7 липня 2020 р.

Міжнародний день шахів

Вже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Це справжнє свято як для любителів цієї гри, так і для професійних шахістів — майстрів цього спорту. Сама назва шахи персидського походження означає: «шах мат» — «володар помер». Аби зіграти партію в шахи, потрібна дошка з 64 клітинками і 32 фігури (16 — білих і 16 — чорних). Перед кожним із двох суперників стоїть основне завдання — поставити мат королю супротивника. Майже в кожному місті є шаховий клуб, якому збираються шанувальники цього виду спорту. У Міжнародний день шахів у цих клубах проводяться турніри, розважальні заходи.
Гра має досить довгу історію. Перші аналоги фігур з’явилися ще в III-IV тисячоліттях до нашої ери в Єгипті, а батьківщиною сучасних шахів вважають Індію. У V столітті нашої ери індійці бавилися в настільну гру чатуранґа, метою якої було знищення фігур суперників. Правила були схожі на теперішні, відрізнялася кількість гравців – їх було четверо, не існувало таких понять, як шах, мат і пат. А ще в Стародавній Індії карали за програш – переможеним відрубували пальця на руці.
До того, як на терени України потрапили шахи, у Київській Русі в IV столітті існувала доволі подібна до них гра – тавлія, яку завезли вікінги. До Європи звичні нам шахи потрапили в IX столітті, а за сто років вони дійшли до нас. Археологічні розкопки Вишгорода, Києва, Турова свідчать, що – з Персії. Із билин і поем можна зрозуміти, що ця гра була досить поширеною на землях Київської Русі, а її розвитку активно сприяли місцеві меценати.
Загальних правил довгий час не було, тому ігри могли відрізнятися. Стандарти закріпили тільки у XIX столітті.
У незалежній Україні 1992 року було засновано Федерацію шахів, яка щороку організовує змагання серед чоловіків і що два роки – серед жінок.
Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту. Вони – такий собі розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, розвивають концентрацію уваги, а також покращують пам’ять. Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби та профілактики проти хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.
ФІДЕ щороку проводить шахові олімпіади, чемпіонати світу за листуванням та з комп’ютерних шахів. Ще один незвичайний формат змагань – гра в шахи наосліп. Перший офіційний рекорд такого протистояння зафіксували 1960 року в Будапешті.
До Дня шахів у багатьох містах України відбудуться місцеві турніри. 1 листопада 2011 року постановою Верховної Ради, враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади і громадських об'єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів проголошено 20 липняДень шахів в Україні.
Цікаві факти про шахи:
  • Прототипом шахів була індійська гра чатуранга, яка з’явилася у V столітті. А  вже в IX-X столітті нашої ери шахи з’явилися на Русі.
  • Перша сучасна шахівниця (світлі та темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090-му році.
  • Звання чемпіона світу за цією грою розігрується з 1866 року
  • Найдовша шахова партія тривала 20 годин і 15 хвилин. Її зіграли Іван Ніколіч і Горан Арсовіч – жителі Белграда. Гра, до речі, закінчилася внічию.
  • Гаррі Каспаров придумав афоризм: "Шахи – це гра розуму".
  • Вислів "Шах і мат" походить від перського слова "ShahMat", що означає "Володар помер."
  • Існує гра "шахи всліпу". Гравцям зав’язують очі або ж вони переміщують фігури по дошці, не дивлячись на неї.
  • Складану шахову дошку винайшов священик. У якийсь момент історії монахам та священникам було заборонено грати в шахи. Священик знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складану шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги.
  • Коли шахи тільки з’явилися, то шахісти грали без годинника. Таким чином, гра могла тривати скільки завгодно, аж до декількох діб.
  • Шахи вважаються одним з прекрасних методів для поліпшення пам’яті. Гра вимагає зосередженості, відповідно, пам’ять напружується. Відомо, що гра в шахи запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та інших розладів пам’яті.
  • Найдовша теоретично можлива гра в шахи складається з 5,949 ходів.
  • За даними Шахового Фонду Америки, є 169518829100,544,000,000,00 0000000 (приблизно 1.70x10 29) способів грати перші 10 ходів у шаховій гри.
  • Число різних 40-х ходів гри в шахи набагато більше, ніж число електрона у Всесвіті. Число електрона становить близько 10^79, кількість комбінацій - 10^120.
  • Перший комп’ютер, який грав в цю гру з міжнародним гросмейстером, називається DeepThought. Це сталося в листопаді 1988-го року в Лонг-Біч, штат Каліфорнія.
  • У давнину всіх майбутніх лицарів навчали семи видах мистецтв. Так, крім володіння шпагою та вміння співати романтичні оди прекрасній дамі, лицар повинен був вміти грати в шахи.
  • У стародавній Індії гра в шахи мала досить жорстоку форму. Ніхто не грав на інтерес, всі грали на пальці. Програвшому відрубували палець. 
  • У різні часи існували різні шахові фігури. Наприклад, була постать кентавра.
  • В Україні шахи з’явилися у 10 столітті. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, в Чорній Могилі та біля Чернігова це знаходить фактичне підтвердження. Відомо, що за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман К. Розумовський.

Інтернет ресурси: 
https://www.unn.com.ua/uk/news/1814227-sogodni-vidznachayut-mizhnarodniy-den-shakhiv-2
https://jobs.ua/articles/holidays/mjnarodniy-den-shahv-ta-den-shahv-v-ukran-36
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=172

Немає коментарів:

Дописати коментар