30 червня 2020 р.

День народження країни Канади


1 липня 1867 року Канада здобула незалежність від Великобританії і стала федерацією чотирьох провінцій: Нової Шотландії, Нью-Брансвік, Онтаріо і Квебек.  З 1983 року 1 липня офіційно стало Днем Канади. Канадці святкують День народження своєї країни з величезним ентузіазмом. Багато тисяч людей беруть участь у святах на Парламентському пагорбі. У всіх кінцях країни проводяться святкові церемонії і паради, концерти та вистави на відкритому повітрі, виступи хорів та оркестрів. У багатьох містах ввечері влаштовуються розкішні святкові феєрверки. 

День Канади був заснований на честь об'єднання північноамериканських колоній Британії. Відповідний акт був підписаний 1 липня 1867 р. Саме з того моменту і прийнято відзначати це свято, коли перші колонії Північної Америки, які перебували у володінні Британії, об'єдналися в конфедерацію. Вона отримала назву Домініон Канада. Фундамент для заснування нової держави заклали провінції Квебек, Онтаріо, Новий Бронсуік і Нова Шотландія.  Підписаний чотирма колоніями акт був відкритий для інших провінцій. Пізніше Домініон Канада прийняв до свого складу ще 6 колоній, які зараз також святкують День Канади. Території сучасної Канади приблизно окреслилися до кінця XIX століття, але формування конфедерації завершилося лише в 1949 році. Десятою провінцією держави став домініон Ньюфаундленд, який також був колонією Британії. Сьогодні День Канади, як своє державне свято, відзначають і жителі трьох Північних територій.
Актпро Британську Північну Америку, який ознаменував у свій час народження нової держави і уособлював протягом більш ніж ста років її конституцію, був замінений новою конституцією Канади в 1982 році. Передача конституційної влади від Великобританії Канаді відбулася на Парламентському пагорбі в Оттаві, де Королева Єлизавета II оголосила новий документ. 
Канадці святкують День народження своєї країни з величезним ентузіазмом. Багато тисяч людей беруть участь у святах на Парламентському пагорбі. У всіх кінцях країни проводяться святкові церемонії і паради, концерти та вистави на відкритому повітрі, виступи хорів та оркестрів. У багатьох містах ввечері влаштовуються розкішні святкові феєрверки. 
В країні також встановлено традиційний ритуал проведення національного свята, організацією якого опікується Національний Комітет. Відбувається величаво-урочистий проїзд Генерал-губернатора. Тривають численні концерти на Парламентському пагорбі та у сотнях місцевих громад, телевізійні шоу та феєрверки.
В цей День в багатьох містах муніципалітети організують ряд заходів, часто на відкритому повітрі. До них відносяться урочисті сніданки, паради, концерти, карнавали, фестивалі, феєрверки і спеціальні цивільні церемонії для нових громадян Канади. Ці Свята вираз патріотичного настрою. Вивішуються прапори Канади і багато людей розфарбовують обличчя в кольори національного прапора, червоним і білим. Свята в Оттаві, столиці Канади, особливо пишні. У провінції Квебек, наприклад, стало традицією в цей День укладати нові договори оренди на житло. Вони починаються з 1 липня і тривають рівно рік, отже багато людей в Квебеку проводять День Канади, в переїздах з одного будинку в інший. У цій провінції День Канади також відомий як День переїзду.
У провінції Ньюфаундленд і Лабрадор 1 липня відзначається і як День пам’яті, Згадують про важку втрату, загибель людей з Ньюфаундлендського полку в перший день битви на Соммі під час Першої світової війни. В Ньюфаундленді і Лабрадорі вранці 1 липня зазвичай буває дещо похмуро. Прапори приспускають. Проводять поминальні служби біля військових меморіалів. У другій половині дня тут святкування Дня Канади аналогічно тому, як це відбувається в іншій частині країни. Основний символ Дня Канади - Національний прапор Канади. Він складається з двох вертикальних червоних прямокутників, розділених білим квадратом. Білий квадрат містить червоне зображення кленового листа. Національні кольори Канади червоні і білі - широко використовуються в День Канади. Деякі люди носять червону і білу одежу, а інші фарбують свої обличчя в цих кольорах.
Цікаві факти про країну Канаду:
  • Назва Канади стався від індіанського слова «село». Мало хто міг в 16 столітті подумати, що через кілька століть це буде величезна країна.
  • Ще одне цікаве місце в Канаді – унікальний острів Сейбл, відомий на весь світ тим, що він постійно дрейфує, змінюючи своє географічне розташування. Його місце розташування змінюється за рахунок того, що він омивається одночасно кількома морськими течіями. В давнину цей острів був відомий як «пожирач кораблів», сьогодні на ньому стоїть маяк, що дозволяє уникати корабельних аварій.
  • Ще одне диво, яке Ви можете побачити в Канаді – це морські гонки, ось тільки замість човнів або байдарок місцеві жителі використовують звичайні ванни, до яких кріпиться човновий мотор.
  • У Торонто розважати музикою і піснями пасажирів міського метро можна виключно професійним музикантам – для цього вони повинні пройти обов’язкове прослуховування. І тільки після позитивної відповіді комісії їм буде видана ліцензія, вартістю в 150 канадських доларі.
  • Як відомо канадці пристрасні шанувальники хокею. Згідно з традицією, кожному з учасників команди (у разі виграшу) видається на добу кубок. До речі, в історії канадського хокею зафіксовано два випадки, коли кубок використовувався для хрещення немовлят.
  • У північних районах країни місцеві жителі часто заробляють, збираючи мідії під льодом.
  •  доларів.
  •  Тут знаходиться один з найбільших водоспадів – Ніагарський – який привертає маси туристів.
  • Біля невеликого містечка Черчилл живуть білі ведмеді, нерідко ці гіганти заходять в місто. Для їх відлову та видворення васявася навіть створена спеціальна служба. На порозі багатьох будинків лежать спеціальні килимки – це шматок фанери куди вбиті цвяхи. Цвяхи кладуться до верху вістрям, щоб відлякати тварину, що вирішило поласувати запасами провіанту, а то й самим господарем оселі.

Інтернет-ресурси:

Немає коментарів:

Дописати коментар