27 грудня 2021 р.

Коли і як зустрічають Новий рік у різних країнах

Свято Нового року — це особливий день. Воно об’єднує всіх жителів нашої планети незалежно від віросповідання та поглядів. У кожного народу, у кожної країни своя історія, свої важливі події, з яких все почалося. 
Або природні явища, після яких можна підводити риску, робити висновки, радіти і відраховувати новий рік. Про понуємо дізнатися, як зустрічають Новий рік у пізних країнах світу. 
Країни, що святкують Новий рік 1 січня

Фінляндія

Фінляндія вважається справжнісінькою Батьківщиною Діда Мороза. Щоправда, тут його називають Йоулупуккі й живе він у Лапландії. Опівночі фіни виходять на вулицю й масово запускають феєрверки. Потім вдома вони ворожать на майбутній рік. Зазвичай це роблять на воску та олові. В одному з міст Фінляндії — Кемі проходить щорічний сніжно-льодовий фестиваль. Поблизу цього міста розташований і сніжно-крижаний замок розміром 20 тисяч квадратних метрів — гордість усієї країни.

Греція

1 січня в Греції не тільки Новий рік, а й День пам'яті Святого Василя, покровителя малозабезпечених. Основна страва святкового столу - василопіта - пиріг з візерунками з тіста, ягід і горіхів. Усередині запікається монетка на щастя - кому випаде шматочок пирога з монеткою, той буде найщасливішим у новому році. За переказами, саме так святий Василій роздав біднякам своє майно.
Грецькі діти чекають під Новий рік подарунків від святого Василя, а не від Санта-Клауса чи діда Мороза. Діти залишають на ніч черевики біля каміна, щоб на ранок знайти в них приємні сюрпризи.

Німеччина
Перед день нового року в Німеччині називають Сильвестром, на честь святого, який помер 31 грудня. У Німеччині в новорічну ніч прийнято влаштовувати застілля з раклетом і фондю, а також обов'язковий перегляд комедії "Вечеря на одного", ворожіння на свинці. Наймасовіші святкування Нового року проходять в Берліні.
Простір біля Бранденбурзьких воріт до Колони Перемоги перетворюється на "Святкову милю", де збираються десятки тисяч жителів німецької столиці і туристи. Тут безліч музичних сцен, пивних і продуктових наметів.
Перед Новим роком німці бажають «Guten Rutsch!» — скорочення від вислову «Einen Guten Rutsch ins neue Jahr!», що дослівно означає «хорошого входження в Новий рік». У Німеччині, як і в багатьох інших країнах, останні 10 секунд року, що минає, відраховують вголос. Потім обіймаються і бажають один одному «Щасливого Нового року!». Після цього запалюють бенгальські вогні або запускають в нічне небо феєрверки. У новорічну ніч шампанське п’ють скрізь у світі. Але тільки німці мають для Нового року свій особливий тост: «Prosit Neujahr!». Слово «prosit» походить з латинської мови й означає «за ваше здоров’я!».

Франція

Французи, як і інші народи, прикрашають до свята ялинку. У стародавні часи вони вішали на її гілочки яблука та цукерки, зараз же прикрашають звичайними іграшками, а на підлогу ставлять сантони — дерев’яні або глиняні фігурки. До того ж французи страшенно люблять солодощі. Перед запіканням новорічного пирога вони часто додають до нього біб. Той, кому дістався такий сюрприз, стає «бобовим королем». Це означає, що друзі та родичі мають виконувати його жартівливі забаганки протягом усього новорічного вечора.
Французький Дід Мороз - Пер Ноель - приходить в новорічну ніч і залишає подарунки в дитячих черевиках. Той, кому дістається біб, запечений у новорічний пиріг, отримує титул «бобового короля», і в святкову ніч всі підкоряються його наказам. Дерев'яні або глиняні фігурки - сантони - ставлять біля ялинки. У новорічну ніч французи воліють не цілуватися, а наїдатися і напиватися. За традицією, хороший господар-винороб неодмінно повинен почаркуватися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній урожай. У Франції вірять, що до бешкетників приходить Пер Фуетар (рогатий дід). Він відшукує неслухняних дітей, які погано поводилися протягом року, і дарує їм замість ласощів та іграшок вуглинку.

Австрія

Новий рік в Австрії називають днем ​​святого Сильвестра, в честь якого австрійці готують пунш з кориці, цукру і червоного вина. Починається Новий рік з карнавального сезону, званого Fasching, і триває цей новорічний захід за встановленим звичаєм до Великого посту. В Австрії символами удачі та достатку в Новому році здавна вважаються сажотрус і свиня. За давніх часів у Новий рік, коли на вулиці з’являвся сажотрус, люди бігли за ним, намагаючись доторкнутися й забруднитися сажею. Згідно зі звичаєм 1 січня на обід потрібно їсти свинину (на щастя), хрін (на здоров’я) і зелений горошок (щоб гроші водилися). 

Великобританія

У Великобританії є місця, де святкують Новий рік за старим стилем - 14 грудня. Жителі Великої Британії прихід Нового року гучно не відмічають. 
Ніхто нікого не запрошує в гості. Проте існує неписане правило, за яким у новорічний вечір або ніч кожен може без жодних запрошень прийти на свято в будь-який дім, навіть до незнайомих людей, і буде привітно прийнятий.
Гостю слід принести із собою якусь випічку, віскі й хоча б невеликий шматочок вугілля, кинути його в сімейне вогнище й побажати, щоб вогонь в цьому будинку горів довго-довго.

США

Мало хто знає, що головним символом Нового року в Америці є малюк в підгузку. Це тому, що маленький Новий рік зростає протягом року, а потім старіє і передає естафету наступному року. Ще однією традицією у американців є листи обіцянок самому собі або New Year's Resolutions.
Практично кожен американець наприкінці року становить список справ або звичок, які він буде обов'язково виконувати в наступному році, щоб зробити своє життя кращим. Це наприклад, заняття спортом, вживання більше здорової їжі, відмова від куріння чи алкоголю і т.д.
Що ж стосується самого святкування в ніч з 31 грудня на 1 січня, то тут американці діляться на 2 категорії: одні зустрічають Новий рік з друзями та родичами в домашній обстановці, інші ж відправляються на вулиці і під звуки петард, дзвіночків і феєрверків святкують прихід Нового року.

Італія

Італія відзначає настання Нового року в ніч на 1 січня. Народ виходить на прикрашені, блискучі гірляндами вулиці, рух транспорту перекривається, і на площах влаштовуються вистави і феєрверки. Найвідоміша новорічна італійська традиція – звільнення помешкань від мотлоху. Тож італійці в Новорічну ніч викидають з дому всі старі або непотрібні речі. Вважають, що на місце старих речей прийдуть нові. Із першим днем Нового року пов’язаний ще один італійський звичай – приносити в дім «нову воду» з джерела як символ нового щасливого життя. 
А от вручати подарунки в Новорічну ніч в Італії не заведено. Їхній Дід Мороз – Баббо Натале – приходить до дітлахів раніше, на Різдво (24 грудня). Але маленькі італійці з нетерпінням чекають ще одного свята – Хрещення (6 січня). Цієї ночі Фея Бефана, зовні схожа на нашу Бабу-Ягу, на чарівній мітлі облітає всі будинки, відкриває їх золотим ключиком і залишає подарунки слухняним діткам. А той, хто поводився нечемно, може знайти в своїй шкарпетці біля каміна дрібку попелу чи вуглинки. 

Нідерланди

Різдво в Голландії відзначають 25 грудня, а Новий рік зустрічають в ніч на 1 січня.
Але мало хто знає, що 5 грудня вони святкують Клозум на Схірмоннікоге (назва Klozum означає «Дядя Клаус». Відзначення цього дня подібне до традиції святкування Дня Святого Миколая). У цей період країна стає помаранчевою від нескінченної кількості вогників. Закінчується святковий період 31 грудня разом із завершенням старого року. Роль Діда Мороза тут виконує старець Сінтерклаас, який колись був відомим сажотрусом і який прибуває до нідерландських земель на великому кораблі з Іспанії, і цю подію щороку транслюють по всіх каналах країни. У нього є помічники, яких називають Чорними Пітерами і які роздають усім солодощі.

Туреччина

У цій країні Новий рік не такий яскравий, як в інших східних державах. Мусульманам забороняється прикрашати ялинку, святково оздоблювати дім і кликати Діда Мороза. Вони проводять новорічний вечір за сімейною вечерею, переглядаючи святкові передачі. Хоча славнозвісний Святий Миколай (який був реальною людиною й став прототипом для вигаданих Санта-Клауса і Діда Мороза) народився саме в Туреччині. Це сталося у ІІІ столітті нашої ери в місті Демре. Там є церква Святого Миколая, де 6 грудня (ймовірна дата смерті святого) проводять служіння протягом трьох днів.

Аргентина

Тут є цікава передноворічна традиція — аргентинці викидають непотрібні старі газети, журнали, зошити, тож 31 грудня всі міста всипані папером. Ще одна особливість: у новорічну ніч аргентинці не обмінюються подарунками — вони це роблять на Різдво.
Оскільки в Аргентині Новорічні урочистості припадають на спекотний час, то плавання перед святковим обідом цілком доречний звичай. Тим більше, що так можна очиститися від усього старого, вийшовши з оновлених хвиль. Підготувати святкову вечерю, головною стравою якої є індичка з горіхами, м'ясо буйвола, солодкий хліб (Таррон). Як правило, святкова трапеза організується просто просто неба, серед квітучих рослин. З'їв біб – досяг успіху в кар'єрі! Так вважають жителі Аргентини, зустрічаючи Новий рік стравами з бобів. Прогулянка з валізою в новорічну ніч обіцяє захоплюючу поїздку або романтичну подорож наступного року.

Греція

Перше січня в Греції — це не лише Новий рік, а й День пам’яті Святого Василя, покровителя малозабезпечених. Здавна греки вважали, що він проникає в будинки християн так само, як італійська Бефана. На знак поваги Василю на столі залишають їжу, адже невідомо, коли може з’явитися бажаний гість. Основна страва святкового столу - василопіта - пиріг з візерунками з тіста, ягід і горіхів. Усередині запікається монетка на щастя - кому випаде шматочок пирога з монеткою, той буде найщасливішим у новому році. За переказами, саме так святий Василій роздав біднякам своє майно.
Грецькі діти чекають під Новий рік подарунків від святого Василя, а не від Санта-Клауса чи діда Мороза. Діти залишають на ніч черевики біля каміна, щоб на ранок знайти в них приємні сюрпризи.

Японія

Проводжаючи старий рік, в Японії ставлять на стіл довгу локшину тосі-косісоба — символ довголіття, рисове печиво — символ достатку в сім’ї, страви з гороху — символ здоров’я, з риби (віддають перевагу коропові) — символ сили. Будинок вони прикрашають спеціальною ялинкою, яка називається кадомацу і складається з бамбуку, рисових соломинок і гілля сосни. Це все сплітають разом, а потім прикрашають листям папороті й мандарина. Настання Нового року в Японії святкують майже цілий місяць. 
Роль Діда Мороза в цій країні виконує божество Хотеносе. Воно зображається у вигляді товстого веселого чоловіка з великим мішком за спиною. Але, на відміну від Діда Мороза і Санта-Клауса, в нього є очі на потилиці. І багато дітей вірять, що Хотеносе все бачить і все знає про їхні витівки. Пам’ятаючи це, вони намагаються поводитися гідно, інакше не отримають подарунка, навіть якщо напишуть лист. 
У новорічну ніч дзвони храмів відбивають 108 ударів. З останнім ударом належить лягати спати, щоб встати перед світанком, вийти на вулицю й зустріти Новий рік з першими променями висхідного сонця. Для тих же, хто проспить, новий рік буде невдалим. Подарунками японці обмінюються зранку. Найпоширеніші подарунки — листівка із зображенням тварини, яка символізує прийдешній рік, а також граблі, нібито для того, щоб «загребти» якомога більше щастя.
Країни, де за традицією Новий рік настає в інші дні року

Шотландія

У Шотландії ніч з 31 жовтня на 1 листопада вважається початком нового року. Самайн — це стародавнє кельтське свято на честь закінчення збору врожаю і початку нового року. Коли було прийнято християнство, Самайн став Днем всіх святих, а попередня ніч — Хелловін. 
Вогонь, свічки і багаття — обов’язковий атрибут свята. Між вогнищем проганяють худобу, а через вогонь стрибають люди. Це стародавній ритуал очищення вогнем. У кельтських народів, у Шотландії, Ірландії й на острові Мен ніч з 31 жовтня на 1 листопада і зараз вважається початком нового року.

Ірландія

Напередодні Нового року двері всіх будинків відчиняють навстіж, і будь-хто може ввійти та долучитися до святкування. Гостя обов’язково посадять на почесне місце й поставлять перед ним найкращі ласощі. А після домашнього застілля ірландці вирушають гуляти на вулицю, адже зустрічати прихід Нового року заведено біля ялинки на центральній площі міста. 
Після багатого застілля всі вирушають гуляти на вулицю.
До пів на дванадцяту ірландці збираються на центральній площі міста, на якій стоїть велика ялинка. Починається справжні веселощі з піснями, танцями, жартами.




Іспанія

В Іспанії Новий рік святкують у колі друзів. Тут є традиція – у Новорічну ніч з’їсти 12 виноградин (по одній з кожним новим ударом курантів).
Іспанці вірять, що виноград принесе їм удачу в кожному місяці наступного року. У місцевих магазинах навіть продають баночки з очищеними від шкірки та насіння ягодами. Цій традиції вже понад сто років: її започаткували 1908 року, коли місцеві фермери зібрали надвисокий урожай винограду.

Болгарія

У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодші діти співають гостям колядки біля ялинки, а ті на знак подяки вручають їм подарунки. Напередодні Нового року в Болгарії купують палички з дерену (кизилу) – обов’язковий атрибут свята. А вже 1 січня діти вітають рідних і близьких зі святом, легенько вдаряючи їх цими паличками. А ще в болгарських будинках з 12-м ударом годинника на мить гасне світло — для новорічних поцілунків. Тільки після них господиня розрізає пиріг із запеченими в ньому сюрпризами (монетки, горішки тощо). Така традиція пирогів-сюрпризів поширена ще в Румунії та Австралії.

Китай

У Китаї дату святкування Нового року визначають на основі місячних фаз. Зазвичай вона випадає на кінець січня – початок лютого. Під час святкової процесії, яка відбувається на вулицях в Новорічну ніч, люди запалюють величезну кількість ліхтариків, аби освітити шлях в новий рік. Крім того, китайці вважають, що це свято оточене злими духами й нечистою силою, яких потрібно відлякувати петардами та феєрверками. Увечері всі збираються в тісному сімейному колі на святкову вечерю, а вранці наступного дня батьки вручають дітям подарунки – червоні конверти з грошима. Китай
Китайці святкують Новий рік не з 31 грудня на 1 січня, а між 17 січня та 19 лютого (тоді коли випадає молодий місяць). Насправді в Китаї святкування проходять масштабно. Це пов’язано із вірою китайців у те, що Новий рік оточує багато злих духів, яких потрібно відлякувати. Найкраще це робити гучними звуками, хлопавками, петардами і найголовніше — світлом. Тому всі вуличні процесії освітлюються тисячами паперових ліхтариків. Також вважається, що на новорічному столі обов’язково мають бути зрізані нарциси.

Індія


В Індії Новий рік зустрічають кілька разів на рік.  Традиційний індійський рік, Гуді-Падва, зустрічають в березні. У численних штатах зустрічають Новий рік за традиційним календарем народів, що там проживають.
Одне з найяскравіших свят - Бенгальський Новий рік - Холі - фестиваль фарб, який проходить на початку весни. У перший вечір спалюють опудало богині Холіки, проганяють худобу через вогонь і ходять по вугіллю. А потім починаються веселі гуляння, осипання один одного яскравими фарбами і поливання фарбованою водою.
В Індії Свято Нового року називається Дівалі, або Фестиваль вогнів. Відзначають його наприкінці жовтня або на початку листопада. Цього дня на вулицях індійських міст усі будинки прикрашають яскравими квітами, вогнями, ліхтариками та запаленими свічками (на знак перемоги світла над темрявою).
Новорічні звичаї відрізняються залежно від регіону країни. Роль ялинки виконує мангове дерево. Крім традиційних іграшок, його прикрашають фруктами й овочами. У будинках новорічне дерево замінюють спеціальні таці, тамтешні батьки кладуть на них солодощі, квіти та невеликі подарунки.
Жителі Північної Індії цього дня прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових і білих відтінків. У Південній Індії заведено дарувати малечі особливі подарунки. Уранці нового року діти мають із заплющеними очима чекати, поки їх не підведуть до таці, і навпомацки обрати презент.

Бразилія

У Бразилії в Новорічну ніч люди зазвичай вдягнені в символічний білий одяг – так вони просять богиню дати їхнім землям мир. Також жителі цієї країни виходять до океану і приносять богині моря Єманжі дари – квіти, дзеркала, прикраси. Їх у маленьких човниках пускають в океан на знак подяки за минулий рік і з надією про захист наступного року.


Індія

Перше січня в цій країні — свято за вибором: індійці самі вирішують, чи святкувати Новий рік цього дня. Крім того, тут існує кілька варіантів святкування приходу Нового року, адже в Індії його зустрічають кілька разів на рік. Зокрема, 22 березня настає новий рік за єдиним національним календарем Індії. У штаті Махараштра його відзначають під назвою Гуді Падва, а в штаті Андхра Прадеш — Угад. У штаті Керала Новий рік святкують 13 квітня. Він носить назву Виш. Сикхи в цей же день відзначають свій Новий рік — Вайсакхі. У Південній Індії восени широко відзначають свято Дівапалі, яке означає й прихід нового року.
Одне з найяскравіших свят — Бенгальський Новий рік, або Холі — фестиваль фарб, який проходить на початку весни. У перший вечір спалюють опудало богині Холіки, через вогонь проганяють худобу й ходять по вугіллю. Потім починаються веселі гуляння, осипання один одного яскравими фарбами й поливання фарбованою водою.

Ізраїль

Єврейський Новий рік Рош ха-Шана настає у вересні або жовтні. У це свято прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним в "Книгу життя". У період святкування належить їсти яблука з медом, щоб наступний рік був солодким.
Під час служби обов'язково сурмлять в ріг - шофар. Це символізує виклик на Божественний суд і закликає до покаяння. Вважається, що саме на Рош ха-Шана був створений перший чоловік Адам і сталося вигнання з раю.Єврейський Новий рік Рош ха-Шана настає у вересні або жовтні. У це свято заведено вітати один одного побажанням бути вписаним у «Книгу життя». У період святкування належить їсти яблука з медом, щоб наступний рік був солодким. Під час служби обов’язково сурмлять у ріг — шофар, що символізує виклик на Божественний суд і закликає до покаяння. Вважається, що саме на Рош ха-Шана був створений перший чоловік Адам і сталося вигнання з раю.

Таїланд


Традиційно в Таїланді свято починається 13 квітня й триває три дні. Вона має назву Сонкран, що означає обертання нашої планети навколо Сонця. Відповідно, коли Земля зробить повний оберт, починається Новий рік. Традиційно більшість тайців сповідують буддизм, тому їх свято починається із вшанування священнослужителів у храмах і піднесення їм кращих фруктів. Після такого ранкового ритуалу у тайців починаються справжні масові гуляння: із танцями, слонами, квітами, прикрасами і водою. Так, саме водою, адже всі обливають одне одного. Жителі Таїланду впевнені: чим більше людину обіллють, тим щасливішою вона буде наступного року. У деяких містах навіть проводять «фестивалі води». Однак про так званого Діда Мороза тайські діти нічого не знають…
Тайці пригощають буддійських ченців святковими стравами. Статуї Будди омивають водою з пелюстками троянд і жасмину. У ці дні складно залишитися сухим - люди з водяних пістолетів, з тазиків і шлангів обливають перехожих і проїжджаючих водою. Мажуть білою глиною і тальком. Це символізує очищення, оновлення і позбавлення від негативу, накопиченого за рік.

Іран


В Ірані новорічні урочистості тривають цілий тиждень. На Новий рік тут заведено дарувати один одному яйця, що пов’язано з однією стародавньою легендою. Колись у день весняного рівнодення міфічний цар персів Джемшид влаштував щось на зразок феєрверку і обдарував усіх курячими яйцями, які символізували зародження життя.
Країна має власний календар. Наприклад, зараз у цій країні 1395 рік. Іранський календар, або Сонячна хиджра, — астрономічний сонячний календар, який був розроблений за участю Омара Хайяма і з тих пір кілька разів уточнювався. Новий рік в Ірані святкують у перший день весни, що відповідає 22 березня григоріанського календаря. Свято Нового року в Ірані іменується Новруз (або Норуз), а перший весняний місяць — Фавардін.
Глава сім’ї в Ірані на Новий рік дарує домочадцям новий одяг. На святкові столи неодмінно ставляють часник, оцет, проросле зерно, сік молодих колосків, тарілку з плаваючим зеленим листям, а іноді й келихи з живими рибками. Хороша прикмета — перебити старий глиняний посуд.

За матеріалами інтернет ресурсів:



Немає коментарів:

Дописати коментар