18 квітня 2020 р.

Пам'ятники книгам в країнах Європи

Книги є невід'ємною частиною суспільства і кожної людини зокрема. Вони зберігають у собі мудрість і знання цілих поколінь, містять відомості про події, що відбулися в історії розвитку людства. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого людства.Люди завжди високо цінували книги і їх роль у розвитку людини, тому в деяких містах навіть встановлені пам'ятники книгам.

https://lesoteka.livejournal.com/78147.html
У Грінсборо (Північна Кароліна, США) на майданчику поруч з будівлею «First Union Tower» на Bellmeade Street розташований бронзовий пам'ятник на честь народженого в цьому місті письменника О. Генрі, який являє собою композицію з трьох частин: статуї самого О. Генрі в натуральну величину, статуї улюбленої собачки О. Генрі по кличці Lovey і статуї величезною розкритої книги, де зліва на сторінці зображена ілюстрація до розповіді «Дари волхвів» і витяг з нього, а праворуч початок «Вождя червоношкірих» з головним героєм, що виглядає з-за сторінки.
https://vvm1955.livejournal.com/2038643.html
Рухнама" в перекладі з туркменського означає "духовне послання". На чотирьохстах сторінках книги Ниязов розповідає про історію туркмен, особливостях національного характеру, ділиться моралями про те, як повинно жити і поводитися туркменові в суспільстві. Пам'ятник книзі "Рухнама" встановлено в Ашхабаді (Туркменія). Величезний монумент заввишки з двоповерховий будинок являє собою  копію книги. Увечері обкладинка книги відкривається, і перша сторінка перетворюється на екран, на якому за допомогою проектора показують документальний фільм про становлення нації.

https://vvm1955.livejournal.com/2038643.html
У сучасному Стамбулі можна зустріти безліч дивовижних пам'яток, які користуються величезною популярністю у мандрівників з різних куточків планети. До таких незвичайних і красивих місць міста султанів сміливо можна віднести лавки, які оформлені у вигляді книг.
Всього таких лавок налічується вісімнадцять, на кожній з них можна прочитати цитати з книг, які написані різними турецькими представниками літературного жанру. Такі лавки розміщені по всьому Стамбулу, вони надають можливість знайомитися з кращими турецькими творами не тільки в бібліотеках і книгарнях, але й безпосередньо на міських вулицях.
https://lesoteka.livejournal.com/78147.html
Хочеться відзначити, що кожна з таких незвичайних «книг» відкрита на найцікавішому місці літературного твору, текстами для них виступають цитати вісімнадцяти турецьких письменників і поетів. Ці дивовижні конструкції виконані зі смаком, як відзначають влади міста, на них нанесено лише оригінальний текст, тому турецька молодь виявляє досить високу свідомість, не розписуючи своєю «творчістю» ці незвичайні книжки-лавки.
У рамках виставки "Ласкаво просимо до Німеччини, країни ідей", присвяченої Чемпіонату світу з футболу в Німеччині в 2006 році, в Берліні на площі Бебельплатц у бульвару Унтер ден Лінден перед будівлею Університету Гумбольдта був відкритий двадцятиметровий пам'ятник вагою 35 тонн, що складається з 17 книг німецьких авторів. Скульптура встановлена ​​в пам'ять про Йоганна Гутенберга, винахідника сучасного друкарства.


https://vvm1955.livejournal.com/2038643.html
На тій же Бебельплатц знаходиться пам'ятник спаленим книгам "потонула бібліотека" ("Versunkene Bibliothek"). Автор - архітектор з Ізраїлю Миха Ульман - звів його в пам'ять про події, що відбулися тут 10 травня 1933: прийшли до влади фашисти провели варварську акцію - публічне спалення 12400 книг 149 авторів. Пам'ятник являє собою  порожні полиці бібліотеки, що йдуть під землю, закриті зверху товстим склом. Порожнеча підсвічується знизу, підкреслюючи основну ідею композиції - спалення книг не знищило світло знань.

https://lesoteka.livejournal.com/78147.html
Скульптура "Пам'ятник книзі" встановлений в 1994 році Джоаном Бросса для "Гільдії букіністів Каталонії" на перетині проспекту Пасео де Грасиа з Гран Виа у Барселоні, Каталонія (Іспанія). Скульптура була спроектована на замовленням каталонської гільдії букіністів.
Особливість пам'ятника - в досить своєрідному підході до вибору матеріалів для скульптури. На відміну від звичних нам однотонних кам'яних або бронзових статуй, Пам'ятник Барселони Книзі вражає своїм багатокольоровим  і тонким опрацюванням деталей.
На полірованій поверхні сірого кубічного постаменту встановлена синя чаша, в яку поміщена напіврозкрита книга у бордовій палітурці з білосніжними сторінками. При цьому обкладинка книги виконана дуже фактурно, а сторінки неначе трепещуть на вітрі.



https://vvm1955.livejournal.com/2038643.html
Незвичайний пам'ятник книгам знаходиться перед будівлею університетської бібліотеки Небраска-Линкольна. Пам'ятник виконаний у вигляді велосипеда, на якому стопками складені 17 книг. Цей монумент дістав назву "Балансуючі книги". На ободі обох коліс написані імена письменників і філософів (Сократа, Чарльза Диккенса, Марселя Пруста, Луіса Ламура). Серед них є ім'я і сучасної письменниці Даніелли Стіл. Цей пам'ятник демонструє багатство світової культури і дає студентам стимул до духовного розвитку.


https://vvm1955.livejournal.com/2038643.html

Велетенський бронзовий пам'ятник на кампусі Університету Цинхуа в Пекіні. На обкладинці величезного тому - китайські ієрогліфи і цифри, а з них проступає людська особа. Мета композиції - якщо немовля з'являється з утроби матері, то людина як особа формується завдяки книгам.
Книга зберігає вікові мудрості, просвіщає, вчить, виховує, дає можливість поринути у світ вічного та прекрасного. У всьому світі є безліч чудових  пам'ятників книгам, гідних нашої уваги. Такі скульптури ставлять біля університетів, книжкових магазинів та бібліотек, у центрі міста або тісних алеях на околицях. Читайте та бережіть книги.

Інтернет ресурси:
https://vvm1955.livejournal.com/2038643.html
https://book-gatherings.livejournal.com/26442.html
https://lesoteka.livejournal.com/78147.html

1 коментар:

  1. А я у Вільнюсі зустрів пам"ятник не книзі а персонажу - лікарю Айболиту https://ua.elenapuzatko.com/vilnius/

    ВідповістиВидалити