28 квітня 2021 р.

Міжнародний день танцю

Міжнародний (Всесвітній) день танцю (International (World) Dance Day) відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО у день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новера, реформатора і теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету».
Жан-Жорж Новерр (29 квітня 1727 – 19 жовтня 1810) — французький балетмейстер, хореограф і теоретик балету, учень балетмейстера Л. Дюпре. Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі “Друрі-Лейн” у Лондоні. Новерр розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 році вийшла його відома праця “Листи про танець і балети”, де Новерр обґрунтував принципи балету-п’єси, втілюваного засобами дієвих пантомім і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника. Головна ідея цього свята — об’єднання всіх напрямків танцю, як єдиної форми мистецтва. У цей день весь танцюючий світ відзначатиме своє професійне свято – театри опери і балету, сучасні танцювальні групи, ансамблі сучасного спортивного, бального і народного танцю та інші, як професійні, так і самодіяльні артисти.

Цікаві факти про танці:

  • Офіційно було представлено в книзі рекордів Гіннеса, такий світовий рекорд як 37-річна Каламандалам Хемаленте танцівниця з Індії протанцювала народний танець 123 години і 15 хвилин. Як говорила сама Хемаленте, що пішла на такий рекорд через те щоб національний танець її країни був на гідному місці і щоб про нього завжди пам`ятали.
  • Такий танець як "танець живота"З`явився на Близькому Сході завдяки тій же Індії, приблизно в X столітті цигани Гаваза принесли його туди. А на сьогоднішній день є вже більше 50 різних стилів східних танців.
  • Танець "танго"Поширився від африканських співтовариств в Буенос-Айресі. Саме слово назви танцю, вийшов наказ нігерійського народу ібібіо, яке мало значення" танець під звуки барабана ". А танцювали спочатку цей танець тільки чоловіки, які домагалися розташування до себе жінок.
  • Танці в коморі "Barn dancing"- завжди були в США в моді. Своє уявлення, що таке комор танці" Barn dancing "можна подивившись кліп групи Rednex Cotton Eye Joe.
  • Імпровізований танець за всім відомою назвою Сальса, - це коли партнер весь танець імпровізує, а його партнерка слухняно підкоряється його рухам і отримує від цього задоволення. Якщо вірити легенді про це танці, то танцювати Сальсу почали після революції на Кубі, при цьому танцювали її в ігрових закладах, які були закриті владою.
  • Засновницею трайбл вважається Джаміла Салімпур, а також її учениці Маша Арчер і Кароліна Неріккио. Ними був розроблений стиль, який отримав в подальшому назву American Tribal Style. На формування цього східного танцю вплинув індійський танець, фламенко, африканський танець, помітна участь йоги, модерну, навіть хіп-хопу. Музика для цього стилю в основному використовується з регіонів Середнього Сходу, Північної Африки, іноді індійська трансова. Детальніше про танці трайбл фьюжн на studiofashion-dance.ru.
  • Основними рухами танцю меренге - нагадує шкутильгаючу ходу. А найголовнішою родзинкою цього танцю - легке присутність еротичних рухів. Навчитися танцювати меренге можна прямо на танцполі.
  • Танець ча-ча-ча, навчання якому було обов`язковим у багатьох радянських школах, називають «танцем кокеток» оскільки він характеризується, перш за все, виразними рухами стегон.
  • Танець реггетон бере свій початок в Панамі і Пуерто-Ріко. Для виконання цього танцю потрібна хороша фізична форма. Рухи танцю реггетон може нагадувати шлюбне залицяння деяких видів з тварин.
  • Хіп хоп виник в Південному Бронксі, в Нью-Йорку в 1980-х роках. До музичного напрямку хіп-хопу належать реп, фанк і бітбокс, до образотворчого - графіті, а до танцювального - брейк-данс, крапм, C-Walk і waving.
  • Якщо ви хоча б раз чули назву італійського танцю тарантели, то напевно відзначили схожість цього слова зі словом «тарантул». Вони дійсно "родичі". У 15 столітті італійські лікарі «придумали» таку хворобу, як тарантізм -помешательство людини, укушенного тарантулом. Вважалося, що вилікуватися від недуги можна за допомогою особливих рухів тіла, супроводжуваних музикою. Пізніше вони і стали танцем.
  • Танець сіртакі, який ми міцно асоціюємо з Грецією, насправді був придуманий американським актором Ентоні Куіном. У 1964 році він знімався у фільмі «Грек Зорба» і вирішив не припиняти роботу, навіть, коли зламав ногу поза знімальним майданчиком. В одній зі сцен акторові потрібно було станцювати. Винахідливий Ентоні придумав па, що дозволяють йому рухатися природно, і попросив композитора М. Теодоракіса написати під них музику повільніше. Так що якщо сіртакі можна назвати грецьким танцем, то тільки наполовину.
  • Для того щоб потрапити на всім відомий віденський різдвяний бал, або ж благодійний бал, необхідно обов`язково вміти танцювати вальс. Такі вміння визначаються на спеціальних репетиціях

За матеріалами інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/pnVGVVw

https://cutt.ly/WnVGM2D

https://cutt.ly/6nVG2iH

Немає коментарів:

Дописати коментар