11 січня 2023 р.

Шарлю Перро - 395 років

 

    Шарль Перро був людиною, що володіла безліччю талантів. Придворний, що займав високі посади при дворі короля-сонця Людовика XIV та користувався довірою та покровительством впливового державного діяча міністра фінансів Франції Жана Кольбера. Брав участь у створенні Академії наук, а також відновленні Академії живопису. Коли була заснована Академія написів і красного письменства у 1663 році, Перро був призначений її секретарем.

    Талановитий критик, автор алегоричних поем, од, послань в стилі галантної придворної поезії. Учасник літературного "спору давніх і нових", редактор першого Загального словника французької мови. Саме таким знали його сучасники.

  

 
Але, незважаючи на те, що свої перші казки Шарль Перро написав у поважному віці – 67 років! – зараз весь світ знає його як автора дуже популярних казок: «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Спляча красуня», «Червона шапочка», «Синя Борода», «Осляча Шкура», які увійшли до збірки «Казки матінки моєї Гуски, або ж історії та оповідки минулих часів з повчальними висновками» (1697) та основоположника жанру літературної казки.



    Цікаво, що казки Шарля Перро є літературною обробкою народної творчості і лише одна казка - «Ріке-чубчик» - була повністю складена Шарлем Перро самостійно.

    Перро вважав, що таке легковажне заняття, як написання казок, не личить поважному сановнику, тому книжки видавалися за авторством його сина П’єра д’Арманкура.

    В оригіналі деякі казки Перро містять в собі чимало кривавих подробиць, тому з роками вони зазнавали редагувань та істотних змін сюжету, стаючи все більш і більш «добрими». Такими ми їх знаємо в наш час

    Творчість Шарля Перро справила величезний вплив на розвиток всього казкового жанру в подальшому. З усної традиції казка перебралась до літературного жанру і дала поштовх і натхнення таким відомим на весь світ казкарям, як брати Грімм, Г. К. Андерсен, В. Гауф.

    Книги французького казкаря, чий ювілей – 395 років – відзначається 12 січня, можна почитати у всіх бібліотеках нашого району.


Немає коментарів:

Дописати коментар