3 серпня 2021 р.

Всесвітній день кавуна

3 серпня в різних країнах відзначають смачне свято – День кавуна (Watermelon Day). Свою історію він веде з США, де відзначається як Національний День кавуна (National Watermelon Day). Як вважають історики, батьківщиною кавуна є Південна Африка. Відомо, що вже в Древньому Єгипті люди знали і обробляли цю рослину, що підтверджується розкопками. Так, в епоху Середнього царства в 20 столітті до н.е. кавуни часто поміщали в усипальниці фараонів як джерело їжі в їх загробному існуванні. Крім того, кавун зображувався на стінах гробниць і згадувався в давньоєгипетських міфах і в багатьох медичних рецептах стародавніх папірусів. Був він відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.
Кавун - баштанна культура роду гарбузових. За будовою кавун вважається ягодою, і в даний час вирощується у 96 країнах світу в більш ніж 1200 різновидах. Як вважають історики, Батьківщиною кавуна є Південна Африка. На сьогоднішній день в Китаї вирощується більше кавунів, ніж в будь-якій іншій країні. Японії немає рівних за кількістю найдивніших сортів кавунів – там вивели квадратні кавуни, кавуни у вигляді піраміди, кавуни з жовтою м’якоттю і кавуни-крихти діаметром 10 см.
Кавуни – це не тільки смачні, але і дуже корисні ласощі. У ньому більше 90 % води і лише близько 6 % цукру від загальної маси. Кавун є чудовим джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи В, вітамін С і фолієву кислоту.
Кавун – один з лідерів за вмістом лікопіну – дуже сильний антиоксидант. Все це не тільки допомагає зміцненню імунітету, але і допомагає організму для підтримки нормальної функції нервової системи і формування червоних кров’яних тілець. До того ж, солі заліза, калію, натрію, фосфору, магнію, що містяться у м’якоті кавуна, благотворно впливають на діяльність органів кровотворення, травлення, серцево-судинної системи, залоз внутрішньої секреції.  
Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м’якоть – рожева, червона, малинова, рідше – біла і жовта. До того ж, з кавуна можна приготувати велику кількість різноманітних страв.


Користь кавуна:
  • Кавун дуже низькокалорійний продукт.  У ньому більше 90% води і лише близько 6% цукру від загальної маси.
  • Високий рівень лікопену знижує ризик серцевих захворювань. А зміст аргініну покращує кровообіг і зменшує скупчення надлишків жиру. Крім того, кавун сприяє зниженню кров'яного тиску при гіпертонії.
  • Лікопен також має протизапальні властивості і є антиоксидантом, що нейтралізує вільні радикали. Він допомагає запобігти різним захворюванням, починаючи від атеросклерозу, до катаракти і астми.
  • Кавун містить холін, що пригнічує хронічне запалення і допомагає підтримувати імунітет і здоров'я в цілому.
  • Кавун містить волокна, що сприяють здоровому травленню і регулярної перистальтике кишечника.
  • Одна склянка кавуна містить майже чверть рекомендованої дози вітаміну А, який стимулює здоровий ріст колагену і клітин еластану. Він сприяє підтримці шкіри і волосся в зволоженому стані.
  • Кавун багатий калієм, ликопеном і окисом азоту, що корисно для нирок. Завдяки сечогінним властивостям, він допомагає вивести і розчинити невеликі камені в нирках.
  • Кавун використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї.
  • Сік кавуна добре втамовує спрагу при гарячковому стані.
Кавунові рекорди:
  • Америка займає перше місце за кількістю поїдання кавуна.
  • Найбільше кавунів вирощують в Китаї.
  • Рекордсмен за кількістю найдивніших сортів кавуна - Японія. Тут вивели кавуни різної форми - квадратні, у вигляді піраміди і навіть у формі серця; кавуни з жовтою м'якоттю і кавуни - малятка - діаметром до 10 см.
  • Найважчий кавун важив 122 кг! Його виріст фермери з США.
  • Найдорожчий в світі чорний кавун був проданий на аукціоні в США за 6300 доларів.
  • Кавун - один з лідерів за вмістом лікопіну - дуже сильний антиоксидант.
У День кавуна влаштовують пікніки на природі, де з’їдають величезну кількість кавунів, або конкурс на кращу фігуру, вирізану з кавунів. Існує, навіть чемпіонат світу з розбивання кавунів головою за встановлений час!
Якщо ви теж любите цю ягоду, приєднуйтесь до святкування Дня кавуна – з’їжте його з друзями на природі, або вдома, порадувавши дітей, влаштуйте конкурс на кращу страву з кавуна, приготуйте освіжаючий кавуновий лимонад … Головне – насолоджуйтеся цими смачними і корисними ласощами!

За матеріалами інтернет ресурсів:

Немає коментарів:

Дописати коментар