14 вересня 2024 р.

День українського кіно



Щороку у другу суботу вересня святкують День українського кіно. Свято було започатковано згідно президентського указу 12 січня 1996 року.
Кіно — це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани.

🔰 Бібліотека-філія № 5 ЦБС Слобідського району створила вебліографічний список джерел, які познайомлять вас з історією, розвитком та сучасним станом українського кінематографу - перейдіть за покликанням👉👉👉 http://surl.li/yejrbv


🔰Цікаві факти:

🎬 Перше українське кіно зняли у вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Першим оператором кіно в Україні став харківський фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ у Харківському оперному театрі.
🎬 У 1911-му в Україні відзняли перший німий фільм під назвою «Запорізька Січ».
🎬 У 1927-му світ побачила перша мультиплікаційна стрічка «Казка про солом’яного бичка». На жаль, вона не зберіглася.
🎬 У 1928-му в Києві з’явилася перша кінофабрика.
🎬 «Ентузіазм. Симфонія Донбасу». Саме так називалася перша звукова вітчизняна картина, яку відзняв відомий режисер Дзиґа Вертов.
🎬 Фільм «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, що в 1964-му вийшов на екрани, здобув 67 нагород.
🎬 У 1994-му в Україні відзняли перший вітчизняний телесеріал, який мав 20 серій. Це стрічка «Царівна» за повістю Ольги Кобилянської.
🎬 Фільм Ігоря Стрембіцького «Подорожні» став першою українською стрічкою, який здобув нагороду на Канському міжнародному фестивалі в 2005 році.


Немає коментарів:

Дописати коментар