27 квітня 2019 р.

May day або травневі свята у європейців


Всі звикли, що перші травневі свята - це стандартний набір з демонстрацій робітників, червоних прапорів і закликів до спільної праці та миру. Наші співвітчизники додали до традицій ще відпочинок на природі з шашликами, та все це після саджання картоплі для тих, хто має городи або бабусю у селі. Та цей день святкують у 142 країнах світуЯкщо ж вам все-таки не вдається позбутися "радянського присмаку" цієї дати, і День праці вам чимось не до вподоби, привід для святкування можна знайти без проблем.  А якщо ви забажаєте провести цей час за кордоном, то виявите інші свята і традиції!
 Які? Зараз розповімо!

Так що ж ще можна святкувати 1 травня? Наприклад, 1 травня в Литві – День матері, в Кореї – День народження Будди, У Франції – День конвалій, В Канаді – День ховрашка, на Гаваях – Свято танців, у Казахстані – Свято єдності, у Фінляндії – День студентства, США – День
велосипедистів, в Ірландії і Шотландії – Свято початку літа. Травневі свята пов’язують із давньоримським культом покровительки плодоносної землі — богині Майї. Від імені богині йде й назва місяцю — май, і святкування — маївки.
Великобританія - May day  - Травневе свято
Великобританія — країна бездоганних, вишуканих манер. Але в травні й англійці весело святкують майже всі дні. А перший понеділок травня — це Травневе свято, вихідний день. У перший день травня англійські сільські жителі вставали вдосвіта, щоб зібрати квіти. На галявині в селі встановлювали високе травневе дерево. Це дерево зазвичай робили зі стовбура високої берези і прикрашали яскравими польовими квітами.  Обов’язково вибираються Король і Королева Травня. 
За часів Єлизавети, король і королева називалися Робіном Гудом і Мейд Меріан. У програмі веселощів народні гуляння, паради й середньовічні карнавали, і тут же спортивні змагання, такі як стрільба з луку, що знана ще з часів Робін Гуда. Обов’язковий елемент свята — народні пісні й танці, які в єдиному веселому дійстві об’єднують мешканців міст і фермерів, простих трудівників і інтелігенцію, багатих і бідних, нівелюючи соціальну нерівність. 
А ще головним місцевим персонажем є Зелений Джек, дуже люблять його за яскравий костюм та веселу вдачу.
 У наш час у Лондоні діти ходять між оселями та продають квіти, а зібрані гроші вони кидають в колодязь бажань або віддають в різні благодійні організації. Якщо американці працюють 1 травня, то англійці відпочивають. У них це свято відзначається з 1977 року. Тоді партія лейбористів була при владі, і цьому дню вона надала  святковий статус.
У Шотландії та Уельсі з раннього середньовіччя відзначали Белтейн - релігійне свято, присвячене богу сонця і родючості Беленесу. У цей день розпалювали два великих багаття, а між ними проводили домашніх тварин. Вважалося, що це захистить худобу від хвороб і забезпечить багатий приплід. 
Люди танцювали і стрибали через багаття, щоб бути чистими від гріхів і хвороб. Белтейн як і раніше відзначається в шотландському Единбурзі. На Келтонскій пагорб щорічно приїздять близько 12 тисяч відвідувачів, щоб подивитися на грандіозний фестиваль вогню.  Учасники свята одягаються в національні костюми, інші - віддають перевагу яскравому бодіарт. А ось звичайним гостям фестивалю рекомендується вибирати одяг з вогнетривких матеріалів ... так, про всяк ПОЖЕЖНИЙ випадок!
Фінляндія - студентське свято Vappu
Тим часом в Фінляндії зовсім інший привід для веселощів. Вже з вечора 30 квітня в столичному Гельсінкі бурхливо відзначають студентське свято Vappu, яке також називають Днем Свободи. Воно відзначається вже четверте століття, а його ініціаторами були селяни.І дійсно, в цей час традиційно спокійні жителі країни Суомі поводяться незвично розкуто і дуже галасливо. Символ цього дня - білий студентський кашкет (символ закінчення ліцею), який одягають всі учасники народних гулянь незалежно від віку. Він використовується в головному святковому ритуалі, що налічує вже більше 40 років. До 6 години вечора всі вирушають до фонтану німфи Хавіс
Аманди, яка своїм оголеним виглядом повністю висловлює «вільну» ідею свята. За традицією даму слід помити з милом, після чого одягти їй на голову той самий білий кашкет
Далі відкорковують шампанське, бурхливо вітаючи один одного. Найбільші відчайдухи прагнуть поцілувати статую в губи, щоб знайти удачу в любові і навчанні. Не дарма друга назва свята - День свободи: всі поводяться дуже розкуто. Після цього фіни відчувають себе ще вільніше, що не втомлюються демонструвати всім навколо до пізньої ночі!
Нідерланди - День королеви та фестиваль тюльпанів
Нідерланди завжди відрізнялися від інших країн, тому і весняні гуляння там влаштовуються по особливому. 30 квітня вся країна, а особливо її столиця, святкує День Королеви. Багато європейців та й самі голландці приїздять до Амстердаму, який на час урочистостей перетворюється на величезний веселий мурашник оранжевого кольору (символ королівської влади). На міських каналах трапляються пробки з човнів, але ніхто з цього приводу не турбується. Всі співають і танцюють, як на воді, так і на суші. На вулицях і площах міста проходять виступи артистів і музикантів, різні конкурси і так звані «вільні базари», де кожен може стати продавцем без будь-яких особливих дозволів. І, звичайно, жодне голландське свято не обходиться без національного напою: Хайніке і його
пінні родичі є невід'ємною частиною загальних веселощів!
А ще тут останнього тижня квітня і першого тиждень травня проходить Фестиваль тюльпанів. Центральний день цього фестивалю - Цибулинна неділя, бо тюльпани  розмножуються цибульками. У селах і до сьогодні 1 травня  юнаків і дівчат парують, а перелік пар оприлюднюють на видному місці.
Німеччина - Вальпургієва ніч
 У Німеччині перше травня — це веселе і галасливе свято Maifeiertag. Воно прийшло із середньовіччя і починається  напередодні, у Вальпургієву ніч, яка вважається шабашем нечистої сили. Назва свята походить від імені християнської святої Вальбурги. У селах у Вальпургієву ніч проводилася магічна церемонія вигнання відьом: люди розпалювали багаття, на яких іноді спалювали солом’яне опудало відьми, обходили будинки з факелами, дзвонили в церковні дзвони. Вважалося, що цієї ночі трави мають магічну силу. А ще якщо німецька дівчина хоче позбутися веснянок, вона повинна на світанку перед 1 травня вмитися росою і сказати: "Доброго ранку, Вальпургия! Я принесла тобі свої веснянки. Вони повинні до тебе
прийти, а у мене зникнути! " 
Німецькі юнаки часто таємно садять травневі дерева навпроти вікон своїх коханих дівчат.
 А прості смертні любителі містики зі всієї Європи влаштовують костюмований фестиваль нечисті з відповідною музикою і танцями. У самих німців традиції більш скромні і спокійні. До «відьмівського» дня у всіх школах країни малюють і ліплять головних героїнь свята. Дорослі ж можуть дозволити собі веселощі протягом всієї ночі, влаштовуючи так звані травневі танці і розпалювання  багаттів.
Наступного дня  всі вирушають на пікнік в гори або в ліс, обов'язково захопивши з собою міні-візок з національним пінним напоєм. Інакше в Німеччині ніяк!
 
До речі, Вальпургієву ніч святкують і у Франції, і в країнах Скандинавії.

Скандинавські країни
Тут в Вальпургієву ніч не сплять. Палять багаття, водять хороводи, грають на музичних інструментах, стріляють, щоб відлякати тролів перед вигоном худоби. За датськими і шведським народними повір'ями, в цю ніч злітаються на свої збіговиська відьми і демони, а вогні багать заважають їм робити зупинки і шкодити людям. Сам же день 1 травня в скандинавських країнах називають "Днем зозулі".
 Швейцарія, Чехія, Словаччина, Угорщина
У Швейцарії на Перше Травня перед вікном дівчини садять молоду сосну. В інших країнах вночі юнаки в непомітному місці садять травневі дерева (maypoles) перед вікнами своїх коханих.
Греція
Грецькі діти встають рано вранці в пошуках першої ластівки весни. Коли вони знаходять птицю, вони йдуть уздовж будинків і співають пісні весни. Сусіди ж пригощають їх фруктами, горіхами і пирогами.
Швеція
Шведи традиційно відзначають 1 травня День весни і веснянї сівби. Свято довгий час було
цілком домашнім і затишним. Люди збиралися в парках або приміських лісах, співали пісні, водили хороводи, плели вінки і стрибали через багаття. У наш час до вогнищ і вінків з польових квітів додалися феєрверки, а також вогняні шоу. Після закінчення Другої світової війни, коли до влади в країні прийшли соціалісти, Першотравень отримав статус Дня захисту прав трудящих. Профспілки і роботодавці в цей день влаштовують дискусії на тему трудового законодавства і можливих реформ. Правда, велика частина шведів віддає перевагу не обговоренню  законів, а танцям  навколо багать.
Франція - свято конвалій
Франція не відстає від своїх середземноморських сусідів і продовжує їх традицію квіткового травневого свята. У цей день вулиці Парижу та інших великих міст оповиті ніжним духмяним ароматом конвалій. Французи вірять, що п’ять віків тому король Франції Карл IX почав обдаровувати придворних дам маленькими букетиками конвалій, які вважав вісниками весни, життя й щастя. У ті часи біла квіточка конвалії була рідкісною, завезеною з Японії екзотикою. І дотепер ця
романтична традиція жива. Зараз прості люди дарують букетики білих квітів друзям, коханим, рідним на знак приязні й любові. До речі, у Європі в травні нерідко проводять бали конвалій. Юні панянки одягають на бал білі наряди, прикрашаючи букетом цих квітів ліф сукні, а молоді люди прикріплюють квіти до петлички. На балу, коли юнак запрошує дівчину на танець, на знак згоди вона знімає свою прикрасу з квітів і віддає юнакові, а потім прикріплює собі конвалії, які були у юнака. Обравши один одного, молоді люди вже танцюють весь вечір разом. Маленький запашний букетик конвалій висловлює згоду молодих одружитися, і, як правило, наприкінці балу оголошують про очікувані шлюби.
Цей головний атрибут французького Першотравня можна засушити і зберігати цілий рік, до наступного свята. Та дарують не тільки конвалії: на знак дружби і любові можна подарувати гілочку глоду, дуба, тополі. Дівчатам з поганим характером дарують гостролист, а ледащицям - гілку бузини. Католики йдуть в костьоли, там проходять церемонії коронації юних француженок - спадкоємиць Діви Марії. Після обряду в церкві дівчата очолюють пишні процесії, що прославляють Богородицю.
Зрозуміло, торжества не обходяться без народних гулянь і процесій, в яких особливу роль відводять французьким Корівкам. Для краси до хвоста прив'язують конвалії, а всі учасники свята намагаються доторкнутися до тварин: кажуть, це приносить удачу. Коров'яча тема продовжується на ранок 1 травня, коли для «закріплення» удачі рекомендується пити парне
молоко.
Цього травневого дня деякі навіть роблять цілий бізнес, продаючи букетики квітів по 1 євро. Таким чином в минулому році місцева компартія, організатор продажу, поповнила свій бюджет на 1 мільйон євро всього лише за травневі свята!
Іспанія
1 травня - День праці, а в народі - Зелений Сантьяго, свято закоханих і квітів. Дівчата ходять, увінчані трояндами і гвоздиками, в супроводі оспівують їх закоханих.
Італія - ​​стародавнє свято квітів Флоралія
Як відомо, багато італійські традиції родом із Стародавнього Риму. У ті далекі часи на початку травня городяни вшановували богиню квітів Флору, влаштовували різні дійства та фестивалі, звані Флораліями. До речі, це торжество вважається одним з найстаріших
 офіційних свят Стародавнього Риму! Сьогодні італійці нерідко згадують про традиції своїх предків. Наприклад, на Сицилії в перші травневі дні прийнято збирати лугові ромашки, кажуть, вони приносять щастя.

 Ще один звичай - першотравневий дерево. Це або живе дерево, висаджене спеціально до свята, або прикрашений гірляндами та квітами стовп. Навколо першотравневого дерева танцюють і співають, водять хороводи, запускають феєрверки. Іноді святкування можуть бути затьмарені тим, що вночі напередодні хтось викопав і забрав першотравневе дерево - це теж традиція! 
В італійському Першотравні чітко проявляється його подвійність: одні італійці відзначають цей день в стилі перших робочих парадів, інші - за традиціями, що дійшли з Стародавнього Риму. Такі італійці не витрачають прекрасний травневий день на ходу, а співають серенади під вікнами своїх коханих дівчат. А якщо молоді люди хочуть зробити незвичайну пропозицію своїй коханій, то кладуть до її дверей
зелену гілку. Якщо дівчина викидає її на дорогу, це означає відмову. Якщо забирає гілку собі, можна призначати дату весілля! Вирушайте до  Італії та долучайтесь до цієї прекрасної квіткової традиції.
Сподіваємося, що ми переконали вас не залишатися вдома на травневі свята, адже в усьому світі в цей час відбувається щось незвичайне і захоплююче. 
Нові пригоди вже чекають вас!




Немає коментарів:

Дописати коментар