1 червня 2020 р.

Міжнародний день захисту дітей

Сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру. Сьогодні, 1 червня, відзначають Міжнародний день захисту дітей - в Україні святу виповнюється вже 22 роки. А у всьому світі його відзначають вже 61 рік з однією метою - захистити малюків планети від насильства, голоду, неможливість отримання освіти, медобслуговування та інших бід. День захисту дітей – це нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, щоб усі діти росли щасливими, навчалися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали чудовими батьками та громадянами своєї країни.
Історія свята
Офіційно Міжнародний день захисту дітей засновано в 1949 році. Саме тоді у Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було ухвалено рішення заснувати міжнародний День захисту дітей. Це було зумовлено тим, що після Другої світової війни багато неповнолітніх по всьому світу залишилися сиротами, без даху над головою, їжі і з різними захворюваннями.
А вже в 1989 році ООН представила Конвенцію з прав дитини. Відзначати свято почали з 1950 року, тоді урочисті заходи відбулися в 61 країні.  У 1954 році ООН поставила відразу кілька цілей: визнання свята на міжнародному рівні, закріплення прав дітей Женевською декларацією прав дитини (яка складається з 5 принципів, спрямованих проти рабства і дитячої праці, торгівлі дітьми, проституції неповнолітніх); створення спеціального Дитячого фонду ООН. Питання забезпечення до елементарних благ стояло найбільш гостро: освіта, якісна їжа дітей з різних соціальних шарів 
Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини в 1991 році, проте відзначати свято почала з 1998 року – після підписання 30 травня президентом Леонідом Кучмою указу "Про день захисту дітей".
Символіка свята
Офіційним символом Міжнародного дня захисту дітей є спеціальний прапор. На зеленому тлі, що символізує гармонію і родючість, навколо Земної кулі зображено 5 фігурок людей. Ці фігурки символізують єдність усіх рас і народів, а зображення Землі - символ спільної домівки.
Як відзначають День захисту дітей 
В Україні свято започаткували у 1998 році, через 7 років після приєднання України до Конвенції ООН про права дитини. Тодішній президент країни Леонід Кучма підписав указ "Про день захисту дітей" напередодні свята, 30 травня.  У день захисту дітей противники абортів проводять численні акції на захист права ненароджених дітей на життя. Мета таких заходів – привернути увагу широкої громадськості до проблеми абортів. У цей день проводяться різноманітні розважальні заходи та благодійні акції, концерти, змагання, конкурси, подарунки, лекції, виставки, демонстрація фільмів, виступи артистів і аніматорів. 
Потрібно пам'ятати, що День захисту дітей — це не просто веселе свято для самих діток, а й нагадування дорослим про необхідність захищати права дитини, щоб діти росли здоровими і щасливими, вчилися і займалися улюбленою справою.
Інтернет ресурси:


Немає коментарів:

Дописати коментар