8 липня 2021 р.

День родини

Український День родини – досить молоде свято і відзначається з 2012 року (відповідний Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят» був підписаний 30 грудня 2011 року). Відзначення цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липня.
Родина – це найрідніші, найближчі люди, які допомагають усім нам у складних ситуаціях, дарують нам тепло. Родина – це безпечний і затишний рідний дім, а родинне тепло, й уроки життя – це те, що людина бере із собою в усі дорослі шляхи. Як засвідчує М. Стельмахович, українцям з давніх-давен був властивий культ домашнього вогнища, культ Роду, вони мали у своєму пантеоні навіть божества, які опікувалися родиною – Рід і Рожаницю. Людина не мислила власного щастя без сім'ї, без домашнього вогнища. «Без сім'ї – нема щастя на землі». Культ роду був відлунням того, що ми сьогодні називаємо генетичним кодом, покликом крові.
Українська родина будувала своє життя в тісній єдності зі своїм народом. Батько був оборонцем землі, на яку часто зазіхали неситі сусіди. Мати – берегиня домашнього вогнища. Любов до Батьківщини, до рідної землі, до віри пронизувала всі ділянки родинного життя. Ненав'язливе, через колискову пісню, народну думу, через дитячу молитву за Україну, а найперше з розповідями про жертовні та героїчні вчинки тих, хто боровся за нашу незалежність, входило в душу дитини і дорослого юнака почуття патріотизму, любові до рідного краю. Це також об'єднувало батьків, увесь рід – на основі єдності громадських прагнень.
Цього дня міцніше обійміть і поцілуйте членів своєї великої або маленької сім’ї, скажіть їм теплі слова любові й поваги, поділіться з ними своїми почуттями і відчуйте їх важливість для вас.
Якщо ж у цей день ви далеко один від одного, то обов’язково надішліть привітання та листівки з днем сім’ї всім рідним і близьким. Адже у цей день так хочеться приділити більше уваги своїм рідним і подарувати радісні емоції. Варто зазначити, що цю дату, 8 липня, відзначають тільки в Україні. У світі ж є День сім'ї, який більшість країн відзначає 15 травня – ця дата встановлена Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 р. А ще в Україні люблять такі популярні сімейні свята як День матері (друга неділя травня), День батька (третя неділя червня) й День захисту дітей (1 червня).

За матеріалами інтернет ресурсів:

Немає коментарів:

Дописати коментар