15 липня 2022 р.

Хід королеви: книги про шахи

 


20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів


З’явившись на Сході (Індія, потім – Персія), ця гра вже у ІХ-Х ст. була відома на Русі, про що свідчать археологічні знахідки у Київській та Чернігівській областях.

фото з Національного історичного музею м. Києва


У середньовічній Європі грати в шахи було суворо заборонено всім монаршим особам, лицарям Ордену Тамплієрів, духовенству. Втім, заборони мало хто дотримувався. Згодом шахи не тільки стали улюбленою розвагою аристократів, але й отримали статус цілком належного заняття для священнослужителів.


Моріс Ретч "Шахісти"


Отже, ця давня інтелектуальна гра швидко набула популярності у всьому світі і не втрачає її дотепер. Тому що шахи – це не тільки філософія, стратегія, планування, це також життя, війна, кохання…


Природньо, що і письменники не обійшли шахи своєю увагою. 

Пропонуємо вам добірку художніх творів, де шахи відіграють головну роль.


👑 Льюїс Керролл "Аліса в Задзеркаллі"




Класичним став роман-казка англійського письменника і математика Льюїса Керрола «Аліса в Задзеркаллі». Тема шахів займає в ньому центральне місце, бо Задзеркалля схоже на шахову дошку, а чимало його мешканців — на шахові фігури. Аліса стає учасницею незвичайної шахової гри — спочатку на правах пішака, а потім — королеви.

👑 Волтер Тевіс "Хід королеви"



Волтер Тевіс — американський прозаїк, чиї твори перекладено близько 20 мовами світу. Найбільшу популярність здобула екранізація роману «Хід королеви», адаптована платформою Netflix 2020 року.


1950-ті роки. Бет Гармон — звичайна сирота із незвичайним хистом до шахів. Гра — її єдина пристрасть. Доки Бет у грі, доти контролює себе та... згубну жагу до транквілізаторів і алкоголю. Дівчина відчайдушно бажає стати феноменальною шахісткою, але водночас усе дужче хоче втекти подалі від цієї реальності. Наближається вирішальний шаховий двобій із чемпіоном світу, російським гросмейстером Василієм Борґовим. Одна хибна комбінація може зіпсувати всю гру, а неправильний хід — зламати майбутнє. Бет укотре втрачає контроль над собою. Але цього разу заради перемоги вона не шкодуватиме ні шахових фігур, ні живих людей.


👑 Міґель де Унамуно "Святий Мануель Добрий, мученик"


Головним персонажем роману знаменитого іспанського письменника, філософа і політичного діяча Міґеля де Унамуно-і-Хуґо (1864–1936) «Святий Мануель Добрий, мученик» є дон Сандальо – вправний шахіст. Це екзистенційний твір для справжнього читача-інтелектуала.

 👑 Артуро Перес-Реверте "Фламандська дошка"



Роман Артуро Переса-Реверте «Фламандська дошка» відкриває читачеві світ антикварів і колекціонерів, у якому старовинна картина фламандського художника XV століття Пітера ван Гюйса, на якій зображена позиція з шахової партії, є ключем до розгадки жорстоких злочинів, що скоєні в наші дні: за кожну програну фігуру в шаховій партії заплачено людським життям. Злочини тривають, і все яснішим стає жахливий задум убивці... 

Немає коментарів:

Дописати коментар