18 січня 2020 р.

Як проходить фестиваль Tamborrada в Іспанії


Щороку 20 січня в іспанському місті Сан-Себастьяні проходить яскравий фестиваль, присвячений святому Себастьяну. Сьогодні ми розповімо, як проходить це свято і чому він став головним днем ударників і ударних інструментів в країні.
Тамборрада - один з найяскравіших і, вже точно, один з найбільш гучних іспанських фестивалів. Колони барабанщиків в яскравих карнавальних костюмах карбують крок по міській бруківці і б'ють барабанний дріб.
Фестиваль стартує рівно опівночі - в Старому місті мер піднімає прапор, і протягом наступних двадцяти чотирьох годин Сан-Себастьян потопає в шумі ударних інструментів, веселощах і вині.
Всі городяни, які беруть активну участь в Тамборраде, розділені на дві групи - це «солдати», одягнені в уніформу французької армії початку дев'ятнадцятого століття, і пекарі, які їх пародіюють і б'ють палицями по бочках для води. Здебільшого учасники - люди у віці, але на фестивалі можна побачити і колони школярів, їх ходи починаються в садах Альберда Едер і на центральній площі міста. В кінці свята серед молоді вибирається найкрасивіша пара - La Bella Easo - принцеса карнавалу і її помічник. Раніше участь жінок в фестивалі не погоджували, але це правило давно забуте і не дотримується.
Золотий барабан - головний приз карнавалу - вручається самої злагодженої команді ударників, здатною продемонструвати кращу майстерність гри, найяскравіші костюми і найрізноманітнішу програму. Втішними призами стають San SebastianCitizen Merit Medal - 5 медалей для кращих команд, які не зуміли завоювати головний приз. Потрібно сказати, що золотий барабан отримати нехай і приємно, але ніхто на Тамборраде не думає про суперництво і призах - це свято доброзичливості, а не боротьби. У перервах між ходами городяни пригощають один одного вином і ведуть задушевні бесіди. Закінчуються веселощі опівночі на площі Конституції - мер виголошує промову і опускає прапор міста. Після чого всі колективи виконують марші, що звучали протягом дня.
Барабанні партії, що розносяться по вузьких вуличках Сан-Себастьяна на Тамборраде, - це зовсім не імпровізація і не фольклор. Більшу частину маршів, які можна почути в місті, ще в середині позаминулого століття написав композитор Раймундо Саррегві - відомий іспанський маестро і уродженець міста барабанщиків.
Історія виникнення фестивалю достеменно не відома, вважається, що зародилася Тамборрада на початку дев'ятнадцятого століття. Різні версії крутяться навколо ролі барабанів в війнах, які проходили в той період. Найбільш правдоподібне припущення про зародження торжества відправляє нас в епоху наполеонівських воєн. У 1813 році Сан-Себастьян був захоплений французькими військами, які, маршируючи по місту, переможно стукали в бубни і барабани, на що місцеві пекарі відповідали знущальним стуком. За іншою версією, міські хлопчаки підбудовувалися в кінці маршируючих колон і кривлялись, пародіюючи французьких солдатів. Потрібно віддати належне французам, які були позбавлені почуття гумору і не перетворили цей день з святкового в траурний. Швидше за все, дата події інша і була перенесена на 20 січня (День святого Себастьяна), щоб зв'язати ім'я головного покровителя міста з найяскравішим фестивалем, який проходить на його вулицях.
Туристи при бажанні завжди можуть взяти участь в гучних ходах - для цього в багатьох торгових лавках продаються барабани і костюми наполеонівських солдатів. Але і крім походів в Сан-Себастьяні є чим зайнятися допитливому туристу. Це місто було і залишається одним з найбільш фешенебельних і дорогих курортів Іспанії. Готична і неоготична архітектура, статуя Христа на вершині гори Ургуль, неймовірно красивий пляж Ла-Конча, міський собор Буена-Пастор - якщо вуха втомилися від шуму барабанів і криків дітей, завжди є, де сховатися в цьому казково красивому курортному місті.
Проблем з бронюванням готелів статися не повинно - тут їх декілька сотень і в січні напливу туристів не спостерігається. Найбільше позитивних відгуків у готелю Surf Zurriola House, що розташувався недалеко від кращого пляжу міста. Крім вигідного розташування він пропонує невисоку ціну - всього від 30 євро за добу.

Немає коментарів:

Дописати коментар