6 січня 2021 р.

Всесвітній день "дякую"

Ми чудово розуміємо значення гарних манер, їх необхідність у повсякденному житті, але найчастіше ми висловлюємо подяку навіть не замислюючись про її значення. У всьмоу світі 11 січня вважається найввічливіший день у році й відмічається всесвітній день „дякую”.

11 січня відзначається Міжнародний день "дякую" – свято, що було започатковане за ініціативи миротворчих спільнот. Щодня люди вимовляють слово «дякую» мільйони разів, але чи замислюються вони про те, як це слово з'явилося в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має?

Всесвітній день "дякую", який покликаний нагадати людям про цінність хороших манер, заснований за ініціативи ЮНЕСКО і ООН. Вперше вислів "дякую" зафіксовано у словнику-розмовнику, виданому в Парижі в 1586 році. Міжнародний день дякую у багатьох країнах святкують з великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси і безліч інших розважальних заходів. В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери. Крім того, у Всесвітній день дякую проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних. У цей день люди говорять один одному теплі слова і обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

Цікаві факти про слово "дякую":

  • За своєю етимологією слово "дякую" несе в собі знак народження, символ удачі, зв'язок землі і неба, а також чоловічої і жіночої сутності.
  • Щороку, поряд з Всесвітнім днем "дякую", ми святкуємо Всесвітній день подяки, який відзначається 21 вересня.
  •  Говорячи "дякую", потрібно дивитися людині в очі.
  • Старовіри не використовують слово "спасибі", так як вважають, що слово виникло від словосполучення "спаси Бай". Бай " - це ім'я одного з язичницьких богів.
  • З великих міст світу самим ввічливим вважається Нью-Йорк - "дякую" тут найчастіше вимовляють. Найменш ввічливим вважається Мумбаї в Індії.
Інтернет ресурси:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=8

https://health.24tv.ua/vsesvitniy_den_dyakuyu_chomu_vazhlivo_dyakuvati_sobi_ta_inshim_n1261368

https://www.unian.ua/lite/holidays/10404483-vsesvitniy-den-dyakuyu-privitannya-istoriya-ta-tradiciji-svyata.html

Немає коментарів:

Дописати коментар