19 серпня 2021 р.

Всесвітній день фотографії

Фотографія – це унікальне явище, адже на фотознімках можна відобразити цікаві події, незвичайні та красиві місця.                                  Завдяки їм, можна повернутися в минуле, адже переглядаючи фотографії, ми згадуємо багато чудових моментів життя.                                  Тому не дивно, що у цього явища є і своє персональне свято – Всесвітній день фотографії (World Photography Day), яке всі фотографи і цінителі цього мистецтва відзначають щорічно 19 серпня. А засноване воно було у 2009 році за ініціативою австралійського фотографа на ім'я Корске Ара.
Фотографія, яка сьогодні міцно утвердилася практично у всіх сферах нашого життя, має давню історію. 19 серпня 1839 року широкій громадськості було продемонстровано унікальний метод отримання відбитка фотографії – дагеротипа (зображення на металевій пластині). Цей винахід належить Луї Жака Манде Дагера, у якого патент викупив уряд Франція і пізніше «подарував світові» його винахід. Варто зазначити, що винахід Дагера став першим кроком на шляху до фотографії як загальнодоступної «технології».
У наступні роки багато вчених продовжувала вдосконалювати процес отримання фотографій, використовуючи різні матеріали і реактиви. У 1861 році Джеймс Максвелл зумів відтворити кольорове фото, а винахід в 1981 році компанією «Sony» цифрової камери, дозволило робити цифрові фотографії і відмовитися від традиційної фотоплівки.
І сьогодні, у світ цифрових технологій, ми легко можемо самі робити фотографії, які потім змусять нас посміхнутися, сумувати або затамувати подих. І, звичайно ж, особливе місце фотографія займає в житті тих, хто обрав це заняття своєю професією, адже їх роботу по праву можна назвати мистецтвом.
Тому сьогодні сміливо беріть в руки будь-яку техніку, здатну зберегти незабутні моменти і види, і вперед! Долучайтеся до заворожливому світу фотографії і залучайте до нього своїх друзів і близьких, а можна ще відвідати і фотовиставки, які, до речі, до цього свята нерідко влаштовуються різними фотографами або фотостудіями. У ряді країн до цього дня ще й приурочено проведення майстер-класів від професійних фотографів, різних семінарів та флешмобів.

Цікаві факти про фотографію:
  1. Першу у світі фотографію зробив Жозеф Ньєпс в 1826 році. На перенесення зображення на пластин у нього пішло 8:00. Зображення на фото — це вид з вікна, який відкривався з однієї з кімнат будинку фотографа.
  2. Перша кольорова фотографія була зроблена в 1861 році Джеймсом Максвелом, відомим британським фізиком. Але широкого поширення метод Максвела не отримав через свою складність. Кольорова фотографія стала масовою лише в середині наступного століття. Правда, кольорові знімки робилися і раніше, приблизно з 1840 року: їх просто-напросто розфарбовували вручну акварельними фарбами.
  3. Найдорожча фотографія в світі — це «Рейн II» німецького майстра Андреаса Гурскі. Вона пішла з аукціону за рекордну суму в 4,3 мільйона доларів.
  4. Перша фотографія нашої планети, повністю освітленої Сонцем, була зроблена екіпажем американського космічного корабля «Аполлон-17» в 1972 році. Цікаво, що цей знімок, пізніше названий «Синій мармур», використовується в більшості сучасних фільмів, якщо потрібно показати вид Землі з космосу.
  5. Найвідоміша фотографія Альберта Ейнштейна — це та, на якій він зображений з висунутим язиком. Цікаво, що вона не є постановочною: просто Ейнштейну набридло, що в його день народження фоторепортери постійно просили посміхнутися в камеру, і він вирішив злегка похуліганити. Що ж, хуліганство вдалося — зараз цей знімок геніального фізика є однією з найбільш впізнаваних фотографій у світі.
  6. Під час окупації Франції нацистами Едіт Піаф часто співала в таборах для військовополонених. Там вона фотографувалася на пам’ять з офіцерами вермахту і ув’язненими. Потім в Парижі з групових фотознімків вирізалися портрети полонених, роздруковувалися і вклеювалися в фальшиві документи. Після цього Едіт повторно давала концерти в таборах і потайки передавала підроблені паспорти і «аусвайси» в’язням. За допомогою цих документів багато бранців зуміли зробити вдалі втечі.
  7. На зорі фотографії для створення знімків активно використовувався асфальт, а точніше, асфальтовий лак. Саме ним покривали мідні або скляні пластинки для закріплення зображення.
  8. Затвори перших фотокамер працювали настільки повільно, що у фотографів не виходило зняти швидко рухомі об’єкти, наприклад, автомобілі. Тоді вони стали застосовувати особливі затвори з рухомими шторками, і в результаті стали отримувати фотографії машин з овальними (!) колесами. Публіка сприймала це не як дефект, а як художню особливість, що підкреслює швидкість автомобілів. Цікаво, що в старих західних мультфільмах колеса у машин теж овальні, адже їх творці переймали манеру зображення високих швидкостей у фотографів.
  9. Попередниця сучасної плівки — касета з листами світлочутливого ​​паперу- важила близько 15 кг. Найцікавіше, що такої важкої ролькассети (так називалася ця штуковина) вистачало всього на 12 знімків.
  10. Першою камерою, що нагадує сучасні цифрові «зеркалки» є SonyMavica, випущена в 1981 році. Вона мала розширення в 570х490 пікселів і обладнувалася змінними об’єктивами. Правда, самі розробники називали цей пристрій не фотоапаратом, а статичною відеокамерою, тому вона забезпечувала лише розкадрування статичних зображень, а не їх постійний потік.
  11. Перше «Селфі» в історії зробив американський фотожурналіст Меттью Б. Бредді, який творив в середині XIX століття.
  12. Ще один дуже цікавий факт про фотографії: виявляється, брати Люм’єр є не тільки винахідниками кінематографа, але й піонерами кольорової фотографії! У 1903 році вони запатентували автохромний процес створення знімків, який був єдиним масовим способом отримання кольорових фотографій до 1935 року.
  13. Найстаріша фотокамера в світі — це «Дагеротип братів Сюсс» (DaguerrotypeSüßesFreres). Вона була випущена в середині XIX століття, але довго вважалася вигадкою, оскільки до нашого часу не дійшло жодного примірника. Як виявилося, одна така камера збереглася — її знайшли на одному зі старих мюнхенських горищ. Цікаво, що вона ж стала і найдорожчим фотоапаратом у світі, пішовши з торгів за 588 613 євро.
  14. Перші шпигунські камери з’явилися у французьких військових ще в 1888 році. Вони були замасковані під пістолет. І це в ті часи, коли навіть звичайні фотоапарати були екзотикою!
  15. У більшості інструкцій до фотоапаратів в кінці XIX століття, є цікавий пункт: «Щоб уникнути розбирання апарату дитиною, ніколи не кажіть «Зараз вилетить пташка!» перед зйомкою. В іншому випадку з великою ймовірністю малюк почне шукати пташку всередині камери».
  16. Компанія Canon одного разу випустила рекламний постер, на якому був зображений Термінатор з механічним оком, яке світиться зеленим світлом, а не червоним, як в оригіналі. Таким кумедним чином фірма вирішила просувати фотоапарат, в якому була вирішена проблема «ефекту червоних очей».

За матеріалами інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/DQ1Uex8

https://cutt.ly/XQ1Ut2f

https://cutt.ly/oQ1Uimk

 

Немає коментарів:

Дописати коментар