11 квітня 2023 р.

Казкові супергерої Богдана Чалого


Кожна країна має свого національного літературного казкового героя: наприклад, Пепі Довгопанчоха в Швеції; Вінні-Пух у Великобританії; Піноккіо в Італії тощо. А які ж герої є в українській дитячій літературі та хто їх вигадав?

65 років тому назад у світ вийшла перша віршована казка про Барвінка, Ромашку, Коника Дзвоника та інших героїв. Вона була написана українським дитячим письменником Богданом Чалим у соавторстві з Павлом Глазовим і мала великий успіх. Всього вийшло сім казок про Барвінка та його друзів. Вони були переведені на різні мови світу. А у 1974 році Б.Чалого нагородили почесним дипломом ім. Андерсена за казку "Барвінок і весна".


Хто ж такий Барвінок? Це хлопчик-квітка, відважний і кмітливий, юний козак, справжній супергерой, який рятує світ та своїх друзів. У нього є подруга, мила і добра дівчина-квітка Ромашка, є бойовий кінь - Коник Дзвоник. У казках "Про відважного Барвінка і Коника Дзвоника" і "Як Барвінок та Ромашка у вирій літали", ювілеї яких відмічають у 2023 році, розповідається про пригоди Барвінка, Ромашки і Коника Дзвоника. Вони потрапляють у небезпечні та комічні ситуації, допомагають один одному. У казках йдеться про дружбу і відданість, і як завжди, добро перемагає зло.

Немає коментарів:

Дописати коментар