31 травня 2021 р.

Всесвітній день без тютюну

Куріння тютюну є однією з найсерйозніших проблем сучасної охорони здоров’я й основною причиною передчасної смерті, якої можна уникнути. Продукти куріння, і в першу чергу нікотин, вражаючи нервову, серцево-судинну системи, порушуючи роботу органів дихання, травлення, залоз внутрішньої секреції, призводять до розвитку різних захворювань, в числі яких тяжкі бронхіти, емфізема, туберкульоз, рак легенів, атеросклероз, гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, рак шлунка, сечового міхура, шийки матки та ін.
Вражаюча тенденція збільшення тютюнозалежних примушує медиків знову звернутись до громадян з нагадуванням про шкідливі наслідки паління. Примусити громадян України сьогодні кинути палити не можуть ні закони, ні залякування. А між тим, у тютюновому диму близько чотирьох тисяч різних хімічних сполук, зокрема більше сорока канцерогенів. Спробувавши декілька разів, людина опиняється у полоні тютюнової залежності, вибратися з якої дуже важко.
У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не вплинуло паління. Так, 98 % раку гортані – у курців, рак легенів у більше, ніж 90 % випадків спричинює паління. 15-20 % інших онкологічних захворювань також виникають через паління.
Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства.
Всесві́тній день без тютюну — встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Кампанія спрямована на поширення інформації про небезпеку тютюну і його негативний вплив на здоров'я. Заходи, що проводяться у рамках кампанії Всесвітнього дня без тютюну, також спрямовані на зниження захворюваності і смертності, що спричинені вживанням тютюну.
Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день без тютюна. Метою цього дня є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців.

За матеріалами інтернет ресурсів:
https://cutt.ly/nnLmRZ6
https://cutt.ly/snLmAeW
https://cutt.ly/EnLmDc2

Немає коментарів:

Дописати коментар