26 лютого 2021 р.

Міжнародний фестиваль фіалок в Тулузі

Як не дивно, але в лютому, коли зимостійкі рослини нашої смуги сплять під снігом, на півдні Франції вже щосили цвітуть фіалки. Вони-то і стають головними героїнями фестивалю який проходить 2 березня в най мальовничому містечку Тулуза. Ця красива квітка стала символом міста Тулузи з 1960 року, і, завдяки славі Тулузької фіалки, почалося її широке промислове застосування у виробництві парфумів, лікеру і солодощів. Саме представники цих галузей і стали ініціаторами створення Фестивалю фіалок у 2003 році, який з того часу став надзвичайно популярний.

Мало хто знає, що знайома всім квітка братки — насправді є ні чим іншим, як фіалкою трикольоровою. Мешкає ця красуня в Європі з давніх часів, але приручена була тільки в середні століття. Тут, в місті Тулуза ще на початку 19 століття, лісова фіалка, завдяки старанням місцевих селекціонерів, отримала друге життя. Є
навіть легенда, що з лісу квітку приніс у своїй сумці один із солдатів французької армії в подарунок коханій. Користуючись своєю з красою та витонченості, фіалка швидко полюбилася фермерам і квітникарям, які об'єднувалися в спільноти, обмінювалися сортами, схрещували отримані види.
У 1993 році була створена асоціація "Терре dе Violettes"  для пошуку нових ринків реалізації продукції виробників, що виготовляють фіалкові парфуми, лікери та ласощі-фіалки.
А у 2003 році від організації виходила ініціатива по створенню щорічного Фестивалю фіалок в Тулузі. На фестивалі проходить виставка-ярмарок і гості можуть подивитися на чудові різновиди цієї квітки, вишукані квіткові ікебани з них, букети з квіток з райдужними відтінками, зробити фото. Можна придбати вподобаний сорт додому і навіть розпитати про особливості догляду у продавців або купити літературу по розведенню, догляду та застосування цієї рослини, вироби з квітів, вишуканий фіалковий лікер. Також на святі можна взяти участь в численних майстер-класах, тематичних конференціях та обмін досвідом. На фестивалі фіалок у Франції свої флористичні шедеври представляють не тільки місцеві жителі, але і квітникарі з різних куточків планети. Вчені, виробники й постачальники діляться один з одним досвідом на спеціальних конференціях. Не обходиться і без змагального аспекту: традиційно в рамках фестивалю проводиться конкурс фіалок. Флористи, фармацевти, винороби, кулінари та парфумери з Франції, Італії, Швейцарії, Китаю, Японії, Угорщини, а також Австралії та США щороку представляють свої флористичні шедеври, діляться думками  та  своїм досвідом в розведенні фіалок.
Своєрідний делікатес, зацукровані фіалки, можна придбати в сувенірних крамницях. Тут солодкість заведено розчиняти в келиху з шампанським, для створення незвичайного фіолетового відтінку напою. Ласощі в вигляді фіалок і також страви з додаванням цієї квітки пропонуються гостям в кафе і ресторанах Тулузи. Пов'язані з квітами, в місті проходяться різні конкурси та атракціони. Для відвідувачів фестивалю надають цікаві екскурсії в міські теплиці, в яких зібрана чудова колекція фіалок, близько 80 сортів з різних країн світу. На завершення фестивалю традиційно проводиться конкурс на найоригінальніший вид фіалки, на якому обрана комісія оцінює страви, приготовані з додаванням цієї квітки. Тулузу необхідно відвідати під час фестивалю, і обов'язково побачити, як посеред зими милий французьке містечко розквітає найяскравішими фарбами.

Інтернет ресурси:

https://travelyourway.com.ua/meropriyatiya/festival-fialok-v-tuluze/

https://blisstour.com.ua/toulouse-violet-festival/

http://www.calendarium.com.ua/ua/vsesvitnii_den_dityachogo_telebachennya_i_radiomovlennya

https://www.calend.ru/holidays/0/0/1302/

Немає коментарів:

Дописати коментар