коханій лист — признання в любові у віршованій формі. Згодом такі листи стали називати «валентинками». Дата смерті великомученика і припадає на 14 лютого. Минуло багато часу, в XIV столітті священика Валентина канонізували — за благі діяння віднесли до числа святих. Відтоді День Святого Валентина активно святкується в Європі і в нашій країні.

Історія виникнення валентинки
Згідно з легендами, давній звичай посилати коханим листівки в День святого Валентина також виник в Середні віки. Найпершою валентинкою в світі вважається записка, відправлена герцогом Орлеанським Карлом​​ в 1415 році. Перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в'язниці віршовані любовні послання своїй дружині. Одна з тодішніх "валентинок" нині зберігається в Британському Музеї. 
Через кілька років після першої валентинки король Генріх V найняв письменника на ім'я Джон Лідгейт, щоб той склав "валентинку" для Катерини Валуа. З плином часу звичай надсилати коханим 14 лютого невеликі сувеніри та записки-валентинки існував лише на теренах Англії і Франції. Згодом про нього дізнались завдяки емігрантам у Новому Світі (сучасні Північна і Південна Америка).
Спочатку перші "валентинки" створювалися власними руками: талановиті митці писали романтичні вірші на аркушах паперу, згодом в Британії почали друкувати збірники віршів – закохані вибирали найкращі і переписували їх у "валентинки". Десь з цього часу і почалося масове виробництво "валентинок" в промислових масштабах. Першою, хто продав листівок за рік на суму 5000 доларів, стала американка Естер Гауленд. Сьогодні ж, за кількістю продажів, "валентинки" посідають перше місце, поступаючись тільки різдвяним листівкам.
Але, незважаючи на таємничість походження свята, мільйони людей не пропускають можливість відсвяткувати романтичне святом разом зі своїми коханими та рідними людьми. Адже День святого Валентина – це не лише свято квітів, листівок та подарунків. Це символічний день для вияву трішки більшої уваги та любові тим людям, які перебувають поруч з вами.

Цікаві традиції святкування в різних країнах День закоханих:

А ось в Британії незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків. Згідно з повір'ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є їх суженим. Дивно, але це повір'я жваве досі - правда, багато хто його дотримується жартома, щоб підняти собі настрій, і тільки.

Популярними подарунками на Валентинів день в Англії вважаються солодощі у вигляді сердечок, м'які іграшки, особливо улюблені в Британії плюшеві ведмедики Teddy, і незмінні листівки-валентинки. Втім, у той час як більшість закоханих англійців в цей день обмінюються подарунками, в графстві Нортфолк Джек Валентин приносить подарунки дітям.

У країні Франції уряд був змушений заборонити одну з традицій святкування цього дня. Самотні чоловіки і жінки збиралися в стоячих один навпроти одного будинках і перегукувались в пошуках пари. Чоловіки, які не були задоволені парою, що їм дісталася, могли піти на пошуки іншої. А жінки, які не змогли знайти собі пару, збиралися разом і спалювали фотографії чоловіків.

У Німеччині свиня є символом удачі і пристрасті, тому вона часта гостя на листівках-валентинках. Часто свинок супроводжують інші символи удачі, наприклад, чотирилисник.
Німці купують один одному гігантські пряники у формі серця. Зазвичай до них прив'язана стрічка, щоб чоловік міг повісити солодкість на плечі своєї коханої. У німців прийнято називати улюблених "Schatz", що означає "скарб".
В Уельсі 25 січня відзначають День святої Двінвен, валлійської покровительки всіх закоханих. В цей день чоловіки дарують жінкам зроблені вручну дерев'яні ложки.
В Австрії в цей день багато подружніх пар, та й просто закохані, з різних куточків Австрії відправляються в маленьке, але дуже привітне містечко Крумбах, що затишно розташувалося в Баварії неподалік від Мюнхена. Багато закоханих пар хочуть потрапити туди, і це зовсім не випадковість, адже саме в цьому містечку є церква, закладена в честь його святого.  
Серед австрійських чоловіків виникла традиція в цей день дарувати своїм жінкам шикарні букети квітів. По цій традиції чоловікові слід вкрай обережно і вдумливо вибирати квіти для своєї другої половинки, щоб придбати саме ті квіти, аромат яких вона любить найбільше.
Чоловіки і діти в Австрії в цей день подарунків не отримують, вся увага направлена ​​тільки на жінок. Австрійці зробили День всіх Закоханих чимось на зразок другого Міжнародного жіночого дня, коли чоловіки обдаровують своїх улюблених шоколадними цукерками, квітами і прикрасами.
У Китаї на 7 день 7-го місяця китайського місячного календаря китайці відзначають Цісіцзе (Qixi Festival) або Ніч сімок. Традиція свята бере свій початок з романтичної легенди про пастуха Нюлане (Niulang) і ткалі Чжин (Zhinü). Їх любов не отримала благословення, і закохані були заслані на протилежні берега Срібної річки (символ Чумацького Шляху). Один раз на рік зграя сорок утворює міст через річку, що дозволяє закоханим побути один день разом.
Зазвичай це свято потрапляє на липень-серпень.
В Італії, звідки, згідно з легендою, бере свій початок День святого Валентина, цей день називали Днем Весни і Любові. Всі урочистості проводились на свіжому повітрі - закохані гуляли цілий день, не перестаючи зізнаватися в любові. У Турині, наприклад, наречений і наречена оголошували всім про свої заручини саме в День Всіх Закоханих - ця старовинна традиція збереглася і до цього дня. За кілька днів до свята італійські магазини прикрашаються величезною кількістю всіляких цукерок. Власне, і дарувати закоханим прийнято солодкі цукерки - вважається, чим більше цукерок подарують, тим міцніше буде їх любов.
Можливо, саме тому у закоханих існує поняття цукеркового періоду встосунках - коли любов б'є через край. У цей день закохані пари зазвичай влаштовують романтичні вечері в ресторанах або піцеріях. Крім цукерок прийнято дарувати троянди, парфуми, шоколад і діаманти.
Ще одним дуже популярним подарунком у Італії є Baci Perugina - маленькі горішки фундука, вкриті шоколадом. У кожній цукерці знаходиться записка з висловлюванням на любовну тему. У Бразилії День закоханих (Dia dos Namorados) відзначається 12 червня, а на наступний день шанують святого Антонія, який є покровителем шлюбів. Тому в лютому самотні жінки виконують певні ритуали в надії до літа знайти хорошого чоловіка. День святого Валентина в Саудівській Аравії заборонено, тому що будь-які прояви любові знаходяться під забороною і караються законом. У країні навіть існує чорний ринок червоних троянд. У Фінляндії та Естонії 14 лютого - День друзів. Тому, в цей день прийнято святкувати дружбу, а не романтичне кохання.

Пам'ятайте, День святого Валентина – це не тільки свято квітів, листівок і подарунків. Це свято означає набагато більше – тому проявіть трохи уваги і любові до тих людей, які знаходяться поруч з вами.

Інтернет ресурси:

https://vv-hotel.com/ua/129/Зима/День_Валентина
https://dikmi.ru/valentins_day/kak_voznikla_valentinka.html
https://tsikaviy-svit.com/як-святкують-день-святого-валентина-в-різних-країнах-світу

Немає коментарів:

Дописати коментар