29 травня 2019 р.

Болгарія. Троянда на узбережжі Чорного моря

На дворі вже кінець травня. Поступово спливає весна, а на заміну її вже приготувалося тепле літо. Сонячні дні прогріли балканську землю, розбуялася зеленню листя південна природа і прийшла пора розкрити свої пелюстки символу Болгарії – троянді.
Долина Троянд – таку романтичну назву вона отримала тому, що на її території, ось вже триста років поспіль, немов ароматний живий килим, розпускаються тисячі прекрасних троянд. Ця місцевість знаходиться поряд з містом Казанлик, біля самого підніжжя гір Стара-Планіна. Щороку сюди, щоб побачити на власні очі це чарівне дійство, з усіх кінців світу з’їжджається безліч туристів.

Тут багато сонячних днів і коротка м’яка зима. Колись у цій прекрасній долині троянди не росли у такій незвичайній кількості. До сімнадцятого століття Казанлик був невеликим турецьким селом, яке нічим особливим не відрізнялось від інших. Стояло воно серед густих садів і виноградників, а вільні степи влітку ставали володіннями польових квітів.
Але одного разу турки привезли в село тисячі живців троянд і висадили їх у долині, яка стала згодом і колискою, і оселею цих надзвичайно красивих квітів. Вони прижилися, розквітли, заполонили підніжжя Стара-Планина, і трапилося диво. Звичайнісіньке диво, рівних якому у світі немає.З тих пір кожен травень долини на околицях Казанлика, немов тріумфуючи життя і урочисто вітаючи наступ річної благодаті, вкриваються повними запашними суцвіттями. Видовище приголомщує! Воно заворожує і п’янить, змушуючи забути про все на світі. Це царство троянд хочеться оспівувати у поемах і закарбовувати на полотнах.
Втім, не такими вже закінченими романтиками були турки, і не заради однієї краси доставили вони в Кагарлик ці ніжні чарівні квіти. Мабуть, навіть навпаки, цілі тут були цілком раціональні. Долина стала свого роду фабрикою з виробництва ефірного трояндового масла, яке досьогодні є одним з кращих трояндових масел в світі. Тут знаходяться розоварні, що виготовляють сировину і для дорогих парфумів, і для добавок у лікарські препарати та харчові продукти.

Збір пелюсток троянд відбувається рано вранці, коли сонце ще тільки починає сходити, і крапельки роси, не встигнувши просохнути, прикрашають ці пелюстки сріблястими павутинками. Ніжні пальці збиральниць обережно вкладають безцінний урожай у великі кошики і відправляють його в розоварні, де і здійснюється процес переробки. Він досить складний і копіткий: спочатку з пелюсток отримують трояндову воду, а потім з її поверхні знімають плівку, яка і є знаменитим трояндовим маслом.
Для того щоб отримати близько  кілограма такого масла, потрібно зібрати не менше трьох тонн пелюсток.
Болгарія сьогодні – один з найбільших світових виробників трояндового масла. Тому часто і називають її «Країною троянд». Троянда – один із символів Болгарії, що часто зустрічається на національних вишивках і є атрибутом більшості місцевих обрядів.
А тому до Долини Троянд Болгарії, основного постачальника цього дорогоцінного продукту, у болгар ставлення особливе. Про неї ходять легенди, їй присвячуються вірші, з нею пов’язана віра у виконання бажань. Долину Троянд з гордістю демонструють гостям, для яких під час цвітіння цих королев, з травня по липень, щорічно влаштовуються помпезні свята, – Фестивалі Троянд.
Вперше такий фестиваль проводився  1903 року, а зараз він придбав масштабність і виріс до національного рівня. Фестиваль Троянд проходить в Казанлиці і Карлово. Вулиці цих містечок на час свята стають яскравими і жвавими. Повсюдно влаштовуються всілякі виставки, проходять концерти, звучить музика і все це – заквітчане, у квітах, у квітах… Найголовніша ж подія фестивалю – вибір Королеви Троянд. В цей день у місті проходить карнавал, в якому беруть участь артисти, одягнені міфологічними героями. І сама гідна дівчина свята отримує титул Королеви. На це грандіозне свято краси з’їжджаються знамениті письменники, поети, художники, актори. Збирає воно і безліч глядачів, бажаючих і отримати задоволення від  чудового видовища, і просто відпочити від щоденних турбот. Можливостей для відпочинку в Долині Троянд достатньо.
Можна завітати в гості до цих дивовижних квітів, відвідати розоварні і Музей Троянд, випробувавши  чудові трояндові лікери. А можна і поїхати на одну з екскурсій місцевими визначними пам’ятками, до Казанликськой гробниці, залишків древніх храмів і експозиції Шипки.
Кожен з туристів обирає те, що йому більше до душі. І програми турів в Долину Троянд розраховані на будь-який вибір, чи то просто ознайомчі прогулянки, чи  подорожі з  певною метою.
Долина Троянд привітно зустрічає всіх.
Запрошуємо на власні очі побачити цей дивовижний куточок землі, який на зовсім короткий проміжок часу вкривається рожевою ковдрою і разом з неймовірним ароматом та заспокійливим бджолиним жудінням дарує спостерігачеві справжню насолоду та задоволення. Якщо ви прагнете дізнатись більше про країни Європи запрошуємо Вас до нашого Пункту європейської інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар