10 квітня 2017 р.

Хризантема — королева осені та квітковий символ Японії


У японському характері є одна риса, яка особливо подобається - це вміння помічати і цінувати навіть найменші прояви прекрасного. Найяскравіше це проявилося по відношенню до природи - ще з давніх часів усе, що оточувало японця, ставало предметом милування - зимова злива, сакура, іриси, молоде листя і трава, місяць, хризантеми, сніг, червоні листя клена.

Хризантема у цьому ряді займає особливе місце, адже згідно  їз запозиченими з Китаю уявленнями, ці квіти мають магічну силу і можуть продовжувати життя: китайська легенда розповідає про ченця, який жив ще до нашої ери - він прожив більше семисот років завдяки тому, що пив росу з хризантем.
Хризантему не просто люблять - їй поклоняються від малого до великого, від імператора до останнього  жебрака. З давніх-давен, коли зацвітали ( , kiku, хризантема), прості люди прикрашали ними будинки, а знать каталася на "хризантемових" човнах. Про хризантеми
писали вірші, співали пісні, заради них влаштовували поетичні змагання.
На довгих паперових смугах тушшю з особливим старанням писали вірші відомих поетів і прикріплювали їх на деревах, щоб вітер розніс славу про красу хризантем по усьому світі. Так було в епоху Хейан, багато з цього живе і сьогодні - в наші дні в імператорському палаці влаштовують літературні турніри, де прочитати свій вірш може і простий японець і імператор.

                     Тихий ранок, Чай потягує монах.  Квіти хризантем.
                     Тихий ранок,  дивлячись на хризантеми, п'є чай відлюдник.
                                                                                                  Мацуо Басьо  (1690)        


Історія цього свята почалася в 1186 році, коли при дворі імператора вперше відзначили  свято дев'ятого місяця. Дев'ятка в східній традиції вважається щасливим числом , а дві дев'ятки поспіль  означають "довголіття". Оскільки хризантема є символом довголіття, то пізніше свято отримало друге ім'я - Свято хризантем.
У цей день обов'язково готували особливу страву - рис з каштанами. Так з'явилося ще одна назва  Свято каштана.
Хризантема давно використовується в японській кулінарії - салати, настоянки, вино.
Бажаючи комусь здоров'я і довголіття - підносили саке з пелюстками хризантем. Квіти хризантем використовували для "запобігання нещасть" - їх завертали в бавовняну тканину, щоб вона просочилася ароматом і потім цією тканиною обтирали тіло, заради здоров'я та довголіття.
Сьогодні найкрасивіших дівчат японці називають О-Кіку-сан, порівнюючи їх з хризантемою і з сонцем.
Хризантема для японців не тільки магічна квітка довголіття і провісниця осені. Довгий час її
зображення вважалося в Японії священним, і тільки імператор і члени його сім'ї мали право носити одяг з тканини з малюнками хризантем. Порушення цього закону каралося стратою.
Хризантема символізує сонце, більш того - є символом нації. Сьогодні стилізоване зображення 16-пелюсткової золотої імператорської хризантеми стало основою державного герба, а вища нагорода країни - орден Хризантеми.
Навіть своїм походженням Японія зобов'язана хризантемі. У давні часи, говориться в легенді, в Китаї правив жорстокий імператор. Одного разу до нього дійшли чутки, що за морем, на острові росте чарівна квітка - хризантема. З соку цієї квітки можна приготувати еліксир
довголіття. Але лише людина з чистим серцем і добрими намірами може зірвати квітку. У імператора і його придворних були чорні і злі серця, і замість себе імператор послав на острів триста молодих хлопців і дівчат. Але ніхто з них до імператора не повернувся: зачаровані красою острова, вони заснували нову державу - Японію.

В Японії вирощують більше п'яти тисяч сортів хризантем всіляких форм і забарвлень - така велика любов до цієї квітки.




1 коментар:

  1. Очень интересный и познавательный материал. Спасибо, было интересно.

    ВідповістиВидалити