15 січня 2022 р.

Життя в комедії Жанна Батіста Мольєра

400 років тому, 15 січня народився Жан Батист Мольєр – видатний, комедіограф XVII століття, письменник, драматург, актор театру, людина, засновник французького театру комедії, жанру «високої комедії» та «комедії-балету». Письменник поєднував у своїй творчості народний французький фарс та італійську імпровізаційну комедію, традиційні маски підкреслив деталями живого побуту, на сцені повноправно звучить мова простого народу.н. 
Його блискучі комедії і досі захоплюють усіх своїм бадьорим гумором та викликають веселий сміх. Віра в людину, щирі, хоч і наївні мрії про краще майбутнє, любов до життя, ненависть до всякого соціального зла - ось що висміює драматург у своїх радісно-серйозних комедіях.
За чотири століття твори письменника перекладені багатьма мовами світу. Найкращі жарти з них увійшли в повсякденну мову європейців. Та й про самого Мольєра було написано десятки п’ єс. Написав безліч п'єс, багато з яких досі задіяні у найкращих театрах світу, зокрема такі шедеври, як «Тартюф», «Дон Жуан», «Міщанин у дворянстві», «Мізантроп».

Цікаві факти:

1) Справжнє ім’я комедіографа, актора і директора театру Жана Бастіста Мольєра (1622 – 1673) – Жан Батист Поклен, Мольєр – це його театральний псевдонім. Він є творцем класичної комедії.

2) Батько майстра комедії був торговцем, причому вельми успішним. Він бажав, щоб син пішов по його стопах а також намагався віддати його на навчання професії адвоката, але Мольєр цього так відчайдушно чинив опір, що все-таки домігся свого, і став вчитися на актора.

3) У Парижі Мольєр навчався в знаменитій Клермонській колегії, в якій в той же самий час проходили навчання принци королівської крові, що приходилися ріднею королю.

4) Жан-Батист спільно з Маделін Бежар заснував «Блискучий театр». Всі, хто входили до його складу, назвали себе «Діти в Сім’ї». Новостворений театр проіснував два роки, після чого збанкрутував. У підсумку Мольєра на якийсь час уклали у в’язницю за борги театру.

5) Перше творчість Мольєра являло собою в основному короткі п’єси, які він сам писав для свого театру, так як акторам не вистачало репертуару.

6) Будучи визнаним комедіографом, Мольєр і сам багато грав на театральній сцені, причому якщо у власних п’єсах він зазвичай грав комічні ролі, то в чужих він нерідко грав трагічних героїв.

7) З-за норовливого характеру комедіографа, який не боявся показати життя такий, яка вона є, п’єси Мольєра неодноразово заборонялися, а театр закривався.

8) Король Людовик XIV благоволив Мольеру, і навіть погодився бути хрещеним батьком його першого сина.

9) У всіх комедійних п’єсах Мольєра дуже їдко висміюються людські вади. Одне з найбільш відомих його творів — «Міщанин у дворянстві».

10) Останнім твором стала комедія Мольєра «Уявний хворий», написана ним, коли він сам вже був невиліковно хворий. Коли вона ставилася на сцені театру в четвертий раз, Мольєр, що грав у ній одну з головних ролей, відчув себе погано прямо на сцені. Через кілька годин після цього великий комедіограф помер.

11) Дружина Мольєра була молодшою за нього на 20 років. Коли вони одружилися, йому було 40, а їй 20.Всього за своє життя Мольєр написав близько 40 п’єс. З них збереглося до наших днів більшість, але 8 виявилися назавжди втраченими.

12) Все життя у Мольєри були досить натягнуті стосунки з церквою. Після смерті його навіть відмовлялися ховати. У результаті питання вирішилось лише після прямого втручання короля. У результаті його все-таки поховали, але все одно за огорожею цвинтаря.

13) Ім’я великого комедіографа носить один з кратерів на планеті Меркурій

14) У Франції заснована літературна премія імені Мольєра.

15) За своє життя письменник склав більше 40 п’єс, 8 з них вважаються загубленими.

16) П’єси Мольєра досі ставляться на театральних сценах по всьому світу і екранізуються в кінематографі.

17) Ім’я Мольєра носить одна з паризьких вулиць.

.

За матеріалами інтернет ресурсів:

https://cutt.ly/wIbxAdf

https://cutt.ly/zIbxDGT

https://cutt.ly/HIbxGVy

Немає коментарів:

Дописати коментар