25 червня 2022 р.

Цікаві книги, які покращать ваші знання української мови

Українська мова є однією з найважливіших форм організації свідомості народу. Одним з найвищих виявів самоутвердження нації є державний статус мови, який законодавчо забезпечує її функціонування в усіх без винятку сферах суспільного життя.
«Нація повинна боронити свою мову більше, ніж свою територію», — говорила Леся Українка.
Адже територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація. Недаремно кажуть, що мова — як живий організм є однією із найважливіших цеглинок у фундаменті кожної нації.
Народ, котрий втрачає свою мову, перестає бути нацією.
Отже, боротьба за рідну мову – це боротьба за Незалежну Українську Державу. 

Тож пропонуємо вам добірку книг, які допоможуть розширити свій словниковий запас та вдосконалити свої знання з української мови.

Книги про історію та походження української мови





Радевич-Винницький, Я. Історія української мови/ Ярослав, Радевич-Винницький, Я. - Львів: Апріорі, 2020.- 260 с.

Книга містить нариси життя і діяльності видатних особистостей неукраїнського походження, які позитивно вплинули на визнання, утвердження і розвиток української мови та її літературної форми. Видання адресоване широкому колу читачів, які цікавляться історичним шляхом української мови.



Ющук, І. Мова- найбільший скарб/ Іван, Ющук.- Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2020.- 360 с.

У статтях збірника йдеться про походження й історичний розвиток української мови, висвітлюються питання про її структуру, логіку й закономірності побудови, про зв’язок мови з мисленням, про роль письменників, зокрема Тараса Шевченка, в її збагаченні й утвердженні. Дано деякі рекомендації щодо вивчення рідної мови в школі. 
Через етимологію знакомитих для українців назв та імен розкрито її заглибленість у давнину.



Чумарна, М. Корлівство мови/ Марія Чумарна. - Львів: Апріорі, 2018. - 124 с.

Роздуми про духовну природу Мови, цікаві факти про виникнення писемності, особливості української мови в суцвітті світових мов, вірші, розвивальні ігри, казки, прислів'я і притчі про силу слова у нашому повсякденному житті, – така багата і розмаїта за змістом нова книга Марії Чумарної.




 Книги для збагачення словникового запасу



Авраменко, Олександр Миколайович. 100 експрес-уроків української. Ч. 1. / Олександр Авраменко. - Київ: Книголав, 2018. - 191 с.


Українською, по-українськи або по-українському? Скласти чи здати іспит? Протягом дня чи на протязі? Як правильно? Цей кишеньковий посібник допоможе вам більш упевнено й грамотно говорити українською.
Хочете говорити українською правильно, але не маєте бажання проводити час за правописом? Цікаво ілюстрований кишеньковий підручник "100 експрес-уроків української" автора Олександра Авраменка допоможе вам в цьому.
"Створюючи цю книжку, я мав задум у легкій і цікавій формі розповісти про поширені помилки як у приватному спілкуванні, так і в офіційному" – розповідає автор.
Книжка, призначена для широкого кола читачів, допоможе всім і кожному більш впевнено та грамотніше розмовляти солов’їною.


Авраменко, Олександр Миколайович. 100 експрес-уроків української. Ч. 2 / Олександр Авраменко. - Київ: Книголав, 2018. - 191 с.


Ця книжка, що є продовженням уже відомого посібника «100 експрес-уроків української», містить ще одну сотню мовних історій, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови. Для читачів, які прагнуть підвищити рівень свого мовлення.
 Дуже приємно, що в нашому суспільстві зростає попит на книжки з культури мовлення, свідченням чому є популярність посібника «100 експрес-уроків української». На ваші численні прохання ми підготували ще одну серію мовних історій, яку ви зараз тримаєте в руках. Електричка, літак, пляж чи нудна нарада — це саме ті місця, у яких, розгорнувши цю книжку, ви зможете провести час з приємністю й користю.
Щоб було комфортно вдосконалювати свою мову й мовлення, пропоную короткі уроки з ілюстраціями, які сприятимуть якнайкращому запам’ятовуванню норм сучасної української мови.


Клименко, Н. Українська легко!/ Наталья Клименко, Павло Мельник-Крисаченко.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016- 288 с.

Українська без суржику, русизмів і кальок за допомогою інфографіки! Видання з наочними ілюстраціями та стислими правилами, прикладами вживання і корисними статтями. 
Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською.
Якщо ви, дорогий читачу, сумніваєтеся, як сказати українською мовою правильно, якщо хочете висловитись образно, якщо мрієте говорити точно, красиво, гарно та виразно — ця книга для вас. 
Наочно й детально, схематично, але ґрунтовно, серйозно, проте і з гумором вона допоможе вам удосконалити українське мовлення. А ви ж знаєте, що свою рідну мову треба вивчати все життя.


Сербенюк, О. Антисуржик. Вчимося ввічливо поводитись і правильно говорити/ Олександр, Сербенюк.- Львів: Апріорі, 2017.-304 с.

Духовне багатство людини й суспільства визначає багато чинників, серед яких надзвичайно важливими є глибоке пізнання та освоєння народної моралі, етикету, культури мовлення. Як чемно та шанобливо привітатися, спілкуватися, у різних ситуаціях поводитись у суспільстві? Як працювати над формуванням своєї мовної особистості та домогтися того, щоб власне мовлення – усне і писемне – набувало ознак вишуканості, характеризувало інтелігентність людини? На ці запитання, хоч частково, дає відповідь пропонований посібник.
Книга призначена для студентів, учнів середніх закладів усіх типів і для якнайширшого кола читачів, які хочуть удосконалити знання української мови, позбутися деформацій, що відчутні в мовленні частини наших громадян, зберегти самобутність українського слова.


Немає коментарів:

Дописати коментар