25 жовтня 2022 р.

Сергій Жадан



Переможець Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» в номінації «Красне письменство», людина року за версією «Gazety Wyborczej» (Польща), літературна премія Європейського банку реконструкції та розвитку за роман «Інтернат», Премія миру від Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, Премія Ганни Арендт за політичне мислення (Німеччина), Премія імені Серхіо де Молла за вагомий внесок у боротьбу за права людини (Польща), премія імені Єжі Ґедройця Форуму діалогу та співпраці Польща – Литва. Все це – у 2022 році. Все це – СЕРГІЙ ЖАДАН – прозаїк, поет, драматург, перекладач, музикант, волонтер, що безупинно допомагає мешканцям Харкова і українським військовим.
Без перебільшення – сучасний класик, Людина і Українець з великої літери. В його творах – наше життя, наш біль і наша надія. В його діях – допомога і впевненість в перемозі. Він – голос України в світі, голос, що розповідає про війну і її сприйняття. Ось цитата з його виступу на Франкфуртському форумі книговидавців:
"Неможливість вільно дихати і вільно говорити — фундаментальна відмінність війни від миру. Але ми мусимо говорити. Навіть у воєнний час. Особливо у воєнний час. Як говорити людині під час війни? Як впоратися з інтонаціями, у яких стільки відчаю, гніву і болю? Проблема не в наших формулюваннях, світові, який нас слухає, іноді важко нас зрозуміти. Ми говоримо емоційно, напружено, прямо. Українцям не треба виправдовуватися за свої емоції, але їх треба пояснити. Ми можемо пояснити, ми можемо описати, що з нами сталося і відбувається далі. Ми мусимо налаштуватися, що це не буде легка розмова. Але її треба сьогодні почати" (посилання на повний текст промови https://bit.ly/3gCTX5k).

Пропонуємо вам добірку книжок Сергія Жадана, які можна прочитати у бібліотеках Слобідського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар